2019.11.01 09:37 Kóborló Olvasottság: 223x
2

Egy örökzöld horror, ez a Halloween - A rémület éjszakája

John Carpenter. Kevés olyan élő személyt tudnék írni, aki oly mély nyomot tudott hagyni a horror műfajában, mint ő, hisz filmjei tulajdonképpen a 70-es évek végétől egészen a 90-es évek közepéig meghatározók voltak, bár talán inkább a korai alkotásai voltak azok, amikből jó pár örökzöld horrorklasszikus is lett, gondolok itt a Ködre, a Dologra vagy jelen filmünkre, a Halloweenre (bár nálam azért a Christine vagy a Sötétség fejedelme is igencsak előkelő helyen van, de ezekre talán a klasszikus jelzőt nem használnám). Kicsit sajnálom is, hogy az új évezred után Carpenter nem nagyon készített filmeket (utolsó filmje a 2010-ben bemutatott The Ward volt), pedig szerintem van akkora név, hogy horrorrajongók tömegei mennének el a bemutatóira, de amíg ez nem történik meg, addig marad a régebbi művei időszakos újranézése (szerencsére azért ezekből is van jó pár). És mikor a legaktuálisabb Carpenter Halloween filmjének a megtekintése? Közhely vagy sem, de Halloween estéjén.

1978-ban, mikor már a filmes műfaj túl volt olyan klasszikusoknak számító horrorfilmeken, mint az Ördögűző, A texasi láncfűrészes mészárlás, az Ómen, vagy a Cápa, ezen filmek rendhagyó listája új címmel bővült, méghozzá a Halloweennel. Egy pillanatra sem tagadom, hogy hatalmas kedvencem jelen filmünk, és kimondottan sajnálom, hogy – mint a legtöbb horrorklasszikusnak – szinte megszámlálhatatlan folytatása született az évek alatt, amik nem csak, hogy megközelíteni nem tudták az első rész színvonalát, de szinte már-már kínosak voltak. Ez alól pedig a Halloween sem volt kivétel, az első rész után még 7 folytatása és 2 feldolgozása is készült, mígnem 2018-ban elkészült még egy folytatás (ami tulajdonképpen az eredeti rész folytatásait kukázta egytől egyig). Na de térjünk vissza Carpenter Halloween című filmjéhez!

Egy örökzöld horror, ez a Halloween - A rémület éjszakája

Már a film megszületése is rendkívülinek mondható, hisz igencsak kevés horror büszkélkedhet olyan pénzügyi adatokkal, mint a Halloween. Bár mondjuk Carpenter mindig híres volt többek közt arról is, hogy minél szűkebb volt az a bizonyos nadrágszár a költségvetésen, annál jobb filmet tudott összehozni belőle. 325 000 dollárra volt szüksége, hogy egy olyan filmet készítsen, amit a horror műfaj sok esetben csak úgy emlegetett, mint a slasher műfaj megszületése (bár ez azért nem annyira pontos, hisz már ezelőtt is készültek olyan horrorok, amiket a slasher műfajt erősítették, de azokból azért nem lett akkora klasszikus, mint a Halloweenből).

A filmen érezhetők a minimalista hatások, de ezeket mind tudták ellensúlyozni, és egy oly szakmai hozzáértéssel párosították, hogy számomra minden negatívumát eltörpítette. A tempója lassú, ellenben viszont végig kimondottan feszes és erős atmoszféraépítése is van, ami mindvégig odaszegezett engem az első perceitől a képernyő elé. Carpenter amúgy is remekül ért a hangulati elemek adagolásához, és ezt nemcsak a képi világgal teremti meg sokszor, hanem a zenei aláfestéseivel is. Mint a legtöbb esetben, itt is ő készítette el a zenei betéteteket, amik legalább akkora klasszikusak lettek, mint maga a film.

A szereplőire sem tudok semmi rosszat mondani, kimondottan jól passzoltak ebbe a történetbe, és főleg ebbe az atmoszférába. Mégis egy szereplőt ki kell emelni, és nem elsősorban a színészi alakítása miatt, hanem sokkal inkább a karaktere miatt, ez pedig Michael Myers lenne. Horrorikon születése lett a film! Sok horrorikon létezik már, de kevés oly hatalmas, mint Myers karaktere. Ő testesíti meg a született gonoszt. Ő az, akinek nincs alapmotivációja, csupán ölni akar és kész. Carpenter e téren is hatalmasat húzott, hisz Myers megjelenítésével, mozgásával, testbeszédeivel, illetve karaktere szótlanságával filmek egész hosszú sorának adott alapanyagból való merítési lehetőséget. Azt gondolom, hogy egy igazi horrorikonnak pont ilyennek kell lennie.

Mindent egybevéve a Halloween - A rémület éjszakája az egyik legjobb slasher horror, ami valaha készült és, ha valakiknek esetleg még kimaradt, akkor mindenképp tegyen vele egy próbát.

horror | thriller

A horror igazi mestereként számon tartott John Carpenter egyik klasszikusának főszereplője egy szellemileg visszamaradott férfi, Mike Myers, aki 1963-ban bestiális kegyetlenséggel... több»

2