Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
79

Holtak hajnala (1978)

Dawn of the Dead
Filmadatlap
 
31
Szereplők
13
Vélemények
50
Képek
2
Videók
Holtak hajnala
 
ArpiHajdu és Réci   2020. 02. 12.

legújabb vélemény a nap véleménye

Zombibál a plázában

"Ha nincs hely a pokolban, a holtak majd a Földön járnak." George A. Romero 1968-ban friss vért fecskendezett a zombifilmes zsánerbe Az élőhalottak éjszakájával, ám hiába beszélünk egy műfajtörténeti jelentőséggel bíró alkotásról, tíz évet kellett várni ahhoz, hogy a rendező ismét előrukkoljon egy olyan filmmel, melyben ismét az élőhalottaké a főszerep. Tegyük gyorsan hozzá, hogy az évtizedes hiátusnak főleg financiális okai voltak, Romero addig sem tétlenkedett (megrendezte például Az őrültek és a Martin című filmjét), miközben a hazájában végbemenő változásokat figyelemmel kísérve megfogalmazódott benne egy új, de ismételten nem túl optimista vélemény az átalakult amerikai társadalomról. ... több»

 
Kóborló   2019. 10. 15.

a nap véleménye

Mikor nincs már több hely a pokolban, akkor majd a holtak köztünk fognak járni

George A. Romero 1968-ban valami olyat készített, ami nyomtatott betűkkel került be a horrorfilmek képzeletbeli nagy könyvébe, ez pedig Az élőhalottak éjszakája című alkotása volt. A mai napig referenciaként tekintenek a filmesek Romero klasszikusára és igaz, hogy az elmúlt közel két évtized alatt egyfajta forradalom ment végbe a zombis tematikájú filmek közt, de még mindig rengeteg olyan dolog maradt, ami visszaköszön most is. Az már csak "apróság", hogy mindezt aprópénzből hozta össze, és a mai napig szerepel a horrorja azon a bizonyos listán, melyen a rendkívül alacsony költségvetés mellett sokszorosát visszatermelő filmek szerepelnek (az már csak hab a tortán, hogy filmjét a kritikusok i... több»


 
sabnock666   2018. 08. 25.

Na igen, a zombik maszkok pesze nem olyanok , mint manapság,de nagyon egyben van a film. Félelmetes, izgalmas, és kiszámíthatatlan horrort láthatunk ebben az alkotásban. Tom Savini nagyon tetszett, de Adolph Caesar sem vallott szégyent ebben a Romero remekműben. Ajánlott alapfilm ebben a műfajban.

 
alex   2015. 02. 04.

Eddig a legjobb vicces akciós zombie horror film amit valaha láttam (igaz, hogy még nem láttam sokat). A Holtak hajnala-nak sajátos hangulata van, az öreg számíttógépes játékokra emlékeztet.

 
D. Wolfe   2016. 04. 16.

A társadalomkritika betalált, ehhez Romero nagyon értett is, minden mást azonban kicsit untam. Sem a színészek játéka, sem a karakterek nem voltak igazán érdekesek, a filmvégi akciózás pedig szerintem nagyon kilógott az összképből. A maszkok mai szemmel nevetségesnek tűnhetnek, de akkor igazán jónak számítottak. Azért megérte megnézni, mert végső soron mégiscsak egy kultfilmről beszélünk.

Tom Savini
David Emge
Gaylen Ross
David Emge
David Emge
Gaylen Ross
Ken Foree
Gaylen Ross
Scott H. Reiniger
David Emge
David Emge
Scott H. Reiniger
Ken Foree
David Emge
Scott H. Reiniger
Gaylen Ross
David Emge
Ken Foree
Scott H. Reiniger
Ken Foree
Scott H. Reiniger
 
Egy olyan fiatal (szub)zsáner esetében, mint az élőhalottakról szóló filmek, általában könnyű számon tartani a kiemelkedő darabokat. Ezek közül is Romero zombi-antológiájának második részét szokás a műfaj alfájának és omegájának tartani, nem ok nélkül. Ugyanakkor, mint minden kevés időt megélt zsáner esetében, nagyon hamar jönnek olyan ifjú titánok, akik villámgyorsan meghaladják ezeket az egyébként több sebből vérző mérföldköveket, a Holtak hajnala pedig ennek a folyamatnak egy igen komoly áldozata. több»

A film összbevétele 55 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

A filmet 2004-ben Zack Snyder újra elkészítette, ami sok helyen eltér az eredetitől.

(Kóborló )
 

George A. Romero is megjelenik a filmben egy apróbb szerepben, ő alakítja a Tv-állomás rendezőjét.

(Kóborló )
 

A filmet négy különböző hosszúságú játékidővel mutatták be. Volt egy 119, egy 127, egy 139 és egy különleges rendezői változata, ami 156 perccel jelent meg.

(Kóborló )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.