Általában a gyilkosokkal azonosulunk. Gondolok itt Michal, Jason vagy akár Freddy karakterére, de persze ebben az esetben Kampókézre. Mivel ezeket a személyiségeket jobban meglehet ismerni és van háttér-történetük az áldozatokkal ellentétben. Van bennük sok olyasfajta jellem, mint a hidegvér, könyörtelenség és ezáltal elsimítanak valami féle frusztrációt. Megmozgatnak valamit, ami ott van a társadalomban. Ezt a frusztrációt simítja el a kampó kezű gyilkos, a szörnyeteget, aki a szerelem és a gyilkos vágya hajt. Dióhéjban egy sötét szerelmi történet. Egy másik életben szerelmesek voltak egymásba és most ezt próbálja meg elérni, hogy visszaszerezze a nőt (másik felét). A kampókéz a rabszolgaságot használta fel, a borzalmait arra, hogy megmagyarázza ennek a „szörnyetegnek” születését és eljön, ha kimondod a nevét 5-ször. Jól mutatja be Bernard Rose rendező ennél a Slasher filmnél, hogy a trauma indítja el a gyilkost az úton, ami a jelenben folytatódik. Érdekesnek és egyaránt lenyűgözőnek találtam, hogy a film 40 perc elteltével mutatja be a gyilkos karakterét. Jól felépítették, szép lassan mutatják be a mitológiáját. Maga Kampókéz jelleme valami okból nagyon karizmatikus volt és ezáltal érdekessé tette a filmet, jó személyiséget találtak ki neki. Arról nem beszélve, csak azért vadászott a Helenre (Virginia Madsen), hogy megölhesse, ezt követően pedig együtt legyenek örökre, ezáltal beteljesítse saját feladatát.
A '90-es évekre a nagy horror ikonok kora lejárt. Filmjeikben egyre nagyobb teret kapott a humor, ez pedig néha odáig fajult, hogy már-már önmaguk paródiájává váltak (lásd: Freddy halála - Az utolsó rémálom). Az új évtized reflektált is a dologra, el... teljes kritika»
Szerintem jó film volt! Kedvelem Clive Barker novelláiból/könyveiből készült filmeket, mert valahogy részben sikerül megvalósítani azt a fajta hangulatot, amit Barker műveire oly jellemző (könyvben azért jobb)! Pontosan nehéz meghatározni azt a fajta... több»
Tony Todd (Candyman) által teremtett karakter szerepel a Top 100 legjobb horrorkarakterek listáján!
(respect the movies)Virginia Madsen allergiás a méhcsípésre, ezért a forgatás során mindig volt egy mentőautó a közelben!
(respect the movies)Ha a készítőknek nem sikerült volna Virginia Madsen-t leszerződtetni a filmhez, Sandra Bullock-nak ajánlották volna fel a szerepet!
(respect the movies)A való életben tényleg létezett egy Candyman nevű sorozatgyilkos! A gyilkos Dean Corill volt az amerikai Texas államban 1970-1973 közt követte el a gyilkosságokat! A filmnek ehhez semmi köze!
(respect the movies)Kampókéz szerepére Eddie Murphy is esélyes volt, végül a készítők túl alacsonynak ítélték meg a szerepre, ezért is eset a választás Tony Todd-ra!
(respect the movies)A filmet több filmfesztiválon is jelölték díjakra, de talán a legismertebb ezek közül, az amerikai fantasztikus és horrorfilmek akadémiájának (Saturn díj) díjnyertes filmje lett 1993-ban, továbbá Virginia Madsen is elnyerte ezt a díjat!
(respect the movies)Eredetileg Eddie Murphyt szerették volna Kampókéznek az alkotók de nem tudtak megegyezni az anyagiakban.
(Archívum)A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 101 horrorfilm film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.
(Bogi87)A Kampókéz forgatásán Tony Todd tényleg élő méheket tett a szájába a félelmetes jelenethez.
(Bogi87)