Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
80%

Kampókéz (1992)

Candyman
Filmadatlap
 
19
Szereplők
9
Vélemények
31
Képek
1
Videók

Galéria (31)

Videók (1)

 
BoBamburg   2023. 03. 18.

legújabb vélemény

1

Igazi '90-es évekbeli slasher. A műfaj kedvelőinek kötelező darab, de igazából bárki számára kellemes kikapcsolódás lehet, akik szeretik a horror/thriller párosítást. Clive Barker eredetijét nem olvastam még, de most már az is bakancslistára kerül.

 
Filmdoki   2019. 02. 06.

4
Ezek után nézz tükörbe!

A '90-es évekre a nagy horror ikonok kora lejárt. Filmjeikben egyre nagyobb teret kapott a humor, ez pedig néha odáig fajult, hogy már-már önmaguk paródiájává váltak (lásd: Freddy halála - Az utolsó rémálom). Az új évtized reflektált is a dologra, el... teljes kritika»

 
Sabnock Sanatory   2018. 08. 24.

3

Candyman a 90-es évek egyik meghatározó horrorja. Semmi filmes trükk, de ezek hiányában is vállalhatóak a képek. Izgalmasan, persze néha kissé lassabban folyik a történet, de azért ezen a filmen lehet félni. Virginia Madsen és Tony Todd szuperul hozzák a kötelezőt!

2
 
Tipikus Semmilyen   2022. 08. 20.

3
Nekem nagyon kellemes meglepetés.

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Van is véleményem a filmről, el is mondom, ha kell, ha nem. A Kampókéz esetében már a műfaji besorolás is nehézséget okoz, legalábbis nálam. Alapjait tekintve slasher horror, azonban sokan vannak, akik inkább thrillernek tartják, erős misztikus, és... teljes kritika»

7
 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 09. 19.

0
Mond ki a nevét és elsimítja a társadalmi frusztrációt, avagy a Kampókezű gyilkos története!

Általában a gyilkosokkal azonosulunk. Gondolok itt Michal, Jason vagy akár Freddy karakterére, de persze ebben az esetben Kampókézre. Mivel ezeket a személyiségeket jobban meglehet ismerni és van háttér-történetük az áldozatokkal ellentétben. Van bennük sok olyasfajta jellem, mint a hidegvér, könyörtelenség és ezáltal elsimítanak valami féle frusztrációt. Megmozgatnak valamit, ami ott van a társadalomban. Ezt a frusztrációt simítja el a kampó kezű gyilkos, a szörnyeteget, aki a szerelem és a gyilkos vágya hajt. Dióhéjban egy sötét szerelmi történet. Egy másik életben szerelmesek voltak egymásba és most ezt próbálja meg elérni, hogy visszaszerezze a nőt (másik felét). A kampókéz a rabszolgaságot használta fel, a borzalmait arra, hogy megmagyarázza ennek a „szörnyetegnek” születését és eljön, ha kimondod a nevét 5-ször. Jól mutatja be Bernard Rose rendező ennél a Slasher filmnél, hogy a trauma indítja el a gyilkost az úton, ami a jelenben folytatódik. Érdekesnek és egyaránt lenyűgözőnek találtam, hogy a film 40 perc elteltével mutatja be a gyilkos karakterét. Jól felépítették, szép lassan mutatják be a mitológiáját. Maga Kampókéz jelleme valami okból nagyon karizmatikus volt és ezáltal érdekessé tette a filmet, jó személyiséget találtak ki neki. Arról nem beszélve, csak azért vadászott a Helenre (Virginia Madsen), hogy megölhesse, ezt követően pedig együtt legyenek örökre, ezáltal beteljesítse saját feladatát.

 
Deku   2017. 12. 10.

0

Simán hozta azt a hangulatvilágot amit én személy szerint elvártam tőle. Elképedtem a színészi játékokon is. Nekem ez a film pörgős, eseménydús és szerethető volt.

 
moov18   2016. 02. 16.

1

Nem igazán nyerte el a tetszésem. Ez a legenda után történő nyomozás jelentős mértékben kimerítette a filmet. A mi kis egyetemistánk kampókéz legendájáról szeretne írni, ehhez azonban el kell látogatnia szülőhelyére, egy lepukkant nyomornegyedbe. Ebb... több»

A film összbevétele 25 792 310 dollár volt (imdb.com).

 

A film alapjául szolgáló novella helyszíne nem Amerika volt, hanem Anglia, azon belül is Liverpool.

(stevepisti)
 

A Tony Todd (Candyman) által teremtett karakter szerepel a Top 100 legjobb horrorkarakterek listáján.

(respect the movies)
 

Virginia Madsen allergiás a méhcsípésre, ezért a forgatás során mindig volt egy mentőautó a közelben.

(respect the movies)
 

Ha a készítőknek nem sikerült volna Virginia Madsent leszerződtetni a filmhez, Sandra Bullocknak ajánlották volna fel a szerepet.

(respect the movies)
 

A való életben tényleg létezett egy Candyman nevű sorozatgyilkos! A gyilkos Dean Corill volt az amerikai Texas államban 1970-1973 közt követte el a gyilkosságokat! A filmnek ehhez semmi köze!

(respect the movies)
 
Oké, kevés benne a kampós által elkövetett gyilkosság, mert nem erre éleződik ki a film, de az utolsó harmada szerintem akkor is totál gyökérre sikerült, s végére szinte abszolút kimennek belőle a parás részek…

értékelés: 6/10 több»