Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
79%

Az élőhalottak éjszakája (1968)

Night of the Living Dead
Filmadatlap
 
26
Szereplők
10
Vélemények
65
Képek
1
Videók
 
Kóborló   2019. 10. 13.

legújabb vélemény

0
Műfajteremtő klasszikus

Úgy gondolom, George A. Romero nevét nem nagyon kell bemutatni a horror szerelmeseinek, hisz több mint 50 évvel ezelőtt Az élőhalottak éjszakájával nemcsak egy klasszikust köszönhetünk neki, de a zombis filmek alapjait is letette arra a képzeletbeli ... teljes kritika»

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 12. 22.

0
A modern zombifilmek előfutára

A modern zombifilmek előfutárához, vagyis Az élőhalottak éjszakájához kettős érzelmekkel viszonyulok. Egyrészt a technikai részéről lerí, hogy nagyon alacsony költségvetésből készült, az akció- és ijesztgetős jelenetek mai szemmel iszonyatosan gagyin... teljes kritika»


 
Deku   2017. 09. 13.

0

Szerintem nagyon jó film. Jó pár embert hallottam akinek nem tetszett a film én pedig ennek ellenére is kedveltem és javaslom is általában mindenkinek. Nagyon eltalálták a látványt és a történetet.

 
Sabnock Sanatory   2018. 03. 15.

0

Romero zseni a maga kiforrott műfajában. Ez egy alapmű, és hogy fekete-fehér, plusz pikantériát ad a filmnek. Mai szemmel nézve persze már nem olyan, mint amikor készítették, de azért nagyon erősen ajánlott A zombis filmek alfája és omegája.

 
erahurka   2018. 08. 12.

0

Egyszerű, de nagyszerű: rövid, pörgős és mégis értelmes. Egyedül a látvány, ami nem öregedett annyira szépen, a zombik inkább néztek ki hajléktalanoknak mint élőhalott gyilkológépeknek :D

 
raczdavidzsolt   2016. 05. 05.

0

Durva film. Lehet erős túlzás, de nekem akkor is bejött.Nagyszerű horror

 
one1970   2015. 07. 26.

0

Durva film, szerintem rossz is, de ijesztő is, én többet nem nézem meg az biztos, viszont egyszer érdemes :D Nem olyan rossz film, vannak benne elég durva jelenetek :D

Galéria (65)

Videók (1)

A film összbevétele 30 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

A filmben George A. Romero és John A. Russo (forgatókönyvírók) is kapott egy-egy kisebb szerepet, de ezek a jelenetek végül nem kerültek bele a végső változatába.

(Kóborló )
 

A felvételek mindössze 30 nap alatt készültek el.

(Kóborló )
 

Az Entertainment Weekly minden idők 13. legfélelmetesebb filmjének minősítette.

(Kóborló )
 

A filmben a legtöbb párbeszéd improvizáció volt a színészektől.

(Kóborló )
 

A film egy kezdeti címe a Húsevők éjszakája volt. Talán ezért is nevezték néha a halottakat húsevőknek.

(Kóborló )
 

Ben szerepére eredetileg Rudy Ricci volt kijelölve, de miután meghallgatták Duane Jones-t, úgy döntöttek, hogy ő a legalkalmasabb, Rudy Ricci pedig az egyik élőhalott szerepét kapta meg.

(Kóborló )
 

1990-ben Tom Savini (aki eredetileg segített volna a 68-as változat sminkjeiben, de végül katonai szolgálatai teljesítése miatt mégsem vett részt benne) megrendezte a film egy másik változatát, ami szinte egytől-egyig megegyezett a George A. Romero által készített 1968-as változattal.

(Kóborló )
 

George A. Romero egy interjúban elismerte, hogy nagy befolyással volt filmje elkészültére a Herk Harvey által rendezett, Lelkek karneválja című 1962-es film.

(Kóborló )
 

A film rendhagyó volt abban a tekintetben, hogy a főszerepet afroamerikai színész kapta.

(Kóborló )
 

A film központi helyszínéül szolgáló háznak nem volt eredetileg alagsora, ezért az alagsori jeleneteket a stúdióban forgatták.

(Kóborló )
 
Megalázó lenne számos kiváló (és még több kevésbé kiváló) horrorra nézve, ha egy olyan darabot tartanánk a műfaj királyának, amelyre nemcsak az általános igénytelenség jellemző, de még a józan paraszti ésszel elkerülhető hibákat sem sikerült elkerülnie. 3,5/10 több»
 
"Megtekintés: Már csak azért is érdemes egyszer megnézni, mert a mai zombie filmes dömping gyakorlatilag innen datálható.

Pedig annak ellenére, hogy sok polgárpukkasztó illetve filmben korábban nem annyira megszokott jelent sorjázik a filmben, ettől függetlenül, talán pont az élőhalottak a leggyengébb láncszemek benne." több»
 
Romero atomjaira szedi az amerikai kollektív pszichét, miközben kérlelhetetlenül őszinte tükröt mutat a társadalomnak. Olyan tükröt, ami nem csak a 60-as években volt aktuális, hanem ma is érvényes. több»