Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
28
Szereplők
17
Vélemények
6
Képek
3
Videók
Légy a nap kommentelője, és NYERJ mozijegyet minden nap! Tudj meg többet itt!
 
ZozArt89   2019. 07. 17.

legújabb vélemény

Bruce Campbell neve nem régen került a szemem elé. A hasonló című sorozatában szerepelt ami nagyon megtetszett. Így belevágtam ebbe is. Szerintem remek film. Az effektek persze meg se közelítik a mai tudást de a sztori igencsak izgi.

 
Márton   2018. 10. 09.

a nap véleménye

Alacsony költségvetésből horror klasszikus, ez az Evil Dead - Gonosz halott

Ismét egy régi horrorfilmet vettem elő az este folyamán (ami fiatalkoromban nem kevés álmatlan éjszakát okozott) és azt kell hogy írjam, nem hiába emlegetik a mai napig egy roppant erős alkotásnak a Gonosz halott avagy az Erdő szelleme című kult-klasszikust! Anno a VHS-aranykorában találkoztam először az Erdő szellemével hangalámondásos változatával és nem finomkodnék, rendesen be voltam tojva tőle! Sok-sok évvel később újranézve és nem kevés horrorfilm megtekintése után, még most sem mondanám hogy gyenge alkotás lenne, de persze azért most már jó pár dolog inkább megmosolyogtat benne, mint megrémít! Persze azért két igen jelentős dolgot a helyén kell kezelni a filmmel kapcsolatban! Az első... több»


 
ArpiHajdu és Réci   2018. 07. 30.

Az az igazság, hogy e filmmel kapcsolatban több kérdésem is van. Az első és legfontosabb: hogyan tudott ez kultfilm lenni? Hogy tudott ez tömegeket elvarázsolni régen (és még talán ma is), ha a látottak alapján az első gondolat, ami eszembe jut, az az igénytelenség. Mert az oké, hogy ’80-as évek eleji filmről van szó, s ez már akkor low budget-kategória volt, amikor készült, de az első Gonosz halott filmet akkor sem fogom tudni más címkével illetni, mint hogy gagyi. Ez részben köszönhető az effektjeinek, a slapstick humorának, no meg a film vérbő második felének. Sam Raimi nem viszi túlzásba filmjének „mélységét”, hamar belevág a lecsóba, miszerint egy horrorfilmmel van dolgunk. Adva van öt fiatal, akik a hétvégét egy erdőbéli faviskóban kívánja eltölteni (az persze egyikük számára sem gyanús, hogy a víkendházat mily’ pofátlanul olcsón kapták meg). Ahogy feltérképezik lakhelyüket, egy pincére bukkannak, ahol a rengeteg holmi között egy könyvet és egy magnót találnak. A könyvet olvasgatják, a magnót pedig lejátsszák. Egy régész hangja hallatszódik, s kiderül, hogy a könyv a Naturom Demento, azaz a holtak könyve, amely mit tartalmaz? Naná, hogy démonidéző szövegeket! Így már nem is csodálkozhatunk azon, hogy az éjszaka folyamán sikerül megidézniük az erdő démonját, aki aztán nekiáll áldozatokat szedni a társaságon belül, míg végül törvényszerűen csak egy maradhat. SPOILER!!!Ő pedig nem más, mint Ash (az a karakter, aki aztán Bruce Campbell ikonikus figurája lesz a színész későbbi pályafutása során) SPOILER!!! A Gonosz halottal ezzel még önmagában nem is lenne gond, de a legfőbb probléma (legalábbis számomra) a horrorfilmes alapfelállása, amely inkább egy vásári komédiába csap át, mintsem zsigeri félelembe. Horrornak nem ijesztő, vígjátéknak nem elég vicces, és talán ez a legnagyobb gond a filmmel, hogy ő maga sem tudja eldönteni, melyik szeretne lenni. Ezzel pedig megkapjuk a két szék között a pad alá esés tipikus esetét. A filmet továbbra is nehezen tudom hova tenni (és még a nosztalgia sem szépít az összképen), s nehezen is tudnám ajánlani. Egy biztos: egy percre se vedd komolyan, mert nem lehet, s ha így állsz hozzá, akkor tud a szűk másfél órás játékidejében néhány kacagtató momentumot produkálni. Többet aligha.

 
Deku   2017. 07. 26.

Nagyon szerettem annak ellenére, hogy régi film. Remek feszültség keltő ereje van. Az első jó pár perc után sem tudtam magamhoz térni és szeretni a filmet.

 
HETEDIK   2018. 07. 19.

Sam Raimi kedvenc rendezőm bizony így kezdte meg karrierjét, rögtön egy alapfilmmel. Hány ilyen film készült ezután, mikor fiatalok elutaznak valahová és beüt a pokol....ezen filmeket mind az Evil Dead inspirálta, mai napig lopkodnak belőle és a mai napig tanítják egyetemeken pl. a filmben látható kamerakezeléseket. Pedig potom pénzből készült, mégis a mai napig képes feszültséget teremteni, ez pedig egyértelműen Raimi zsenialitásának köszönhető. Ez a fickó az álomgyár egyik legegyedibb rendezője, olyan megoldásokat pakol filmjeibe, amik másoknak eszébe sem jutna, itt pedig megcsodálhatjuk egyedi eszköztárának minden darabját: a lehetetlen kameraszögek és beállítások, zoomolások, szemek mutogatása néhány mm-ről, fekete humor, művészi brutalitás, feszültségteremtés. A horror műfaj egyik etalonja a horror egyik legnagyobb mesterétől.

Bruce Campbell
Bruce Campbell
Richard DeManincor
Betsy Baker
Bruce Campbell
Bruce Campbell
Bruce Campbell
 
A The Evil Dead megrágja majd lenyeli a lelkedet, de közben mégis széles vigyor ül ki a képedre, sőt lehet, hogy egyenesen a térdedet csapkodod a röhögéstől. Akárhányszor újranézhető, örökbecsű darab, mérföldkő a horrorfilmek történetében. 10/10 több»
 

A filmben szereplő autó Sam Raimi-é.

(HETEDIK )
 

A megerőszakolós jelenet nagy felháborodást keltett, Raimi később megbánta, hogy beletette a filmbe.

(HETEDIK )
 

Sam Raimi egyetemi barátjának, Bruce Campbellnek adta a főszerepet, azóta is minden filmjében felbukkan.

(HETEDIK )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.