2023.09.13 22:06 OkosMajom Olvasottság: <100x
3

Ez maga a horror, ez maga a gore/slasher! Démoni élmény!

Anno valamikor 1986-87 körül láttam, még narrátorosan és videókazettán, elég gyatra minőségben, másolt, vagyis kalózkazettán, de már akkor is megbabonázott, és rettenetesen megijesztett.

Baráti társasággal néztem, és persze valamikor éjszaka, na ennyi elég is volt!

Ez maga a horror, ez maga a gore/slasher! Démoni élmény!

A Gonosz leereszkedett közénk!

Igaz, azóta is érzem a jelenlétét!

A film maga zseniális, és ebben Sam Raiminak volt a legnagyobb szerepe, aki a film főszereplőjének, Bruce Campbellnek a legjobb barátja.

Igaz, ők négyen, Bruce, Sam Raimi, Ted Raimi és Ivan Raimi már az 1978-as Within the Woodsban is együtt küzdöttek a sikerért és hírnévért!

De miről is beszéltem az eddigiekben, mi is a sztori?

Ashley J. „Ash” Williams (Bruce Campbell) négy közeli barátja társaságában egy hétvégi utazásra indul a hegyekbe, ahol egy elhagyott és aprócska házban szállnak meg.

Néhány különös eseményt követően a ház kihalt és pókhálós pincéjében rátalálnak a Necronomicon Ex-mortis („Halottak Könyve”) nevezetű, emberi bőrbe kötött és emberi vérrel írt varázskönyvre.

A ház előző tulajdonosa, egy professzor által hátrahagyott, magnószalagra rögzített varázsige visszajátszásával a társaság akaratlanul feléleszt egy ősi és nagyon gonosz démont.

Ezen démon megszállja a csoport egyik női tagját, Cherylt, (Ellen Sandweiss), akit társai gyorsan a ház pincéjébe zárnak.

A lány testét birtokló démonnak azonban még így is sikerül lábon szúrnia Lindát (Betsy Baker), Ash gyönyörű barátnőjét, aki szintén démonizálódik!

A társaság harmadik női tagját, Shellyt (Theresa Tilly) a szobájában támadja és szállja meg az egyik gonosz entitás, így az ő testét Ash és társa, Scott (Richard DeManincor) kénytelen elpusztítani.

A házat teljesen elszigetelő, szakadékon át futó híd már korábban megsemmisült a túlvilági szélviharban.

Scott megpróbál menekülőutat találni, ám az erdő megelevenedett fái hirtelenjében halálra sebzik.

Miután az egyik démon Linda testét is elbitorolja, Ash kénytelen szembeszállni vele, de nem tudja rászánni magát, hogy teljesen megsemmisítse a lány testét. Megpróbálja eltemetni szerelmét az erdőben, de a démon egy váratlan pillanatban rátámad, így Ash kénytelen lefejezni Lindát az ásójával.

Majd Ash ezután visszamegy a házba, ahol azonban felfedezi, hogy Cheryl kiszabadult a pincéből.

Rövidesen Scott testét is megszállja egy démon!

Elkeseredett és véres küzdelem árán végül Ash, aki közben a megszállt kezét is levágja csuklóból, a kandallóba veti a Holtak Könyvét, és ennek következtében az élőholtak teste rohamosan rothadni kezd.

Mikor elérkezik a várva várt hajnal, a véres és félkezű Ash a ház előtt álló kocsi felé indul, ám a démon, aki eddig az erdőben lesben állt, őt is megtámadja.

Vélemény és gondolatok!

Sam Raimi filmje igazi old school effektmozi, egy vad kézműves horror, amelyben ténylegesen a külsőségek viszik a prímet, és amelyben a karakterek egyetlen szóval jellemezhetők (ha persze egyáltalán), viszont ez az egész van annyira szemtelenül mocskos és vizuálisan megkapó, zseniálisan kreatív, hogy az imént felsoroltak piszlicsáré problémáknak hatnak minden ilyen jellegű erény fényében...

Sajnos Raimi mester erősen megvágta a filmet, így Ash belső lelki vívódásai leredukálódtak a véres megsemmisítésre és a menekülés előkészítésére.

Érdekes lett volna látni a hosszabb változatot, és bizonyosan (legalábbis gondolom) a karakterábrázolás magasabbra rúgott volna, viszont így azért belegondolva nincsen hiányérzet bennem. Ha szinte teljesen minimalistára is vette Raimi ezeket a dolgokat, szerintem nem ment a horror és úgy általánosságban az élvezhetőség kárára.

Hogy ezeken kívül végtére is mitől működik annyira jól ez a film?

Többek között a Tom Sullivan keze munkáját dicsérő átváltozásoktól, valamint a zseniális démoni maszkoktól, melyek még most is jóleső undort keltenek, és totál profin kivitelezettnek bizonyulnak, függetlenül attól, hogy nem feltétlen hatnak olyan sokkolónak és félelmet keltőnek már mai szemmel.

De azért a vér folyik rendesen, nem vitás!

Összehasonlítva azonban a ma készült horrorfilmekkel, simán lepipálja őket, igazán üdítőnek hat látni egy ilyen régi iskolás és klasszikus technikával készült filmet, melynek az sem tudott egy picit sem hosszú távon ártani, hogy néha látszik rajta az idő kőkemény vasfoga.

Egész egyszerűen hatalmas élmény nézni és hagyni, hogy magával rántson a film.

Hagyni, hogy elkapjon bennünket ez a mozgóképes, pezsgő, démoni, véres, brutális, de mégis csodálatosan delejes őrület.

Maradva a film technikai vetületénél, különösen emlékezetesek még mai, modern szemmel is a démonok szemszögét, avagy akaratát érvényesítő, gyorsan kúszó, vagy épp suhanó kameramozgások, illetve az egyéb, hihetetlenül szokatlan szögekből felvett snittek, valamint a külső jelenetek kísérteties megvilágítása.

Pompás élmény mindegyik!

Raimi, mint „en bloc” mindennel, úgy előszeretettel játszik magával a vérrel is mint látványelemmel, és amikor csak tudta, folyatja a filmben hatalmas lelkesedéssel, legyen szó akár egy vetítőről, egy villanykörte belsejéről, vagy akár magáról a kamera szemszögéről, amely szinte magát a nézőt is vérben füröszti.

Ha úgy tetszik, „vérhabos-koszos-gennyes” élményfürdő ez a legjavából.

Nem számít, hogy Ash-en kívül a négy további mellékkarakter valamelyest felejthető, hogy a történet faék egyszerűségű, Raimi kissé abszurd humora, a gore/slasher, Bruce Campbell szomszédfiús bája, hatalmas tehetsége (milyen fiatal volt még itt!), valamint a már említett kézműves jelleg igazolja azt, hogy óriási és felejthetetlen filmklasszikus vált belőle az évek során. Olyan, amit jólesik időről időre újranézni egy hideg téli, egy esős őszi, vagy egy forró nyári éjjelen!

Joseph LoDuca zenéjére Tim Philo képeivel, Edna Ruth Paul snittjeivel lett tökéletes!

A fiatal barátok, Bruce, Sam, Ivan és Ted vért izzadtak, hogy ez a film az legyen, ami!

Egy örök és démoni klasszikus!

Az IMDb-n 226 ezer vélemény után 7,4/10-es. A TMDB-n 3555 vélemény után 73%, de nálam kissé magasabban van, hiszen én a filmet 99%-ra értékelem, és öt méregzöld csillag, de legyen inkább hat!

Kötelező darab, kortól, nemtől függetlenül!

horror

Egy eldugott, erdei faházban öt fiatal tervezi együtt tölteni a hétvégét. Megérkezésüket baljós ómenek kísérik. Rábukkannak egy régi hangfelvételre, amelyen egy öregember... több»

3