Megdöbbentő nyilatkozatot tett Brad Pitt, amelyben arról arról beszélt, hogy nagy valószínűséggel arcvakságban, vagyis prosopagnosiában szenvedhet.

A színész a GQ magazinnak adott interjúban beszélt arról, hogy egyszerűen nem képes emlékezni és újra felismerni az emberi arcokat. Elmondása szerint a mai napig nem diagnosztizálták, ugyanakkor 2013 óta gyanakszik erre a megbetegedésére. Pitt azt is megjegyezte, hogy időnként frusztrált, mivel az emberek egyszerűen egoistának tartják emiatt.

“Ez egy rejtély számomra, ember. Nem tudok felfogni egy arcot, és mégis egy olyan szakmában dolgozok, amelyben fontos az esztétikum” - jegyezte meg Pitt, majd hozzátette, hogy a jövőben egész biztosan kivizsgáltatja magát.

MI EZ A BETEGSÉG?

A prosopagnosia egy olyan neurológiai rendellenesség, amely befolyásolja az arc érzékelését, vagyis az ismerős arcok felismerésének képességét. Két különböző típusa létezik: a szerzett és a fejlődési. A szerzett prosopagnóziát agysérülés, például agyvérzés vagy más fejsérülés után alakul ki. A fejlődési prosopagnosia agykárosodás nélkül jelentkezik, genetikai összetevője lehet, így örökletes is lehet.

MI OKOZZA?
A National Institute of Neurological Disorders and Stroke szerint az arcvakságot feltehetően az agy fusiform gyrus területén található "rendellenességek, károsodás vagy sérülés" okozza. Ez a régió ugyanis fontos szerepet játszik a tárgy- és arcfelismerésben. Ez semmiképpen sem összetévesztendő a memóriazavarral, vaksággal vagy tanulási zavarral. Egyes tanulmányok szerint 50 emberből 1-nél fordulhat elő a prosopagnosia valamilyen formája.

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLJÁK?

A diagnózis egyszerű módon történik, a páciensnek portréfotókat mutatnak, amelyeket a továbbiakban újra fel kell ismernie, a diagnózis során az alany arcfelismerő képességét vizsgálják, így valószínűleg Brad Pitt is hasonló eljáráson esik majd át.

A színész azt is elmondta, hogy feltételezett betegsége miatt gyakran kerüli a társaságot, amely egyúttal hangulatingadozást is okoz nála.