2020.09.18   szerző: GGS   hozzászólások: 0

Attól aligha kell tartanunk, hogy a Netflixnek a közeljövőben lehúznák a rolót, ám az kétségtelen, hogy egy nagyobb botrányt a vezető streaming szolgáltató is eléggé megérezne. Márpedig egy ilyen botrány van kibontakozóban az elmúlt hetekben. És ennek eredményeként tömegével mondták le az előfizetésüket a szolgáltatónál.

30 Cukorfalatok  (2020)

A botrány alapja a francia dráma, a Cukorfalatok megjelenése volt. Maïmouna Doucouré rendező filmje az alig tizenegy éves Amyről szól, akit szigorú elvek mentén nevelnek szülei. Ám egy nap találkozik egy korabeli táncos csoport tagjaival, akik egészen szabadszelleműen élnek. Amy csatlakozik hozzájuk, ő is táncosnak áll és hamarosan az egész személyisége átalakul.

A film hamar kinyitotta a bicskát a nézők zsebében szerte a világon. Rengetegen emelték fel a hangjukat a film ellen, mivel szerintük nyíltan szexualizálja a benne látható tizenéves kislányokat, amivel kvázi a pedofíliát hirdeti. Az elmúlt időszakban számos online petíció indult el, amelyeket gyakran több tízezren írtak alá.

A botrány futótűzként terjed a közösségi médiában, egyre többen használják a CancelNetflix hashtaget. És a jelek szerint ennek a felzúdulásnak látható eredménye is van, legalábbis erről számolt be az adatelemzéssel foglalkozó YipitData cég. Elmondásuk szerint ugyanis szeptember 12-én nyolcszor többen mondták fel az élő Netflix-előfizetésüket, mint azt egy nap általában szokták. Bár pontos számadatok erről nincsenek, de a nyolcszoros szorzó igencsak húzós eredménynek mondható.

Ugyanekkor a Netflix tőzsdei papírjai is zuhanórepülésbe kezdtek. A botrányt megelőző időszakban 507 dollár körül kereskedtek a papírokkal, ám ez a szám hamar lezuhant 483 dollár környékére, ami jelentős esésnek mondható. De még így sem kell attól tartani, hogy a Netflix beleroppanna az ügybe.

A szolgáltató papírjaival ugyanis egy évvel ezelőtt még „csak” 298 dolláron kereskedtek, de fél évvel ezelőtt is „csak” 320 dollár körül mozgott az áruk. A koronavírus viszont alaposan megdobta az értéküket, így a mostani esés is még bőven a vállalható kategóriába esik.