Új a Netflixen: Egy botrány, ami megrengette a világot

A Netflix új true crime dokumentumfilmje, az Első kézből: A szégyenfal a sportközösséget megrázó doppingbotrány vizsgálja. Itt van minden, amit tudnod kell a filmről, valamint arról, hogy ki Victor Conte. 

A kicsivel több mint egy órás játékidejű true crime elmeséli a sporttörténelem legnagyobb doppingbotrányának történetét, amely egy férfi körül forog, akit Victor Conte néven ismernek. Ő irányította a kaliforniai BALCO nevű cégét.

Conte korábban a jazz/soul zenekar, a Tower Of Power basszusgitárosa volt, amellyel 1977-től 1979-ig zenélt együtt. A zenekari tagsága mellett inkább a Bay Area Laboratory Co-operative (rövidítve: BALCO) elnökségéről ismert. A kaliforniai központú sporttáplálkozási céget 1984-ben alapította.

A BALCO fennállásának első éveiben Conte számtalan sportoló számára kínált táplálék kiegészítő termékeket. Egy idő után szakértelmének köszönhetően felkeltette az atlétika közösség figyelmét is. 

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint Conte Patrick Arnold kémikus segítségével egy tiltott szteroidot fejlesztett ki, amelyet tetrahydrogestrinone (THG) néven ismernek. Conte bűnösnek vallotta magát a szteroidok terjesztésére irányuló összeesküvés és a pénzmosás vádjában, 2005-ben börtönbüntetésre ítélték. Összesen négy hónapot töltött a szövetségi Taft Correctional Intézetben, majd további négy hónapot házi őrizetben. 

Egy évvel korábban, 2004-ben már bevallotta egy amerikában jól ismert bemondónak, Martin Bashirnek, hogy "a sporttörténelem tele van korrupcióval, eltussolással és teljesítményfokozó szerek használatával", és elismerte, hogy doppingprogramokat vezetett - amelyek segítségével állítólag még olimpiai rekordokat is megdöntött. 

Ugyanebben az interjúban utalt arra is, hogy Marion Jones és partnere, Tim Montgomery, Dwain Chambers és az NFL sztár, Bill Romanowski része volt ennek a botránynak. Emellett Kelli White neve is említésre került, később mind beismerték a teljesítményfokozó szerek használatát. Conte azt is jelezte, hogy Chambersnak az atlétikai sporttól való visszavonulását követően, amikor az NFL Europa csapatához csatlakozott, legális táplálkozási kiegészítőket szállított, amelyeket vállalata, a Scientific Nutrition for Advanced Conditioning (SNAC) biztosított.

Conte jelenleg is működteti a Scientific Nutrition for Advanced Conditioning (vagyis SNAC Nutrition) nevű vállalkozást, amely számos táplálkozáson alapuló kiegészítőt biztosít sportolók számára. Bokszolók, mint Mikey Garcia, Danny Jacobs és Demetrius Andrade mind dolgoztak már együtt a SNAC és Conte csapatával.

A most hetvenes éveiben járó a korábbi 'szteroid mesterelme' állítólag megváltozott… Beismeri bűnösségét. Egy interjúban a Los Angeles Times-nak Conte elmondta, hogy gondoskodik arról, hogy minden sportolója csatlakozzon a Dobogózó Ellenőrző Ügynökséghez (Voluntary Anti-Doping Agency), amely a legszigorúbb teljesítményfokozó szer-tesztjeiről ismert intézmény.

A film mától elérhető a Netflixen.

dokumentum | krimi | sportfilm

Megismerhetjük a sport egyik legnagyobb szteroidbotrányát a BALCO laboratórium vezetőjével, a teljesítményfokozó szerek használatával gyanúsított sportolókkal és másokkal... több»

Rendező: Bryan Storkel
Szereplők: Victor Conte