Újabb magyar film Cannes-ban!

Beleznai Márk Agapé címmel, Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült rövidfilmjét kiválasztotta a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléjét fizikai valójában idén nem tarthatták meg a szervezők, de a rangos cannes-i válogatás filmjeit későbbi fesztiválokan világszerte bemutatják.

Nyilvánosságra hozták a cannes-i fesztivál teljes filmválogatását a szervezők. A filmes egyetemeken készült alkotások legjobbjait összegyűjtő Cinéfondation programba beválasztották Beleznai Márk, a METU végzősének másodéves vizsgafilmjét. A 16 perces Agapé című rövidfilm Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült, operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zeneszerzője Obbágy Máté volt.

A kis költségvetéssel készült rövidfilm szűkre szabott képekkel és portrészerű beállításokkal mutatja meg egy majdnem hétköznapi kapcsolat kialakulását - ahogy az a főszereplők arcán lejátszódik. Kornél, a tizenéves filmőrült és Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő találkoznak. Aztán pár nap múlva találkoznak még egyszer, és lassan ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között hasonló múltbeli élményeik miatt - vagy éppen azok ellenére - egy valószínűtlen viszony alakul ki.

Az Agapé forgatókönyvét is jegyző Beleznai Márk idén diplomázik a METU Mozgókép és média szakirányán, diplomafilmjét készíti elő, és hétvégenként a főváros legkisebb mozijában, a Cirko-Gejzírben dolgozik, ahol ő a mozigépész. Szeptemberben az Agapé látható lesz a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos Cinéfondation programban, mely a cannes-i filmfesztivál úgynevezett „Hivatalos válogatásának” a része, korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja, Szentpéteri Áron és Moldovai Katalin korai alkotásai szerepeltek.

78 Agapé  (2020)

rövidfilm

Beleznai Márk AGAPÉ címmel, Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült rövidfilmjét kiválasztotta a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programja. A filmes... több»