Újra a magyar mozikban David Bowie utolsó Ziggy Stardust előadása

A Pannónia Movie Kft. multiplex mozijaiban is átélhető lesz az 50 éves ünnepi esemény a legendás énekessel, ráadásul bővített formában.

1973. július 2.: David Bowie egy váratlan bejelentéssel visszavonultatja ikonikus perszónáját, Ziggy Stardustot egy 5000 fős teltház előtt a londoni Hammersmith Odeon falai között. Most, 50 évvel később az előadás egyetlen estre visszatért…

2023. július 2.: Az Eventim Apollo Hammersmith-re átkeresztelt épület volt a házigazdája annak az ünnepélyes vetítésnek, mely során nagyvásznon debütált a koncertről, sok év utómunka után 1979-re elkészült mozifilm, a Ziggy Stardust and the Spiders from Mars felújított változata. Ezt világszerte több, mint 1000 mozi veszi át szatellit kapcsolattal a hónap során, köztük hazánkba is eljut a Pannónia Entertainment által.

A londoni premiert egy vörös szőnyeges fogadás előzte meg, ahol Bowie zenésztársai sztorizgattak többek közt a show eredetéről és Ziggy karakteréről. Ezt ugyan nem tudja átadni majd a világszerte bemutatásra kerülő verzió, azonban az eredeti fellépést most először lehet majd látni a vágatlan, 13 perccel hosszabb pompájában, azaz ennek a bővített kiadásnak már része a híres gitáros Jeff Beck hírhedten kivágott szereplése is. Azzal ő maga annak idején elégedetlen volt és az ABC-n 1974-ben sugárzott rövidverzió után külön kérvényezte, hogy ne szerepeljen a moziváltozatban – ezen felvételek tehát először láthatóak 49 év után.

Persze nem ő volt az egyetlen vendég, Ringo Starr is beköszönt, míg a fellépők táborában megtaláljuk Mick Jaggert, Keith Richards-t, vagy épp Lou Reedet a The Velvet Undergroundtól. A karakter nevét viselő dalon kívül többek között olyan klasszikusok csendülnek még fel, mint a „Moonage Daydream” (mely a közelmúltban egy Bowie dokumentumfilm címadója is lett), a „Time”, a „Changes” és a „Space Oddity”.

A backstage-be is bepillantó alkotás digitális felújítását az eredeti rendező fia felügyelte és mind képi (4K), mind hangi (5.1) szinten a lehető legminőségibb, mozi kompatibilis formátumot kapta, amit csak lehetséges volt kihozni a nyersanyagból. Ez tehát egy kiváló lehetőség Bowie rajongóinak, hogy átélhessék teljes pompájában Ziggy Stardust búcsúját.

A vetítésekre a Cinema MOM-ban július 27-én, csütörtökön 17:00-kor; a Pólus Moziban, a GoBuda Moziban és a Lurdy Moziban pedig 27-én és 28-án 19:00-kor kerül sor. Jegyek már kaphatók! Sok szeretettel várunk mindenkit!

SZINOPSZIS

1973 júliusában David Bowie egy váratlan bejelentéssel visszavonultatta ikonikus perszónáját, Ziggy Stardustot. Idén, 50 évvel később debütált a koncertről készült mozifilm, a Ziggy Stardust and The Spiders From Mars felújított változata. A fellépést most először lehet látni vágatlan, 13 perccel hosszabb pompájában, a bővített kiadásnak pedig része Jeff Beck eddig kivágott szereplése.

De beköszön Ringo Starr is, míg a fellépők táborában megtaláljuk Mick Jaggert, Keith Richards-t, és Lou Reedet. A címadó dalon kívül olyan klasszikusok csendülnek föl, mint a „Moonage Daydream”, a „Time”, a „Changes” és a „Space Oddity”. A backstage-be is bepillantó alkotás digitális felújítása mind képi, mind hangi szinten a lehető legminőségibb, mozi kompatibilis formát kapta.

Ez egy kiváló lehetőség Bowie rajongóinak, hogy átélhessék teljes pompájában Ziggy Stardust búcsúját.