2022.06.17 11:49 Artemisia Olvasottság: 357x
4

Az akarat győzelme

Viggo Mortrnsen közvetlenül a Gyűrűk ura -trilógia befejezése után vágott bele Joe Johnston nagyívű, mégis bensőséges hangvételű kalandfilmjébe. Az életrajzi elemekkel tarkított történet a kitartásról és az igaz barátságról , arról az elszakíthatatlan kötelékről szól, amely ember és állat között lehet.

A film lebilincselő helyszínekre, az arab sivagtag gyönyörű és vad tájaira, végeláthatatlan homokdűnéi közé kalauzol. Ezen a kíméletlen vidéken indul a 3000 mérföldes, halálos megmérettetésre Frank Hopkins és Hidalgo nevű musztánja. A hőség, a szárazság és természeti csapások (homokviharok, sájkarajok) mellett a cselszövésekkel és a nyereményre pályázó ellenlábasokkal is meg kell küzdeniük. Az út spirituális utazás is Frank számára, aki végén önmagára is rátalál, és új emberként távozik a sivatagból.

Az akarat győzelme

Frank Hopkins karakterére nagyszerű választás volt Viggo Mortensen. Nagy átéléssel hozza a magányos, befelé forduló cowboyt, aki csak egyetlen hű társa, Hidalgo felé nyitja meg a szívét, és aki züllöttségéből szépen lassan visszatalál önmagára. A Hidalgo-val való rendkívül mély kapcsolatát szebben nem is ábrázolhatták volna : ló és lovasa jóban rosszban egymás mellett vannak. Mikor az egyik feladná, a másik ott van és ösztökéli. Azt pedig, hogy a színész és a ló között milyen jól is működött a kémia valójában, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Viggo a forgatás után megvásárolta az állatot.

A zseniális Omar Sharif-et üdítő volt az arab sejk szerepében látni, Arábiai Lawrence-hangulatot idéznek a jelenetei, ami szép főhajtás David Lean (Híd a Kwai folyón, Doktor Zsivágó) klasszikusa előtt. Nem mellesleg pedig a színész remekül alakítja a kultúrája és lánya iránti szeretete között őrlődő karaktert.

Jazira-t pedig úgy ábrázolják egyszerre talpra esett és erős nőként, hogy nem sértik meg vagy minősítik le az arab kultúrát. Joe Johnston egyébként is tisztelettel kezelte az arabok kultúráját, vallását és hagymányait alkotásában.

Kulturális sokszínűségével, kalondosságával, lélegzetelállító fényképezésével, kontinsenseken átívelő helyszíneivel és a lovak iránti leplezetlen csodálatával Johnston egy olyan filmélményt kínál, amely állatbarátoknak, a lovas sportok szerelmeseinek, a western és kalandfilmek kedvelőinek egyformán kötelező darab.

akció | dráma | életrajzi | kaland | sportfilm | western

Frank T. Hopkins (Viggo Mortensen), a hajdani cowboy annak idején maga volt a két lábon járó legenda, mára azonban a férfi (és kedves lova, a Hidalgo nevű musztáng) napja... több»

4