2017.12.22 15:11 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Ez is egy

Abban teljes mértékben egyetértek, hogy a Star Wars aktuális epizódja egy nagyon megosztó filmre sikeredett. Nekem annak idején nem volt gondom az Ébredő Erővel és a Zsivány Egyest pedig egy különösen jól sikerült epizódnak tartom, de az Utolsó Jedikkel rengeteg problémám van, annak ellenére, hogy bizonyos részei, szegmensei tetszettek. Egyrészt a film „varázsa” (hangulat, látványvilág, zene) még mindig működik, sőt, kimondottan jó humora van, a poénok jól vannak adagolva. Valahogy még is úgy hagytam el a mozit, hogy hiányérzetem van.

Leginkább azt emelném ki, hogy hiába hozott be új karaktereket a film, a többsége kihasználatlan maradt. Ennek legnagyobb elszenvedője Benicio del Toro, akire egy ötperces köpönyegforgatást sikerült „rááldozni”, s valljuk be: ennél többre is lehetett (volna) használni. Az előző epizódban már megismert Snoke fővezér hiába van jelen a profi CGI-nak köszönhetően, a szövegeinek hála semmi félelmetes nem volt benne, s ugyancsak nehezemre esett komolyan venni Huxot is. Az csak a slusszpoén, hogy a porgok képviseletében megkaptuk az új „ewokokat”, akik semmilyen funkcióval nem bírnak, csupán annyival, hogy emeljék a cukiságfaktort. Megint ott tartunk, hogy az ajándéktárgyakhoz készítjük a filmet? De ne legyek telhetetlen: BB-8 továbbra is zseniális, s még mindig hasznos tagja a csapatnak. És még valami, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni: a kristályrókák egyszerűen gyönyörűek voltak, kár, hogy nem kaptak több érdemi szerepet.

Ez is egy

További gondom, hogy a történet tekintetében is volt néhány nehezen értelmezhető momentum. Az alapszituációt vékonynak érzem: egy sokkal nagyobb erővel rendelkező birodalmi flotta „üldöz” két és fél órán keresztül egy hozzá képest miniatűrnek nevezhető lázadó „sereget”. Közben pedig érdemi mellékszálként követhetjük Rey jedivé válását Luke Skywalker eldugott szigetén. Persze ez még önmagában valóban kevés, szükség van tehát több, apró mellékszálra, de ezek zöme gyengére sikeredett, élükön a Rose és Finn vonallal. A lezárása (igyekszem nem spoileresen beszélni róla) persze borítékolható, de amíg a Zsivány egyesnek volt érdemi drámaisága, itt ezt egyáltalán nem éreztem (ezen még egy bizonyos karakter halála sem tudott segíteni). S ami a legaggasztóbb: számos ponton kínosnak éreztem a történetet vagy egyes megoldásokat, párbeszédeket. Carrie Fisher előtt óriási respect és tényleg borzalmasan fog hiányozni a széria további részeiből, de ebben az epizódban Leia szerepét (akármennyire is másképp akartam érezni) gyengének tartom. Persze ezzel valószínűleg az volt a céljuk a készítőknek (még azelőtt, hogy a színésznő hirtelen tragédiája bekövetkezett volna), hogy a Star wars emblematikus szereplői szépen-lassan átengedjék a pályát az új szereplőknek.

Az egyetlen pozitívumként Rey és Kylo Ren különleges párbeszédeit tudnám megemlíteni, amely nemcsak érdekes, de elég titokzatos ahhoz is, hogy két éven keresztül csigázza a filmnézőket, vajon milyen tényleges kapcsolat volt/van/lesz köztük. Adam Driverrel azonban az a probléma, hogy szomorú kiskutya szemeivel úgy tud nézni, hogy egyszerűen nehéz rá velejéig romlott antagonistaként tekinteni.

Maradva a jól bevált fordulatnál, Az utolsó Jedik is egy „hát nem tudom” film lett, bár jobban közelít a csalódáshoz, mivel sok gondom volt vele, s így nehezen tudom számszerűen kifejezni az értékelésemet.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

A Star Wars: Az utolsó Jedikben a Skywalker saga folytatódik. Az ébredő Erő hősei a galaxis legendás alakjaival indulnak nagyívű kalandra, s közben nem csak az Erővel... több»

0