2018.03.21 16:28 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 233x
0

Annyira elborult, hogy nehéz befogadni

David Cronenberg kellőképp feladta a leckét e filmmel. Annyit elárulok, hogy a kanadai direktor életművével még csak ismerkedek (korábban csak a nem túl érdekfeszítő Cosmopolist láttam tőle, ami valljuk be, nem a legjobb dobása), s lehet, hogy nem a Meztelen ebéd volt a legjobb indítás ilyen szempontból, de ha már megnéztem…. lehet meg kéne néznem még egyszer, hogy valamelyest tisztuljon a kép.

Az biztos, hogy William S. Burroughs regényéből Cronenberg egy nem mindennapi filmet hozott össze, amelyet elsőre nagyon nehéz hova tenni. Van itt minden, mint a búcsúban: drogok, hallucinációk, Tell Vilmos-játék, szexuális ambivalenciák, s helyenként a teljes elborultság (beszélő rovarokkal és furcsa lényekkel), amelyhez egyébként remekül passzol az a fajta free jazz, amelyet szinte végig hallhatunk a film során. Érdekes módon, de egy olyan érzésem is volt a nézése során, hogy egy drog prevenciós filmként is tud működni (bár a filmben valami bogárport használnak, áttételesen bármely más kábítószerre érthetjük a látottakat. No, ezek után lehet, hogy kétszer is meggondolja egy fiatal, hogy használjon ilyen-olyan szereket). Aztán ott vannak azok az írógépek is, pontosabban azok átalakulása valami egész bizarrá… de persze mit is várhatnánk egy olyan rendezőtől, akit a biohorror mestereként tartunk számon? Ha összegezni akarnám, akkor annyit mondanék: szeretem a furcsa/szürreális filmeket, de a Meztelen ebéd egy másik szintet képvisel, amelyet személy szerint nehezen tudok befogadni.

Annyira elborult, hogy nehéz befogadni

Bár a regényt nem olvastam, de a film alapján bizton állíthatom, hogy a könyv is egy elég elborult valami lehet (egyszer talán lesz bátorságom el is olvasni), s az is tuti, hogy a látottak/olvasottak értelmezéséhez egynél több alkalom szükségeltetik. Erre azonban nem mostanában fog sor kerülni részemről.

A fentiek miatt értékelnem is nehéz a filmet: átlagosnak egyáltalán nem az, de jónak sem tudom titulálni. 3,5-et adnék kompromisszumos megoldásként, de így marad a 3/5.

dráma | kísérleti film

A Meztelen ebéd című film története 1953-ban játszódik, amikor egy sikertelen new york-i író pornóregények írására és rovarok irtására kényszerül, hogy pénzhez jusson.... több»

0