2024.08.31 09:28 Piczil Zsolt Olvasottság: <100x
0

Temetni jöttem, nem dicsérni... de azért mégis...

Az eredeti 94-es filmet imádom, ezelőtt 25 évvel még be is öltöztem cosplay Hollónak. James O'Barr első műve angol képregény formában is, sőt magyar kiadásban is megvan. Tényleg kár volt hozzányúlni remake-ként, mert Brandon Lee filmje TÖKÉLETES átirata volt az eredeti képregénynek. És akkor itt a vége a történetnek...

de azért mégis... Annyi pocsék folytatás A holló-film (és tv-SOROZAT) után, végre ez a film valamennyivel elviselhetőbb. Hiszen ott volt A holló 4-ben Edward Furlong, aki egészen jól játszott, de később már maszkban teljesen pocsékul nézett ki. Az összes többi szereplő meg B kategóriás volt, és úgy is játszottak.

Temetni jöttem, nem dicsérni... de azért mégis...

De A holló 2. (Vincent Perez, Iggy Pop), hát az is csak egy gyenge utánérzet volt. A holló 3. meg egyetlen pillanatában volt érdekes, a „csavarokat a bőre alá csúsztató” motívumra gondolok. És mindenhol ragaszkodtak a „síró bohóc” maszkhoz, pedig az nem A holló mitológia része, hanem Eric és Shelly közös történetének egy jelképe. A képregényben három ilyen bohóc álarc függött a lakásuk falán, a 94-es filmben meg Eric még bolondozott is vele. Egy folytatás képregényben, ahol egy lány tér vissza bosszút állni, ő pl. A holló alakját festi fel arcára (és milyen darkosan) remekül. De az összes többi film folytatásban nem vették a fáradtságot valami mást kitalálni, annyira nem érezték James O'Barr VALÓDI szellemiségét. Röhejes. Ezért én azt mondanám, hogy ez a film mint remake megbocsáthatatlan, dühítő. Egyébként meg inkább jó, mint rossz. Ami tetszett: Eric „átalakulásánál” a zene, Enya - Boadicea (a „The Celts” albumról), TÖKÉLETES, csodálatos, a film megnézése után is dúdoltam, annyira megfogott. Ez azért is érdekes, mert a történet újrafeldolgozása sokkal kevésbé költői, videóklipszerű, mint az eredeti 94-es. Már a film trailerében láttam, az (a kevés) akció, ami van, tetszeni fog nekem, mert kellően véres, sokkoló. Bill Skarsgard játéka kifejezetten tetszett, sokkal jobban adta elő az ártatlan kisfiú lelkét, akinek meg kell barátkoznia a fegyverekkel, mint az vártam. Komolyan, az első ilyen jeleneteiben MAJDNEM azt mondtam, jobb, mint az eredeti. Ami nem lenne igaz, mert James O'Barr az egész történetét a fájdalom őrületére írta (és így jogos Eric dühöngése), ez az átírat most meg inkább egy krimi horror, mint misztikus dráma. Nagyon tetszett a „vasútállomás” szín is, bár itt is azt mondom, hiába bővítette a misztikumot, összességében mégis sokkal inkább evilági, mint az eredeti. Ugyanez igaz a több száz éves főgonoszra is. Szóval messze nem volt olyan ereje ennek a filmnek, mint az eredetinek. A legnagyobb hiba az, hogy nem folytatásnak írták a történetet, hanem Eric és Shelly eredetijét dolgozták fel újra. Ettől eltekintve én jónak tartom, szórakoztatott, és újranézem.

55 A holló  (2024)

akció | fantasy | krimi | romantikus | thriller

Eric Dravent és Shelly Webstert lelki társakként elválaszthatatlan kötelék fűzi össze. Shelly múltjának kísértő árnyai azonban újra felbukkannak, ami tragikus véget ér a... több»

0