2021.09.02 10:54 Jumanji175 Olvasottság: <100x
3

0 elvárás, pozitív csalódás

Szóval tegnap nekivágtam a Gyilkolj vagy meghalsz című filmnek, amiről semmit nem tudtam. Sem előzetest nem láttam, sem tartalmat vagy bármilyen kritikát nem olvastam. Egyedül a címét és főszereplőjét (Bella Thorne) tudtam, meg a költségvetését ( 5 millió amerikai dollár) és bevételét csekkoltam a Google-n (utólag pedig kiakasztók a számok, hisz a 100 ezer dollárt sem érte el).

Az alacsony költségvetés mondjuk nem volt meglepő, hisz a nagy horrorklasszikusok, mint a Fűrész, a Péntek 13 vagy a Halloween költségvetése se nagy összeg. A címe és a nem túl ismert szereplőgárdája miatt valami cringe hülyeségre gondoltam, és nulla elvárással kezdtem neki. Ehelyett kaptam egy olyan horror/thrillert, amire abszolút nem számítottam. A sztori tetszett, bár elég beteg, főleg belegondolva, hogy ilyen a valóságban is bármikor megtörténhet, vagy lehet, meg is történt, és mindeddig nem tudtunk róla. Igazából nem szeretnék semmit elspoilerezni, szóval annyit mondok, hogy beteg a sztorija.

0 elvárás, pozitív csalódás

Az operatőri munka zseniális. Apró kamerákon keresztül látjuk az egész filmet (sok rejtett kamera van, ezzel mégiscsak mondtam valamit a filmről), szóval a mindenféle tárgyba eldugott kamerák szemszögéből követhetjük az eseményeket akár felülnézetből, akár oldalnézetből, akár elölnézetből. Elképesztően zseniálisan oldották meg ezt. Ha ez alapján kéne pontoznom, 10/10-et kapna a film.

Bella Thorne játéka meggyőző volt szerintem. Ioan Gruffurddal annyi történt, hogy ebben nem utáltam, mint a Törésvonalban. Nem volt rossz amúgy, de olyan nagyon nagy alakítást sem véltem nála felfedezni. Natalie Martinez viszont kifejezetten jó alakítást nyújtott.

A film izgalmas, végig para volt, és kiszámíthatatlan. Volt egy-két jelenet, amit nem is értettem, annyira kiszámíthatatlan volt. A vége felé közeledve azért volt egy-két megválaszolatlan kérdés számomra. Mi az ember motivációja? Meg volt egy-két összefüggéstelen dolog számomra, de legnagyobb örömömre ezeket megmagyarázta a film, nem pedig félbehagyta. Kiakasztott a film, nagyon kiakasztott, meg kell ezt emésztenem, főleg, hogy nem igazán szoktam egyedül horrort nézni.

Elvileg készül a folytatás, ami a legvége miatt érthető meg nem is, mert nem igazán tudom, hogy tudnák másképp megcsinálni ezt, még egyszer ugyanazt meg ugyebár ki akarja megnézni. Mindenesetre valószínűnek tartom, hogy megnézem majd azt is, kellenek az ilyen filmek. Bár pár álmatlan éjszakát az is fog okozni valószínűleg, ahogy szerintem ez után sem alszom még pár napig nyugodtan.

Kiegészíteném annyival, hogy azért vannak benne klisék meg érthetetlen dolgok. Ezek miatt a pontszámból is elveszek egyet. Kis spoiler! (A nő mellett ott van két méterre egy balta, és nem veszi el, észre se veszi, visszafordul; vagy a csávó világít, középen látszik egy maszk a háttérben, és megfordul, fel se tűnik neki). 10/8

horror | thriller

Egy család a saját házában esik túszul, amikor behatolók egy csoportja élet-halál játékot űz velük, melynek rejtélyes szabályai az éjszaka beköszöntével egyre világosabbá... több»

3