2022.03.24 15:41 Mentislector Olvasottság: 264x
1

Automata (Spoiler)

Egy újabb gyenge film sodródott a szemeim elé. A film 2014-ben debütált. 2044-ben vagyunk, ahol a napkitörések elpusztították az emberiség majdnem 100 százalékát. A bolygón mindössze 21 millió ember él. Egy vállalat olyan robotokat tervez és készít, amely segíthet az emberiségnek a túlélésben és újjáépítheti a világot. A gépekbe két szabályt kódoltak bele. Az egyik az, hogy nem árthatnak az embereknek, sem saját maguknak. A másik, hogy nem változtathatnak sem magukon, sem másik robotokon. Egy rendőrfelügyelő lelő egy robotot, akiről azt állítja, hogy javította magát, ezzel megszegte az előírásokat. Ebben az ügyben Jacq, a biztosítási ügynök nyomoz. Ő erre a szakterületre szakosodott. Innen kezdődik hát a történet. A film elején van egy rövid jelenet, amely megmutatja nekünk, hogy Jacq hogyan dolgozik és hogy érti a dolgát. Egy család megöli a kutyáját a biztosítás miatt. Az emberek nagy része nagyon szegény körülmények között él. A környezet is szennyezett és veszélyes. Jacq bebizonyítja, hogy biztosítási csalást akartak kreálni.

Miután tudomást szerez arról, hogy a rendőr lelőtt egy robotot, Jacq vizsgálódni kezd. Rájönnek, hogy a robotot teljesen átalakították. Elment körbe nézni oda, ahol a robot a munkáját végezte. A 206-os robotot követi, aki szokatlanul viselkedik. Utána megy a falon kívülre, a robot kárt tesz magában, felgyújtja saját magát. Jacq szerint ezt csak egy óramester tehette, aki valamiért átprogramozta a robotot. Jacq-nek gyermeke fog születni. Be akarta fejezni a munkáját, belefáradt, máshova akart költözni, ahol talán, de korántsem biztosan jobb életet élhetnének, kevesebb savas eső és ilyenek nélkül. Összevesznek a feleségével, a nő tudtára adja, hogy nem is akart gyereket.

Automata (Spoiler)

Jacq és a rendőr egy szexrobotra bukkannak, a rendőr ezt a robotot is lelövi, hogy így közelebb jussanak az órásmesterhez. Jacq-nek ez annyira nem jött be, ellentéteik miatt a rendőr megfenyegeti őt. Jacq eljutott ahhoz a nőhöz, aki a szexrobotot javítja. A nő beépítette a biokernelt Clióba, aki megjavította a saját lábát pillanatok alatt. Clio, a szexrobot egy kisebb üldözés és autóbaleset után megmenti Jacq-et. Amikor Jacq felébred, Clio és pár másik robot társaságában találja magát, akik - ahogyan Clio is - saját tudatra ébredtek. Clio és a többi robot nem engedi vissza Jacq-et a városba, tudatában annak, hogy Jacq meghalna, és rájuk is veszélyt jelentene, mindenesetre nem hagyják meghalni. Jacq felesége eközben szülni kezd.

A rendőr Jacq után indul, meg is találja őt. Lelövi a robotokat, de Jacq megsebesíti őt, amibe bele is hal. A vállalat elmondja a biztosítási cégnek, hogy volt egy robot, aki mindennél és mindenkinél többet tud. Először tanították, majd túlszárnyalta az emberi agyat és tudását. Jacq ekkor összefut egy ismeretlen robottal, akinek a gazdáját keresi. Kiderül, hogy a robot gazdátlan, és ő az igazi óraműves. Jacq egyre jobban kezdi elveszteni a fonalat, nem érti, hogy ez mégis hogyan lehetséges. A robot egy "véletlen" összejött dolognak tekinti magát, de tudja, hogy az emberiség ideje lejárt. És az emberek csak a robotokban élhetnek tovább. A vállalat, aki készítette a robotokat és az óraművest, keresi Jacq-et. Úgy tűnik, a robotok elkezdték felismerni az érzést, vagy legalábbis annak fogalmát. Jacq-et haza próbálják juttatni, készítenek neki egy autót. És a három robot közösen készített egy negyediket, aki korántsem hasonlít rájuk. A vállalat meg akarja semmisíteni a robotokat. Az óraműves a maga szellemes képességével csinál viccet a vállalat embereiből. Jacq visszajön a robotokhoz, hogy megmentse családját, akit elraboltak és idehoztak. Egy kisebb csetepaté után Clio, az új robot, Jacq és családja túlélik, és majdhogynem happy enddel zárul a történet.

Összefoglalva mindezt: Az alapsztori nem lett volna rossz. Annak kivitelezése már azonban az volt. A történet lassan épül fel, már-már vontatott, főleg a végéhez közeledve. Amikor Jacq a sivatagban volt, átaludhattam volna. Unalmas és eseménytelen percek voltak. A cselekmény nem fordulatos, számomra kiszámítható volt. A karaktereket rosszul játszották el, szerintem nagyon alacsony, már-már semmilyen élvezeti értéke nem volt. A robotok mint szereplők jobban vitték a hátukon a filmet. Engem nem kötött le, bár végignéztem. Annyira nem volt rossz, hogy kikapcsoljam. A mondanivalója miatt nem értékelhetetlen. A film helyszínei a film történetéhez, azaz sztorijához passzoltak. Sivár, kihalt környezet. Emberekre veszélyes napfény és eső. Összegezve mindezt, számomra nem volt egy jó film. Mindez pontokban kifejezve: 2/10.

65 Automata  (2014)

akció | sci-fi | thriller

2044-ben a napkitörések elpusztították az emberiség 99.7 %-át, a bolygót mindössze 21 millióan lakják. A ROC vállalt olyan robotok gyártásába kezdett, melyek segítségével az... több»

1