![]()
"Átváltozásod olyan francis, mint a cseresznyevirágzás. Pótolhatatlanságodban minden virág tökéletes és gyönyörű. S már majdnem határtalanítottad a korlátok világát, és csupán én látlak Téged. Ne rettegj önnönösségedtől: védelmez a hódolat minden szemszögéből! Nincsen visszaút, de tudnod kell, hogy utóbb minden cseresznyevirág lehull." / Saját/
Bár lebilincsel a pszichés torzulások világa, ne feledjük: Hannibal és Dolarhyde irgalmatlan ragadozók. A rajongásom a karakterek mélységének szól, nem a tetteiknek. Ez a film nem csupán egy thriller, hanem egy "gonosz művész" felemelkedése, aki a gyilkosságot használja a teremtéshez. Francis Dolarhyde (Ralph Fiennes) kettőssége zseniális: csendes, magányos megfigyelő, akiben a szánalom teljes hiánya teremti meg a tökéletes ragadozót.
![]()
Dolarhyde nem csupán beteg; ő egy ontológiai transzformáció megszállottja. William Blake festménye (A nagy vörös sárkány) nem csak egy kép számára, hanem egy mérgező entitás, ami felemészti az emberi énjét. Francis nem hiszi, hogy ő a sárkány – ő azzá válik. Ez a rögeszme a megtisztulás brutális rituáléja: a lélek halála a test sötét újjászületéséért.
A normalitás álarca: A legfélelmetesebb szörnyetegeknek nincs szarvuk. Gyakran szépen vasalt ingük és rendben tartott kertjük van. Francis, a „Fogtündér” – ami valljuk be, úgy hangzik, mint egy rossz fogászati biztosítás, de nála nem pénzt kapsz a fogadért a párnád alá, hanem egy örök jegyet a túlvilágra – a szomszéd, aki mosolyogva köszön, miközben a fejében már a te „átváltoztatásodat” tervezi. Ő a bizonyíték, hogy a legpusztítóbb méreg a torzult hitben és a tömegbe való tökéletes beolvadásban rejlik.
Lássuk be, van valami perverzül lebilincselő abban, ahogy ez a sötétség egy szokatlanul szép szerelemmel keveredik. Olyan ez, mint egy romantikus randi egy hullaházban: bizarr, de nem tudod levenni róla a szemed. Fiennes hátán a tetoválás nem csak dekoráció, hanem a végső „elköteleződési probléma” manifesztációja.
Én, Creepy Woods, egy olyan ember vagyok, akit lebilincsel és felcsigáz a pszichés torzulások világa, ebből adódóan Francis Dolarhyde és legfőképpen Hannibal karaktere számomra teljesen felcsigázóak, ezért ujjongva is tudok írni róluk. Ám ez a rajongás nem egyenlő a támogatással! Én nem helyeslem és nem támogatom a tetteiket! Francis Dolarhyde és Hannibal is irgalmatlanul veszélyes ragadozó, és a valóságban egy ilyen emberrel szemben állva a halálba rohansz!
84 A vörös sárkány (2002)
William Graham, miután majdnem életével fizetett azért, hogy elkapja Hannibal Lectert, önkéntes száműzetésbe vonul. Évek múltán felbukkan egy különös gyilkos, aki rettegésben... több»
Szereplők: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Philip Seymour Hoffman, Harvey Keitel