2019.07.05 20:27 Kóborló Olvasottság: 401x
0

Majdnem lezárva

Az 1980-ban elindított Péntek 13 széria négy év alatt 4 filmet is megélt (hisz eddig a részig csupán 1981-ben maradtak a nézők Péntek 13-as film nélkül), ami annak fényében, hogy 1980-ban csak csupán egy egyszeri film volt kilátásban, nem kis fegyvertény. Illetve, hogy ez idáig minden rész bőven termelt profit, ezért is voltam anno nagyon meglepve, hogy eme részt szánták az utolsó Péntek 13-as filmnek. Főleg abban a tudatban, ahogy sokan is írták, Jason karakterében bőven volt még potenciál, illetve, hogy még mindig falták a nézők ezen filmeket. Persze azóta már történelem, hogy ezt a részt követően tovább fűzték a Kristály-tavi rém kalandjait.

Kicsit nehéz helyzetben vagyok a negyedik felvonással kapcsolatban, hisz, ha az első részt leszámítjuk (ahol ugyebár még nem is tűnik fel Jason), akkor hiába érhető tetten egyik kedvenc horrorkarakteremen a részekről részekre látható karakterfejlődés, sajnos a háttértörténet a legtöbb esetben szinte majdnem teljes mértékben ugyanaz volt. Bár a legtöbbször talán egyáltalán nem is szükséges az efféle filmekben az áldozatoknál keresni bármiféle karakterfejlődést, hisz azon szereplők részről részre mindig mások voltak, kivéve Jasont. Sajnos ennél a résznél éreztem első alkalommal, hogy a film kreatív készítői nem nagyon tudták az ő karakterét sem fejleszteni az előző részben látottakhoz képest, ezért inkább rámentek arra a bevált szokásra, ami szinte minden horror folytatásnál tetten érhető. Legyen pörgősebb, legyen véresebb, legyen még több pucérkodás, tehát mindenből kicsivel többet adnak a nézőnek a megszokottnál, és láss csodát, bőven így is működőképes volt a film. Többek közt azért is tartott ki nálam a Péntek 13-as filmek színvonala, mert elképesztően kreatívak voltak a készítők a gyilkosságoknál, és mindezek mellett szinte ugyanolyan jól tudták adagolni a feszültségkeltő elemeket a részekben, és ez alól jelen részünk sem volt kivétel.

Majdnem lezárva

Kimondottan örültem Tom Savini maszkmester visszatértének, hisz az ő jelenléte egyből biztosított afelől, hogy ismét kapunk egypár igencsak kellemes maszkot. Viszont sajnos volt a filmben egy-két furcsábbra sikeredett vágás is, ami igaz, nem befolyásolta a történet menetét, viszont felmeríthetett egy-két kérdőjelet egy-két karakter személyét illetően (de mint írtam, Jason karakterén kívül a többi karakter csupán a töltelék szerepét kapta az eddigi részekben, még... hisz Tommy Jarvis karaktere legalább innentől kezdve egy vissza-visszatérő személy lesz).

Mindent egybevéve, akiknek tetszettek az eddigi Péntek 13-as filmek, azoknak a negyedik felvonás sem fog csalódást okozni, viszont bizonyára lesznek olyanok is, akiknek ez a rész kevesebb meglepetéssel fog majd szolgálni, mint az elődjei.

horror | thriller

A hullák száma egyre nő ebben az erőteljes thrillerben a nagysikerű Péntek 13 sorozat negyedik - de nem utolsó - történetében. Jason, a Kristály tó legkevésbé népszerű lakosa... több»

0