2017.05.07 19:19 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

A hercegnős mesék szerelmeseinek

2016-ban két animációs filmmel is megajándékozta a Disney-stúdió a rajongóit, s ha információim nem csalnak, a Vaiana-val jó sokáig váratták a hercegnős mesék szerelmeseit. Talán az sem véletlen, hogy az óriási sikert hozó Jégvarázs télies, havas környezetét felváltotta a napsütötte polinéz milliő. Ami engem illet, kétség sem férhet ahhoz, hogy melyik produkció tetszett jobban ebben az évben, szerintem a Vaiana nem veszi fel a versenyt a Zootropolis-szal. Ennek ellenére, azért hozza a kötelezőt (sőt!) még hozzá is ad egy különleges hangulatot ezzel a polinéz-oceánia mítosz feelinggel, amely még úgy is sokat dob a történeten, hogy abban közkedvelt sablonok vannak elpuffogtatva, amelyek minden egyes Disney-hercegnős sztoriban helyet kapnak: a lázadó hercegnő, akit sokkal jobban vonz az ismeretlen kaland, mint a trón és az uralkodás, a szigorú (s inkább féltő) szülők, akik azon vannak, hogy megnyirbálják kicsit hősünk kalandvágyát, s persze a cuki kis segítők, akik végigkövetik a hőst az útján.

Ami a cukiságot illeti, a Vaiana-ban kapunk egy minimalacot, akit szerintem méltatlanul alulreprezentáltak a történetben, valamint egy ügyefogyott kakast, akinél végig egyetlen egy humorforrással operálnak, nevezetesen azzal, hogy a karakter meglehetősen IQ lightos. Azért amikor kell, akkor segítőkezet (vagy inkább karmot) nyújt Vaiana-nak, amelyet akár egy igazi jellemfejlődésként is felfoghatunk. Na és persze itt van Maui, a félisten, akinek népszerűsége és népszerűtlensége egyetlen tőről fakad: egy mágikus kampó segítségével képes alakot változtatni, ám ő mindent eldobna azért, hogy a családja szeresse, aminek érdekében elköveti élete legnagyobb hibáját, amelyet most Vaiana érkezésével lehetősége nyílik helyre hozni. Azt nem tudom, hogy Dwayne Johnson személyesen mekkora ráhatással volt a film íróira, de Maui azt az érzést keltette bennem, hogy ez a Johnson a való életben is egy ilyen figura (a gesztusoktól kezdve a pökhendiségen át, az önsajnálatig bezárólag) ahogy a filmben az általa szinkronizált karakter.

A hercegnős mesék szerelmeseinek

A tetoválásai viszont nagyon ott vannak, a szinte önálló élettel bíró testrajzok mind ötlet, mind vizualitás szintjén bravúrosak. Vaiana nem különbözik sokban a többi Disney-hercegnőtől, a környezete viszont nagyon egyedivé teszi őt.nS persze nem szabad elmenni a fantasztikus filmzene mellett sem, amelybe tökéletesen építették bele a polinéz dallamokat. Továbbá itt van ez a jó kis betétdal, amely nem véletlenül részesült Oscar-jelölésben. Összességében tehát, egy kicsivel egyedibb sztorival és egy kicsit több minimalaccal még jobban tetszett volna, de azért nem volt ez rossz!

86 Vaiana  (2016)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

Háromezer évvel ezelőtt a világ legjobb tengerészei keresztülhajóztak a Csendes-óceánon, és felfedezték Óceánia számos szigetét. Azonban ezután ezer évig nem utaztak ismét,... több»

1