Játssz egy Xiaomi Redmi Note 4-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
87

Vaiana

(Moana)
Vaiana
 
ArpiHajdu és Réci  2017. 05. 07.

2016-ban két animációs filmmel is megajándékozta a Disney-stúdió a rajongóit, s ha információim nem csalnak, a Vaiana-val jó sokáig váratták a hercegnős mesék szerelmeseit. Talán az sem véletlen, hogy az óriási sikert hozó Jégvarázs télies, havas környezetét felváltotta a napsütötte polinéz milliő. Ami engem illet, kétség sem férhet ahhoz, hogy melyik produkció tetszett jobban ebben az évben, szerintem a Vaiana nem veszi fel a versenyt a Zootropolis-szal. Ennek ellenére, azért hozza a kötelezőt (sőt!) még hozzá is ad egy különleges hangulatot ezzel a polinéz-oceánia mítosz feelinggel, amely még úgy is sokat dob a történeten, hogy abban közkedvelt sablonok vannak elpuffogtatva, amelyek minden egyes Disney-hercegnős sztoriban helyet kapnak: a lázadó hercegnő, akit sokkal jobban vonz az ismeretlen kaland, mint a trón és az uralkodás, a szigorú (s inkább féltő) szülők, akik azon vannak, hogy megnyirbálják kicsit hősünk kalandvágyát, s persze a cuki kis segítők, akik végigkövetik a hőst az útján. Ami a cukiságot illeti, a Vaiana-ban kapunk egy minimalacot, akit szerintem méltatlanul alulreprezentáltak a történetben, valamint egy ügyefogyott kakast, akinél végig egyetlen egy humorforrással operálnak, nevezetesen azzal, hogy a karakter meglehetősen IQ lightos. Azért amikor kell, akkor segítőkezet (vagy inkább karmot) nyújt Vaiana-nak, amelyet akár egy igazi jellemfejlődésként is felfoghatunk. Na és persze itt van Maui, a félisten, akinek népszerűsége és népszerűtlensége egyetlen tőről fakad: egy mágikus kampó segítségével képes alakot változtatni, ám ő mindent eldobna azért, hogy a családja szeresse, aminek érdekében elköveti élete legnagyobb hibáját, amelyet most Vaiana érkezésével lehetősége nyílik helyre hozni. Azt nem tudom, hogy Dwayne Johnson személyesen mekkora ráhatással volt a film íróira, de Maui azt az érzést keltette bennem, hogy ez a Johnson a való életben is egy ilyen figura (a gesztusoktól kezdve a pökhendiségen át, az önsajnálatig bezárólag) ahogy a filmben az általa szinkronizált karakter. A tetoválásai viszont nagyon ott vannak, a szinte önálló élettel bíró testrajzok mind ötlet, mind vizualitás szintjén bravúrosak. Vaiana nem különbözik sokban a többi Disney-hercegnőtől, a környezete viszont nagyon egyedivé teszi őt.nS persze nem szabad elmenni a fantasztikus filmzene mellett sem, amelybe tökéletesen építették bele a polinéz dallamokat. Továbbá itt van ez a jó kis betétdal, amely nem véletlenül részesült Oscar-jelölésben. Összességében tehát, egy kicsivel egyedibb sztorival és egy kicsit több minimalaccal még jobban tetszett volna, de azért nem volt ez rossz!

 
BéBé  2016. 12. 06.

Már jó ideje húzza a Disney az arcunk előtt a mézesmadzagot evvel a filmmel kapcsolatban. A szinkronizálás már két éve befejeződött, azóta a rajzolóké és az utómunkáké a terep. Megérte rá várni. Egy pillanatig sem okozott csalódást.
Az egyik oldalról hozta a jól megszokott Disney fogásokat. Volt benne tanulság is bőven, a látvány fantasztikus, és a zenék is sokáig visszhangoznak még a fülünkben. Ennek ellenére képes volt még mindig adni valami pluszot. A felnőtté válás történetét, az önmeghatározás küzdelmes útját kaptuk meg, a nélkül hogy a sztereotípiákkal traktált volna bennünket. A szerelmi szálat teljesen kihagyták, ami rendkívül felüdítő volt.
Mondhatnám, hogy azt kaptam, amit vártam, de valójában sokkal többet. Bevallom párszor még meg is könnyeztem a történetet. A cselekmény jól átgondolt, és akarva tapint a fájó pontokra, úgy hogy mégis reményt ad.
Mindenkinek ajánlani tudom. A kicsiket elszórakoztatja a nagyokat viszont elgondolkoztat.

 
Orosz István  2017. 07. 19.

Nekem nagyon tetszett, egész jó történetet, és karaktereket mutat be. Tetszenek az animációs filmben elhangzott dalok, is tehát egész jó kis családi film.

 
Deku  2017. 07. 18.

Nagyon jól tudtam szórakozni ezen az animációs filmen. A történet maga nem volt túl variálva és ez igazából nem rossz. Nagyszerűek voltak a dalok is a filmben.

 
Cptn Jinbe  2017. 06. 20.

Gyönyörű kis mese lett, a sok gyönyörű dallal ismét egy kiváló Disney animációs filmet tudhatunk magunkénak. Aranyos a története és eszméletlen gyönyörű lett a grafika is.

Auli'i Cravalho
Supernaturalmovies: Vaiana
A Vaiana egy ízig-vérig családi film, az elmúlt évek talán leginkább gyermekbarát animációs Disney filmje. 6/10
VOX: Vaiana
A Ron Clements-John Musker (Aladdin, A kis hableány) duó első, teljes egészében számítógépes animációval készült filmje klasszikus Disney-mese, a címke minden pozitív és negatív jelentéstartalmával együtt. 75/100
Smoking Barrels: Vaiana
Szerethető és nagyon szívhez szóló kis mozi, amely elrepít bennünket egy egzotikus kultúrába, és miközben betegre nevetjük magunkat a kiváló helyzet és jellemkomikumon, elgondolkodhatunk azon, hogy mivé lesz a világunk, ha továbbra is így pusztítjuk az anyatermészetet. Nincs ezen mit ragozni, irány a mozi!
8/10
 

Mauinak Dwayne Johnson az eredeti hangja.

(felicity)
 

Az eredeti tervek szerint a film mellőzte volna a Disney-hercegnő szálat és kifejezetten Maui köré épült volna a történet, ám amikor a stáb Polinéziába utazott, a helyi legendák és mítoszok hatására mégis megszületett Vaiana karaktere.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az eredeti elképzelések szerint HeiHei, a kakas egy okos, értelmes állat lett volna, ám a Disney ezt megváltoztatta.

(ArpiHajdu és Réci)


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.