Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
30
Szereplők
36
Vélemények
23
Képek
13
Videók
Vaiana
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 05. 07.

2016-ban két animációs filmmel is megajándékozta a Disney-stúdió a rajongóit, s ha információim nem csalnak, a Vaiana-val jó sokáig váratták a hercegnős mesék szerelmeseit. Talán az sem véletlen, hogy az óriási sikert hozó Jégvarázs télies, havas környezetét felváltotta a napsütötte polinéz milliő. Ami engem illet, kétség sem férhet ahhoz, hogy melyik produkció tetszett jobban ebben az évben, szerintem a Vaiana nem veszi fel a versenyt a Zootropolis-szal. Ennek ellenére, azért hozza a kötelezőt (sőt!) még hozzá is ad egy különleges hangulatot ezzel a polinéz-oceánia mítosz feelinggel, amely még úgy is sokat dob a történeten, hogy abban közkedvelt sablonok vannak elpuffogtatva, amelyek minden egyes Disney-hercegnős sztoriban helyet kapnak: a lázadó hercegnő, akit sokkal jobban vonz az ismeretlen kaland, mint a trón és az uralkodás, a szigorú (s inkább féltő) szülők, akik azon vannak, hogy megnyirbálják kicsit hősünk kalandvágyát, s persze a cuki kis segítők, akik végigkövetik a hőst az útján. Ami a cukiságot illeti, a Vaiana-ban kapunk egy minimalacot, akit szerintem méltatlanul alulreprezentáltak a történetben, valamint egy ügyefogyott kakast, akinél végig egyetlen egy humorforrással operálnak, nevezetesen azzal, hogy a karakter meglehetősen IQ lightos. Azért amikor kell, akkor segítőkezet (vagy inkább karmot) nyújt Vaiana-nak, amelyet akár egy igazi jellemfejlődésként is felfoghatunk. Na és persze itt van Maui, a félisten, akinek népszerűsége és népszerűtlensége egyetlen tőről fakad: egy mágikus kampó segítségével képes alakot változtatni, ám ő mindent eldobna azért, hogy a családja szeresse, aminek érdekében elköveti élete legnagyobb hibáját, amelyet most Vaiana érkezésével lehetősége nyílik helyre hozni. Azt nem tudom, hogy Dwayne Johnson személyesen mekkora ráhatással volt a film íróira, de Maui azt az érzést keltette bennem, hogy ez a Johnson a való életben is egy ilyen figura (a gesztusoktól kezdve a pökhendiségen át, az önsajnálatig bezárólag) ahogy a filmben az általa szinkronizált karakter. A tetoválásai viszont nagyon ott vannak, a szinte önálló élettel bíró testrajzok mind ötlet, mind vizualitás szintjén bravúrosak. Vaiana nem különbözik sokban a többi Disney-hercegnőtől, a környezete viszont nagyon egyedivé teszi őt.nS persze nem szabad elmenni a fantasztikus filmzene mellett sem, amelybe tökéletesen építették bele a polinéz dallamokat. Továbbá itt van ez a jó kis betétdal, amely nem véletlenül részesült Oscar-jelölésben. Összességében tehát, egy kicsivel egyedibb sztorival és egy kicsit több minimalaccal még jobban tetszett volna, de azért nem volt ez rossz!

 
Deku   2017. 07. 18.

Nagyon jól tudtam szórakozni ezen az animációs filmen. A történet maga nem volt túl variálva és ez igazából nem rossz. Nagyszerűek voltak a dalok is a filmben.


 
HercegPeter   2018. 02. 19.

Sok jó véleményt hallottam róla, így hát én is megnéztem. Igazuk volt, azoknak akiknek tetszett. Manapság, mikor folyamatosan érkeznek a mindenféle különc állatokról szóló, egy kaptafára készülő rajzfilmek, igazi felüdülés egy ilyen mese is. Nagyon szép történet, jól kidolgozva. Egyszerre élvezhető gyerekek és felnőttek számára is. Minden karakter szerethető, ami csak nagyon ritkán mondható el, akármilyen filmről is legyen szó. A zene is fülbemászó. Természetesen mivel rajzfilmről van szó, így eléggé kiszámítható a történet, de itt nem is tudjuk elképzelni, hogy máshogy történjenek a dolgok. A legnagyobb királyság az egészben a kakas. Kíváncsi vagyok meddig tart még ki ez a Dwayne Johnson-őrület, aki kétségtelenül egy szimpatikus fickó, de kicsit már kezd unalmas lenni, hogy mostanában minden nagyobb produkcióban benne van.

 
Artemisia   2017. 12. 29.

Bájos,szívhez szóló rajzfilm. Nagyon tetszett az aprólékosan kiépített legendakör, a nép és a cselekmény pontos néprajzi háttere, magyarázata. Több mozgatórugója is van a cselekménynek,egyrészt a Szív elrablása és annak következménye a szigetre nézve, másrészt Vaiana belső vágyakozása. A készítők jól gazdálkodtak a játékidővel, röviden, mégis velősen mutatják a nép múltját, Vaiana személyiségét, a népéhez,a családjához és a tengerhez fűződő érzelmeit, ezáltal közelebb hozva a karakterét a nézőhöz és felkeltve az érdeklődést a küldetése iránt. A karakterek mélyen kidolgozottak, saját motivációval,indítékokkal és jól körülhatárolt jellemmel rendelkeznek és szinte mindegyikük fejlődésen megy keresztül a történet végére. Az út kalandos és színes, érezzük a küldetés súlyát,de rengeteg vidám elemet is tartalmaz, pl. Heyhey,a butácska kakas,aki még a tengert is felbosszantja, a daloló óriás teknős vagy a rakoncátlankodó varázskampó. A rajzfilm grafikája gyönyörű,szebbnél szebb,jellegzetes polinéz hangulatú képeket,helyszíneket látunk. A felcsendelülő dalok szépek és meghatóak, a befejezés pedig szívmelengető és tanulságos.

 
Orosz István   2017. 07. 19.

Nekem nagyon tetszett, egész jó történetet, és karaktereket mutat be. Tetszenek az animációs filmben elhangzott dalok, is tehát egész jó kis családi film.

Auli'i Cravalho
 
A Vaiana egy ízig-vérig családi film, az elmúlt évek talán leginkább gyermekbarát animációs Disney filmje. 6/10 több»
 
A Ron Clements-John Musker (Aladdin, A kis hableány) duó első, teljes egészében számítógépes animációval készült filmje klasszikus Disney-mese, a címke minden pozitív és negatív jelentéstartalmával együtt. 75/100 több»
 
Szerethető és nagyon szívhez szóló kis mozi, amely elrepít bennünket egy egzotikus kultúrába, és miközben betegre nevetjük magunkat a kiváló helyzet és jellemkomikumon, elgondolkodhatunk azon, hogy mivé lesz a világunk, ha továbbra is így pusztítjuk az anyatermészetet. Nincs ezen mit ragozni, irány a mozi!
8/10 több»
 

Mauinak Dwayne Johnson az eredeti hangja.

(felicity )
 

Az eredeti tervek szerint a film mellőzte volna a Disney-hercegnő szálat és kifejezetten Maui köré épült volna a történet, ám amikor a stáb Polinéziába utazott, a helyi legendák és mítoszok hatására mégis megszületett Vaiana karaktere.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Az eredeti elképzelések szerint HeiHei, a kakas egy okos, értelmes állat lett volna, ám a Disney ezt megváltoztatta.

(ArpiHajdu és Réci )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.