2021.06.02 21:43 Artemisia Olvasottság: 520x
5

A DC szégyenfoltja

A szuperhősfilmek és képregény-adaptációk virágkorát éljük, ezen filmek renoméját pedig évtizedek óta a Marvel és DC párharca határozza meg. Az utóbbi években egyre inkább a Marvel győzelme felé billent a mérleg nyelve, jó példa erre a Bosszúállók, a Vasember vagy a Thor-filmek anyagi és kritikai sikere. Persze a DC is letett az asztalra néhány bivalyerős alkotást, mint a Wonder Woman, az Aquaman vagy a Joker. Ugyanakkor a Marvel 2016-ban irányt váltott, és a klasszikus, sötét hangvételű szuperhősfilmek mellé bedobta a Deadpoolt, mely könnyed hangvétele mellett a humorra és szarkazmusra épített, és nagyon pozitív fogadtatásban részesült. A DC válasza, az Öngyilkos osztag már jóval megosztóbbra sikeredett, különösen Jared Leto Jokerének köszönhetően, de összességében elmondható, hogy az Öngyilkos osztag volt az a fajta rossz film, mely még a hibái ellenére élvezhető, az a határeset, melynél már nem szabadott volna lejjebb menni. Azonban a DC a Shazam!-mal jóval lejjebb ment, egészen a gödör aljáig.

Egy roppant infantilis kreatúrát hoztak össze, mely egy percig sem hiteles, egy percig sem eredeti, egy percig sem tartalmas. A történet csupa sablonból és kliséből építkezik, azokból is a legelcsépeltebb fajtákból, ráadásul sokszor maga alatt vágja a fát, és a saját alapjait is megkérdőjelezi. Pl. Shazam, a varázsló évtizedeken át keresi méltó utódját, aki csakis egy tiszta szívű és erős lelkű ember lehet. Erre megjelenik Billy Batson, a kétféle, gyakorlatilag egymásnak ellentmondó klisékből összeollózott kamaszfiú, akit egyszerre akarnak bunkó és ellenszenves huligánként, valamint szánni és ajnározni való árvaként is bemutatni.

A DC szégyenfoltja

Shazam őt választja utódjának, noha semmi sem támasztja alá, hogy ő lenne a legtisztább szívű ember a világon, sőt a viselkedése inkább az ellenkezőjét mutatja, pl. hatóságok félrevezetése, lopás, vagy simán elsétál, miközben Fredet verik. Miután pedig megkapta a varázsló erejét, szépen demonstrálja is, hogy miért volt orbitálisan felelőtlen döntés a varázslótól egy gyerekre bízni a hatalmas erőt: idétlen YouTube videókra és telefonok töltésére használja az erejét. Az erőt csakis a legalkalmasabb jelölt, a kiválasztott bajnok kaphatja meg, ezért kutat kb. 30 évig a varázsló. Aztán a fináléban 5 random gyerek csak úgy, "varázsszóra" szintén szupererőt kap.

A gonosz karakter teljesen sótlan és sablonos, ám még így is Mark Strong nyújtja az egyetlen valamire való alakítást a film során. A családi dráma az árvaságról és az új családdá kovácsolódásról katasztrofálisan nyálas, olyannyira, hogy lehetetlen azonosulni akár Billyvel, akár a többi árva gyerekkel. Ráadásul nincs is megfelelően megalapozva a változás és a karakterfejlődés. Billy alapvetően természetesen reagál a kvázi idegenemberekre, az új nevelőcsaládra, ahová kerül, és távolságtartó a "testvéreivel". De miután az anyja elutasítja, rögtön a családjaként hivatkozik rájuk.

A filmben "humor"-nak csúfolt poénokat a 90-es évek végének és a 2000-es évek elejének a rajzfilmjei már egytől-egyig ellőtték, de már akkor sem voltak viccesek. Ma pedig kifejezett kínosnak számítanak. A karakterek borzasztóan rosszul vannak megírva, némelyeken valamelyest segít a színészek játéka, pl. Zachary Levy menti a menthetőt, és kihozza a legtöbbet a ripacs és gyerekes karakterből. Az Az-ból ismert Jack Dylan Grazer Fredje sem lenne rossz figura, ha nem vitték volna túlzásba a lúzer imázst. Gyakorlatilag az összes ilyen jellegű sztereotípiát összegyúrták Fred karakterében, így elveszett a személyisége, és elhalványult Jack Dylan Grazer játéka. Ashel Angel esetében nem is igazán beszélhetünk színészi játékról. A költségvetéshez képest pedig nevetségesen gyenge a CGI.

Lehetett volna egy komolyabb film, ha nem erőltetik ennyire ezt a young adult feelinget, ha hanyagolják a gyerekszereplőket. Így egy olyan szuperhős-karikatúra született, melyet a gyerekeken kívül nem tud élvezni senki. Célravezetőbb lett volna, ha rajzfilm készül a forgatókönyvből.

71 Shazam!  (2019)

akció | fantasy | kaland | vígjáték

Billy Batson 14 éves. A gyerekotthonból került nevelőszüleihez, és az még csak hagyján, hogy a kamaszkor minden nyűgjével meg kell küzdenie, még az iskolában sem túl... több»

5