2022.05.08 10:13 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Mi köze van egymáshoz Umbert Lenzinek és George A. Romerónak? Csak annyi, hogy az olasz premier után az amcsik megbízták Romero mestert, hogy a gyilkosságoknál nyugodtan mutassa meg magát az "akciót". Lenzi direkt, a hatás kedvéért csak a képzeletünkre bízza a gyilkosságok elkövetésének képsorait, míg az amerikai producerek nem értettek ezzel egyet. Ez a kis ügyeskedés körülbelül tíz percet tett hozzá a játékidőhöz.

A korabeli lapok ezoterikus giallónak írták le a filmet, formabontóként mutatták be.

Igazi arthouse hangulattal rendelkezik, és magába foglalja a pszichológiai terrort és a véres gore-jeleneteket. Műanyag babák iránti fétis, szex, vér, szürrealista rejtély, mind-mind benne van a filmben.

Magyarul, egy gyomorforgató gore-fesztivál, ahová azért érdemes jegyet venni.

Avantgárd és észbontó giallo, amely hasonlít Dario Argento és Mario Bava korai műveihez, ugyanolyan meghökkentő és kifinomult, egyszóval remek kis alkotás.

De nézzük meg röviden, mit takar a tartalom.

Gyerünk!

Egy hatalmas szex-csatával kezdődik a film, ahol a fiatal pár a hancúr után kimegy a tengerpartra, és beszédbe elegyednek egy idegen férfival, aki ott parkol. A férfi elhajt és a pár a közeli romoknál elölről kezdi a hormoncsatát.

Amikor végeznek, észrevesznek egy felakasztott nőt. Közelebb mennek és rájönnek, hogy csak egy próbababa, amit kegyetlenül szétmarcangoltak.

Snitt.

Ismét a tengerpart, ahol Christian (Robert Hoffmann) és barátnője lesétálnak a partra. Találnak egy gyönyörű nőt arccal lefelé fekve a homokban. Ő Barbara (Suzy Kendall), akinek fogalma sincs, hogy hogy került oda. Hamarosan el is tűnik, mintha ott sem lett volna. Ahol a nő feküdt, találnak egy flaskát, amire az van ráírva, hogy "Tuciana", ami egy kikötői hajó neve. Christian és a nője megkeresik a hajót és felszállnak rá. Kiderül, hogy egy party hajó.

Ott összemelegszik Barbarával, együtt távoznak, de a nő exe, Alex (Mario Erpichini) gyűlölettel teli pillantásokat vet feléjük. Christian és Barbara visszamennek a motelba. Barbara megkéri a férfit, hogy borotválja le a szakállát. Christian furcsállja, de bemegy a fürdőbe.

Zajokat hall, kirohan, és szembe találja magát egy fegyveres férfival, akit rövid dulakodás után lelő. Barbara kérésére menekülnek a helyszínről és egy tengerparti kastélyhoz mennek, ahol egy régi világítótorony is található. Itt Christian elmondja Barbarának, hogy fel kellene hívni a férfi bátyját, Fritzet (Ivan Rassimov), hátha ő tudna segíteni. A férfi legnagyobb megdöbbenésére a nő hevesen tiltakozik ez ellen.

Sajnos, arra nincs lehetőség, hogy az egész sztorit leírjam, mert akkor órákig itt körmölnék. Nagyon összetett és bonyolult, ami csak a képernyőn keresztül érvényesül. Nekem óriási nagy kedvencem lett. Fordulatos, jól összerakott mozi. A giallo misztikumával és bájával együttvéve. Zseniális színészi játékok, karakterek és a kor egyik szex szimbólumának, Suzy Kendallnak az önfeledt, zseniális játéka.

Szemet gyönyörködtető, minden szempontból.

Kedvenc fotelem, és egy kis saláta.

Enyhén citromos vízzel.

Így tökéletes a kikapcsolódás.

1