2023.12.29 14:02 Artemisia Olvasottság: <100x
4

Mozgalmas nap

Miss Pettigrew napja nem indul valami fényesen: állás nélkül marad éppen a II.világháború kitörésének küszöbén. Új állásra esélye sincs, ezért cselhez folyamodik, ellop egy névjegykártyát a munkaközvetítőtől és nevelőnőként jelentkezik a feltörekvő énekes-színésznő, Delysia LaFosse otthonában. Csakhogy a buta szöszi prototípusát megtestesítő Delysia neméppen nevelőnőt keres, sokkal inkább egy társalkodó-mindenest.

Miss Pettigrew egy kész kabaré közepébe csöppen : előbb megpróbálja távol tartani egymástól a három férfit, akiket Delysia egyszerre szédít, majd egy teljes átalakításon is áteseik és megismeri a '30-as évekbeli London felső tízezrének életét, végül a helyes útra tereli Delysia-t, és az ő élete is élete is életre szóló fordulatot vesz.

Mozgalmas nap

Bharat Nullari rendező fergeteges komédiája egyetlen nap bájos krónikája, mely kacagtató szitkom és az elit sznobizmus szellemes paródiája is egyben. A siker és fényűzés felszínes, műanyag világát állítja szembe a kisember egyszerű, ám őszinte és boldog életével. Figurái ennek megfelelően, Miss Pettigrew kivételével karikatúraszerű alakok a nap elején, hogy a nap végére igazi tanulságokkal gazdagodjanak.

Miss Pettigrew szerepe igazi jutalomjáték Frances McDormand számára, aki imádnivaló szarkazmussal alakítja az életben már sokat tapasztalt és ezért semmin meg nem lepődő dada karakterét. Miss Pettigrew a kisember találékonyságával minden kínos szituációból kivágja magát és újdonsült úrnőjét, minden helyzetben feltalálja magát legyen az egy váratlan meztelen férfi az ágyban, egy puccos divatbemutató, egy elit parti vagy egy szerelmespár összeboronálása. Frances McDormand játékát élvezet nézni Miss Pettigrew-ként.

A negédes Delysia szerepét minthacsak Amy Adams-ra öntötték volna, és nagyon aranyos történetszál az övé: a nap elején egy kissé ellenszenves, ledér cukorbabát látunk, ám a nap végére fény derül szomorú múltjára, arra, hogy igazi érzelmek fűzik Michael-hez és, hogy nem is olyan felszínes, mint amilyennek elsőre tűnt.

Kedves, meseszerű történet, fergeteges humor, szellemes paródia, kiváló szereplőgárda, gyönyörű kosztümök és díszletek : Bharat Nullari megtalálta a szórakoztató, szitcom-ba oltott romkom legjobb receptjét, amit egyetlen, igazán mozgalmas napba sűrített.

romantikus | vígjáték

Elbocsátják állásából Miss Pettigrew-t. A második világháború előestéjén a nevelőnőnek esélye sincs arra, hogy új állást kapjon. A véletlen a kezére játszik, más... több»

4