2023.10.01 18:57 OkosMajom Olvasottság: 162x
1

Mert bizony Kelly Reilly-nek bomba teste van!

Végre!

Mondtam a film megtekintése után!

Mert bizony Kelly Reilly-nek bomba teste van!

Van vér, van izgalom, és van minden, ami egy tisztességes horror mozihoz kell!

Mondjuk, megint nem értem a fordítást...

Ugye?

Vajon milyen szereket nyomathatnak itthon derék fordítóink?

De fussuk át a filmes stábtagokat!

Rendezőnk James Watkins, az operatőr Christopher Ross, a zenékért David Julyan a felelős, Jon Harris pedig a vágásért volt felelős.

De mi is a velős lényeg?

Jenny (Kelly Reilly) fiatal és bomba alakú, de mégis kissé szerény és visszafogott tanító(nőcske), barátjával, Steve-vel (Michael Fassbender) leutazik csak úgy „hosszú hétvégézni” vidékre, az Eden-tóhoz, melyet nemsokára teljesen és visszavonhatatlanul beépítenek, magyarul modernizálnak, így a csodálatos természeti látványt talán utoljára csodálhatják meg.

A világvégi városka persze tele van tipikus „redneck” és „hillbilly” emberekkel, köpnek, isznak, verekednek, és folyamatosan káromkodnak, ráadásul bunkó gyermekeiket sem tudják megnevelni.

A tónál piknikező szerelmespárunk összetűzésbe keveredik egy kamaszhordával, akik söröznek, drogoznak, üvöltetik a magnót és összeférhetetlenek.

Szerintem mindenki ismeri ezt a típust (hiszen ez a mai ifjonc generáció), egy normális szót nem lehet velük váltani.

Miután másnap reggel Steve-ék észreveszik, hogy az éjjel csak úgy poénból ellopták az autójukat, a srácok keresésére indulnak, egészen a házuktól, be, jó mélyen az erdőbe, ahol végre nyomukra bukkannak.

Egy már szó szerint majdnem tettlegességig fajult konfliktus közben Steve véletlenül megöli a banda fejének, Brettnek (Jack O'Connell) a kutyáját.

És pontosan itt megy át a film brutálisan véres, kegyetlen macska-egér hajszába a kamaszok és a felnőttek között.

Persze egyértelmű, hogy csak az egyik tábor juthat ki győztesen vagy élve.

Mi, akik imádjuk a horror mozikat, persze valamire figyelmesek lettünk!

Hogy körülbelül A kukorica gyermekei-filmek óta pontosan tudjuk, hogy mennyire gonoszak tudnak lenni a gyerekek, ha megszállják őket, valami sötét átok sújtja lényüket, tehát szinte egyfajta befolyásoltság alatt, itt viszont pont az a borzasztóan sokkoló, illetve félelmetesen naturalisztikus, hogy semmi ilyen külső tényező nincs, csak a puszta fiatalságból és tanulatlanságból fakadó kegyetlenség!

Az viszont vulkanikus erővel tör elő egyikükből-másikukból.

Ahogy halad előre a film, úgy lesz egyre inkább brutálisabb a cselekmény, és ezzel párhuzamosan pedig nő a feszültség!

Mi pedig teljesen odatapadunk a képernyőhöz, szinte eggyé válunk a sztorival, mert annyira realisztikusnak hat ez az egész, mintha csak velünk történt volna, közben pedig kezünk ökölbe szorul, mert úgy orrba vágnánk (ismét cizelláltan fogalmaztam!) egynémely kis fiatal keménykedő helyi bunkót...

Az alkotók rendkívüli ügyességről tesznek tanúbizonyságot az egész film alatt, hiszen üresjáratnak nyoma sincs, s mikor már-már azt hinné az ember, hogy vége a mozinak, sikerül még egy fokkal súlyosabbá, kegyetlenebbé változtatni az eddig sem semmi drámai helyzetet!

Egyszóval le a kalappal!

Egy dekadens társadalom selejt kölykei, selejt szülőkkel, a „vis maior” élvezetével és hatalmas gore/slasher faktorral.

Guilty pleasure!

De nekem bejövős!

Paige (Finn Atkins), Cooper (Thomas Turgoose) és Harry (James Burrows) játéka is nagyon tetszett!

Az IMDb-n 91 ezer vélemény után 6,7/10-es osztályzatú, a TMDB-n 1570 vélemény után 68%-on áll, nálam pedig 91% és öt csillag!

horror | thriller

Egy fiatal pár, Jenny (Kelly Reilly) és Steve (Michael Fassbender) elhatározzák, hogy a hétvégét mindentől távol, kettesben töltik az Eden-tónál. Steve szeretné megkérni Jenny... több»

1