2021.01.14 19:11 Kóborló Olvasottság: 264x
2

Az utolsó felvonás

Elérkezve a Dög című film harmadik, és nagy valószínűséggel utolsó felvonásához (bár a film végén megemlítenek egy lehetséges folytatást, amit én személy szerint nem igazán várok), örültem, hogy itt végre elvarrták a készítők azokat a bizonyos szálakat. Külön örömömet leltem abban, hogy a Dög 3-mal befejezték ezt a horrorkomédiát, mert sajnos a Dög-széria számomra nem okozott olyan nagy szórakozást.

Az első részével még elvoltam, sőt a maga idejében kimondottan üde színfoltja volt az akkori horrorfilmeknek, de hát valljuk be, az egész film története ráfér egy A4-es lapra. Tipikus szörnyfilm volt, amihez persze nem feltétlenül szükséges egy bonyolult történet, és ezt a készítők véresen komolyan is vették. Viszont megörvendeztették a horrorrajongókat egy igencsak vérbő, pörgős, talán kissé szokatlan szörnyfilmmel.

Az utolsó felvonás

Majd 2008-ban elkészítették a második részt, amibe nagy reményekkel kezdtem bele, hisz azt gondoltam, hogy nem fog túlságosan nagyot zuhanni az a bizonyos színvonal, amit az első résznél felállítottak. Hatalmasat tévedtem, és az egyik legutáltabb horrorfilmes folytatást kaptam meg a Dög 2-vel. Lehetne azzal menteni a készítőket, hogy már az első rész is sok esetben súrolta a trash színvonalát, a második résszel pedig már egyértelműen a trash-re építkeztek, de számomra még így sem működött a középső rész.

2009-ben elkészült a trilógia záró darabja, aminél olyan szinten voltak az elvárásaim a nullára állítva, mint még filmnél soha. Viszont azt kell, hogy írjam, sikerült többszörösen is meglepniük a harmadik résszel, merthogy nem lett annyira pocsék, mint a trilógia középső felvonása. Sőt, sikerült még párszor megmosolyogtatnia is. Beteges, sok esetben alpári a humor, de itt legalább azért néha működik is. Ehhez kellett egy-két új karakter, akik üde színfoltjai voltak a minimális történetnek. Apropó, történet. Azért a harmadik résznél sem erőltették meg e téren magukat a forgatókönyvírók, de talán akkora marhaságokat nem láthatunk, mint a második résznél (bár a film lezárása a mai napig az egyik legnagyobb WTF számomra, de még így is jót derültem rajta).

A vérben és egyéb belső nedvekben tocsogó második rész után kissé mintha visszavettek volna e téren is, bár épp, hogy csak egy kicsit, de ez már nekem elég volt. Technikai kivitelezésben hozza az eddigi színvonalat, bár itt is fellelhető egy kevés CGI, ami talán egy fokkal jobban van kivitelezve, mint a második részben. A dög 3. egyértelműen egy trash film lett, igaz, kissé gyenge, de azért vállalható.

56 A dög 3.  (2009)

akció | horror | thriller | vígjáték

A kis csapat elindul a nagyvárosba. Az úton találkoznak a karatemester Jean-Claude Seagallal, aki elmeséli nekik a szörny eredetét. Az új információk birtokában a túlélők... több»

2