2019.12.19 16:50 Kóborló Olvasottság: 179x
1

Történet az ír folklór lényeiről és világáról

Nem sok, Írországból származó horrorfilmez volt eddig szerencsém, de, amit eddig láttam e nemzettől, abban nem csalódtam túl nagyot, és ezt a sormintát követi a 2015-ös, The Hallow című film is. Az eddigi, ír honból származó horrorfilmeknek egytől-egyig volt valami egyedi sötét hangulata, elég erős atmoszférája és mindezek mellett még kiválóan lettek fényképezve is.

A The Hallow alapjaiban egy tipikus szörnyfilm lenne, de szerencsére a forgatókönyvírója és rendezője, Corin Hardy ennél kissé tovább megy, hisz merít egy jókora adagot az ír folklórból (ami szerintem kiváló táptalajt nyújt egy darkos fantasy-horrorfilm megszületésének), és mindehhez hozzáad még egy csipetnyi testhorrorbéli elemet, és még némiképp belesző további két fontos mondanivalót is, a család fontosságát és némi kis környezetvédelmi tudatosságot. Persze nem felejti azt sem el, hogy filmje erősségét a vérfagyasztó lények alkotják, ezért különösen odafigyeltek arra, hogy eme teremtmények tényleg kimondottan ijesztőnek hassanak. Kissé viszont sajnáltam, hogy a legtöbb teremtmény "megszületésében" a CGI igencsak hathatósan közrejátszott, és a maszkok kissé háttérbe szorultak, de annyira azért nem, hogy zavaróvá váljon.

Történet az ír folklór lényeiről és világáról

Maga a film története lassan mutatja meg önmagát (csak valahol a felénél kezdi), de addig is egész jól sejtetik a nézővel, hogy mire is fognak majd kilyukadni. Persze némi kis csavart is beleszőnek a történetbe, de ezt inkább csak amolyan hatásvadászatként teszik, ami meglepő módon egész jól funkcionált a filmben. A történet nem dolgozik túl sok karakterrel, és ezeknek legalább a fele is csak amolyan háttérkarakter volt, de jelen történetnél ez engem kimondottan nem zavart, hisz így a film nagyobb teret tudott adni a család karaktereinek. Az apa szerepében Joseph Mawle-t láthatjuk, akinél talán a legtöbb jellemváltozás megy majd végbe a film játékideje alatt, és mindezt egész jól is sikerült ábrázolniuk. Az anya szerepében látható Bojana Novakovic pedig egységesen jól hozza a szerepét.

A film egyedüli nagy hibája, hogy talán túlságosan is sablonos lett, és ez sajnos az ijesztésekre szánt jeleneteknél is érezhető volt. Nem mertek semmi extra váratlant hozni a készítők, pedig finoman szólva a befejezése simán adhatott volna erre lehetőséget. Ezzel viszont sokat ront az átlagán a The Hallow, és talán pont emiatt merném csupán átlagosnak nevezni a véreredményt.

68 The Hallow  (2015)

horror

Amikor egy londoni természetvédőt elküldenek Írországba feleségével és újszülött gyermekével együtt, hogy vizsgáljon meg egy erdős területet, jelenlétükkel akaratlanul... több»

1