2022.10.02 13:45 Filmworlds blog Olvasottság: 1501x
1

Ízléstelen és egyoldalú film Marlyn Monroe életéről

Mivel történelemtanárként kifejezetten érdekel a Kennedy-korszak és sokat is olvastam JFK életéről, illetve Marilyn Monroe sikereiről, kudarcairól (sőt kettejük sajátosan alakuló titkos viszonyáról is) nagy várakozásokkal kezdtem neki Andrew Dominik filmjének. Aztán sajnos nagyot csalódtam. A készítők ugyanis afféle művészfilmet próbáltak meg összerakni a színésznő kudarcaiból és depressziós időszakaiból építkezve, tudatlan, kiszolgáltatott prostituáltnak beállítva Marilyn Monroe-t. Tény, hogy Norma Jeane Mortenson életének első szakasza nem volt éppen tündérmese - hiszen apa nélkül nőtt fel, egy pszichiátrián kezelt édesanya árnyékában, sőt intézetekben, nevelőszülőknél tengődve - de számtalan sikert is fel tudott mutatni: például 30 filmben szerepelt és az 50-es évek ünnepelt sztárja lett Amerikában.

Három házasságot kötött, melyek egyike sem működött sajnos és gyermeket sem hozhatott világra, viszont szerették kollégái és nagyra tartották rajongói is, akik elhalmozták rajongói levelekkel. 1951 és 1962 között gyakorlatilag a lábai előtt hevert a világ, olyan világsikerekben szerepelhetett, mint a Van, aki forrón szereti (1959). A Blonde (Szöszi) című filmben Ana de Armas alakítja Marilyn Monroet és érezhetően mindent meg is tesz a karakter hű megjelenítéséért, de sajnos maga a script és a rendezés az, ami menthetetlenül ízléstelen és egyoldalú ahhoz, hogy emlékezetes legyen alakítása. Maga a koncepció téves ugyanis, mely CSAK Marilyn Monroe kudarcaira és depressziós életszakaszaira fókuszál, egy nyomasztó és alpári élettörténetet felvázolva a néző elé.

Ízléstelen és egyoldalú film Marlyn Monroe életéről

A filmben megjelenített figura ugyanis egy akarat nélküli báb, egy mindenre kapható, buta nőszemély, aki örökké csak áldozata saját körülményeinek. Ennek azonban ellentmond Marilyn Monroe valódi életrajza, melyben igenis szerepelnek sikerek és egy értelmes nő jellemét körvonalazza, aki csupán a kezdetekben "ráakasztott" buta szöszke kliséjének kénytelen megfelelni szerepeiben. A sok meztelenkedés a filmben, illetve az ízléstelen blowjob jelenet (melyben épp Kennedy elnök kedvére tesz kényszerből) művészi beállítást akar kelteni a nézőben, nyers egyszerűséggel, ám inkább egy alpári történelem-hamisítás eszköze csupán. A Blonde egy nagyon gyenge film, tele rengeteg ízléstelenséggel és alpárisággal, ráadásul meghamisítja és egyoldalúan mutatja be a filmtörténelem egyik legnépszerűbb női alakjának életét. Ha Marilyn Monroe valódi egyéniségére és életútjára vagyunk kíváncsiak akkor messzire kerüljük el ezt a filmet és bízzunk abban, hogy akad még olyan rendező, aki végre objektíven filmesíti meg az 50-es évek legérdekesebb színésznőjének életét.

48 Szöszi  (2022)

családi | dráma | életrajzi | misztikus | romantikus

A filmben, Andrew Dominik rendező tolmácsolásában megismerhetjük Marilyn Monroe életét és munkásságát. A produkció alapját Joyce Carol Oates azonos című regénye... több»

1