2024.02.25 13:51 Artemisia Olvasottság: 103x
4

220 felett

A Ferrari mára az egyik legikonikusabb brand ha sport-és versenyautókról van szó. De nem volt mindig így! Az Enzo Ferrari által alapított márkának megvoltak a maga mélypontjai, hullámvölgyei,sőt volt, hogy fennmaradása is veszélybe került.

Michael Mann pedig a Ferrai felemelkedése helyett éppen ezt a kritikus időszakot választotta filmje alaptémájául, amit Enzo Ferrai magánéleti drámájával egészít ki.

220 felett

1957-et írunk, Enzo Ferrari gyászolja az egy évvel korábban, mindössze 24 évesen elhunyt fiát, Dino-t. Autógyára a csőd szélén áll, házassága romokban hever, titkos szeretője pedig egyre inkább egy teljes értékű apát akar törvénytelen fiuk mellé. Enzo egyetlen megoldást lát minden problémára : a Millie Miglia, azaz a Brescia és Róma között futó, majd Bresciába visszatérő, 1600 km-es autóverseny, amelyet mindenképpen egy Ferrarinak kell megnyernie.

Az izgalmas felütés ellenére a cselekmény nem pörög maximális fordulatszámon: inkább életrajzi drámaként funcionál, az autóversenyzés csak háttérként szolgál, bár kétség kívül a Millie Miglia jelenete a film csúcspontja.

Enzo Ferrari ellentmondásos személyiségét csak részben bontja ki: láthatjuk apaszerepben és versenyőrültként, de mélyebb betekintést nem kapunk a motivációiba, gondolataiba vagy érzelmeibe. Munka közben, a fia sírjánál, a feleségével vagy épp a szeretőjével egyformán hidegen, távolságtartóan viselkedik. A felismerhetetlenné maszkírozott Adam Driver mégis nagyot alakít a szerepben, nem rajta múlt, hogy a karakter nem lett teljesen egészében kibontva. Laura Ferrari szerepében Penélope Cruz látható, aki bámulatos a lobbanékony, gyötrődő feleség szerepében. Zsigeri alalkítást nyújt, amivel közös jeleneteikben egyszerűen lejátsza a vászonról Adam Driver Enzo-ját. A szerelmi háromszög harmadik tagját, Lina Lardit alakító Shailene Woodley alakítása nem lesz emlékezetes, a trióból Penélope Cruz-nak van a legtöbb esélye arra, hogy sokáig emlékezzünk az alakítására.

Ha az érzelmi tétek terén vannak is hiányosságok, autentikusság és hangulatteremtés terén jelesre vizsgázik: az '50-es évek olasz kisvárosainak autentikus hangulata, a korabeli autóversenyek a gyakori balesetekkel és a tragikusan végződő 1957-es Millia Miglia - ezek adják a film sava-borsát, és ezek teszik nagyívű alkotássá.


71 Ferrari  (2023)

akció | dráma | életrajzi | történelmi

1957 nyarán a Forma–1 világa virágzott, de a legendás egykori versenyző, Enzo Ferrari mély válsággal nézett szembe. A gyár, amelyet ő és felesége, Laura egy évtizeddel... több»

4