2019.03.04 21:57 HercegPeter Olvasottság: 743x
0

Erre tényleg csak annyit lehet mondani: Anyám!

Először is, a magyar címnek szerintem egyszerűen csak Anyá-nak kellene lennie. Nehezen emészthető film, amiben körülbelül annyit értünk az eseményekből, mint szegény Jennifer Lawrence, aki végig csak kapkodta a fejét. Aki logikus befejezést, cselekményszálat keres az rossz helyen jár. Viszont aki szép felvételeket, kimagasló színészi játékot keres, ráadásul nem is akárkiktől az nyugodtan kezdjen bele.

A felvételek egyébként annak a Matthew Libatique-nak köszönhetőek, aki már sokszor együtt dolgozott a rendezővel, emellett pedig olyan filmek operatőre volt, mint a Vasember, a 23-as szám vagy a Csillag születik. Teljesen egyértelmű, hogy egy megosztó alkotásról van szó. A film pontos mondanivalóját valószínűleg csak az író-rendező Daren Aronofsky tudja, aki alapból nem a könnyed hangvételű filmjeiről ismert. Szerintem mindenki azt látja bele a történetbe amit szeretne.

Erre tényleg csak annyit lehet mondani: Anyám!

Én eleinte például arra is gondoltam, hogy a lány meghalt a tűzben és ő egy szellem, de nem tudja magáról, hogy az. A végére kapunk ugyan egy homályos magyarázatszerűséget, de azzal csak a felszínt kapargatjuk. Az én meglátásom szerint az anya a Földet (jobban mondva a természetet) szimbolizálja, az apa az Istent és mindenki más az emberiséget. Hiszen az apa teremtette ezt a világot (vagyis a házat, ami a történet szempontjából tulajdonképpen az egész világ),az anya odaadja mindenét és mégis hálátlanságot kap csak cserébe. Az apát imádják, amit ő élvez. Szerintem ezek a jelenetek az elvakult vallási fanatikusokat jelenítik meg, méghozzá tökéletesen. Csak a történet végén eszmél rá, hogy az imádott emberei szétbarmolták a művét. Aztán amikor mindennek vége, fogja magát és elölről kezdi az egészet, mintha misem történt volna. Lehet, hogy ez marhaság, de nem nagyobb mint a többi elmélet. A történetben nincs két egymást logikusan követő jelenet. Leginkább Aronofsky és talán Lars von Trier rajongói értékelhetik leginkább ezt a alkotást. Ez a mondat szerintem mindent elmond a filmről. Többször is végig kell nézni ahhoz hogy minden apró utalást észrevegyünk és hogy egy komplexebb kép alakuljon a fejünkben az Anyám!-ról.

70 Anyám!  (2017)

dráma | horror | misztikus

SkyShowtime (2023.02.14.)

Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle... több»

0