2020.01.02 19:32 Artemisia Olvasottság: <100x
4

Egy régi klasszikus új csomagolásban

Csodálatos volt új csomagolásban látni a Mary Poppins-t. Gyerekkorunk kedvenc filmje színesebb, látványosabb, modernebb köntösbe öltöztetve. Újra előkerülnek a jellegzetes elemek: a Cseresznyefa utca a Banks család új generációjával; az esernyőn épp a szükség idején érkező Mary Poppins a feneketlen szőnyegtáskájával, a beszélő esernyőjével; a lépcsőkorláton felfelé becsusszan az időközben felnőtt Jane és Michael Banks; beleshetünk Michael 3 gyerekének életébe, miközben a jó öreg Bumm admirális még London "tengerét" járja hajójával, és 5 perces késéssel ébreszti London népét.

Azonban most nagyobb a baj a Banks család háza táján, mint legutóbb, ezáltal a cselekménynek is nagyobb a tétje. Mary Poppins-nak a gyakorlatban is cselekednie kell, ha szeretne segíteni a családnak, nem csupán az apa-gyermek kapcsolat helyreállítása a cél, mint az első részben. Mindenképpen jó újítás, hogy a Bank kúria forog kockán, mert bár a cselekmény sorrendje nagyban követi az előző rész tematikáját, mégis jobb, hogy van egy váz, egy központi probléma, amit meg kell oldaniuk a szereplőknek.

Egy régi klasszikus új csomagolásban

A képi világ gyönyörű; mind London zsúfolt, macskaköves utcái, szűk sikátorai, mind Mary Poppins mesevilága szemet gyönyörködtető, köszönhetően a díszleteknek és kosztümöknek, de nem utolsó sorban a modern technikának. Az 1964-es klasszikus természetesen úttörő volt a maga korában, de képi technika és kivitelezés tekintetében nem veheti fel a versenyt ezzel.

Az új szereplőgárda is fantasztikus, Emily Blunt elragadó alakítást nyújt mint az új Mary Poppins; könnyeden, bájosan adja át a kifürkészhetetlen, sosem magyarázkodó karaktert, titokzatos tekintetével, sejtelmes mosolyával talán még Julie Andrews legendás játékát is felülmúlja, annyira karizmatikus Mary Poppins-t varázsol a vászonra. Jack, a gyerekszereplők, Meryl Streep és a többi színész is felülmúlják az 1964-es alakításokat.

A helyszínek, a dalok, a fürdőkádból nyíló tenger, a Mrs. Bank porcelántálában lakó mesevilág, Jack és Mary Poppins színházi előadása, a lángszítók tánca mind-mind jobban sikerültek, mint 1964-ben az ezeknek megfelelő Burt rajzában lévő mesevilág a körhintával és a lóversennyel, a kéményseprők dala stb. De ez nem jelenti azt, hogy ez a modern alkotás elvenne a régi nagy klasszikus értékéből, sőt csak hozzátesz a Mary Poppins örökségéhez, hiszen ez inkább folytatás, mint adaptáció (de persze adaptációnak is tekinthető), így csak tovább növeli a film érdemeit, illetve mondhatni feltámasztotta a régi filmet, és szalonképessé tette a modern éra alkotásai között. Jó döntés volt a Disney-től, hogy elkészítette ezt a folytatást.

családi | fantasy | musical | vígjáték

Mary Poppins 24 évvel az első rész után tér vissza Londonba az 1930-as években, amikor a város igencsak megsínyli a nagy gazdasági világválságot. Michael Banks még mindig... több»

4