2020.01.11 23:15 Az amatőr Olvasottság: 248x
0

Jussát várja a vaják...

Epikus tündérmese a boszorkányról, a hercegnőről és a magányos farkasról, akik mindannyian elvesztettek valamit, és útra kelnek, hogy megleljék, de végül mást szán nekik a végzet.

A Vaják egy egyedülálló fantáziavilágot tár elénk a három különleges főszereplő – a nagy hatalmú varázslónő, Vengerbergi Yennefer, a menekülő Cirilla hercegnő és az emberek által kiközösített szörnyvadász, Ríviai Geralt – történetén keresztül. Mindannyian más társadalmi réteget képviselnek, így könnyedén megismerhető és befogadható ez a végtelen lehetőségeket rejtő birodalom és lakói: a tündék, Vajákok, strigák, kikinoák, boszorkányok, varázslók, lovagok, királyok és királynők, valamint az egyszerű emberek.

Jussát várja a vaják...

A különböző történetszálak kibontása aprólékos, jól bemutatja az egyes karaktereket, és közben a sorozatot mint egy egybefüggő történetet is előre mozdítja. A rendkívül gondos kidolgozottság azonban valahol mégis kicsit a cselekmény rovására megy, hiszen a sorozatot keretbe foglaló két drámai csatán és Ciri menekülésén kívül nem nagyon történik a jelenben semmi. Így inkább egyfajta drámai előzményként kezelhető ez az első évad, és az igazi bonyodalom csak a másodikban fog még kibontakozni.

Ám újdonsága miatt korántsem unalmas, és nagyon jól megoszlik a játékidő az egyes szereplők között. Geralt ugyan néha kissé háttérbe szorul, ám szűkszavú egymondatos bölcsességei olyan summásak, hogy többet nem is feltétlenül várunk tőle. Henry Cavill briliánsan örökíti meg a karakter ellentmondásosan érző karcosságát és naturalisztikus egyszerűségét mind a csatajelenetekben, mind pedig a köztes kalandok során.

A mellékszereplők is jól kiforrott jellemek, különösen tetszett Kökörcsin, az együgyű, ám szerethető bárd, aki komikus jellemével jól oldja a cselekmény feszültségét. Külön kiemelném még a hangulatot maximálisan megalapozó zenéket, melyekért érdemes végigülni a stáblistát is.

Összességében azt mondanám, a Vaják egy különösen jól kimunkált, lassan folydogáló, ám semmi estre sem unalmas, epikus dráma, melyben végre lehetőség nyílik átfogóan, részletekbe menően megismerni egy új világot.

88 Vaják  (2019)

akció | dráma | fantasy | kaland | misztikus

Riviai Geralt, a magányos szörnyölő nehezen találja a helyét egy olyan világvan, ahol az emberek gyakran átkozottabbak, mint a bestiák. több»

0