2020.03.23 19:27 L.Regina Olvasottság: 206x
0

Tragikus merülés

A film a Kurszk atom-tengeralattjáró igaz történetét mutatja be, és bár nem találja fel a spanyolviaszt, így is nagyon érdekesen meséli el a legénység és családjaik kálváriáját. Bár a játékideje nem rövid, végig leköti a nézőt, és egészen a film végéig fenntartja a feszültséget.

A Szovjetunió sosem a remek megoldóképességéről volt híres, és ez itt is megmutatkozik. A film remekül bemutatja a legdühítőbb aspektusát az esetnek, mégpedig azt, hogy bár a baleset megtörtént, a későbbi nagyobb tragédiát könnyedén elkerülhették volna, ha: 1. megfelelő és jól karbantartott eszközökkel/járművekkel ellátott mentőcsapat tud a bajba jutottak segítségére sietni, vagy 2. a Szovjetunió félreteszi a politikai meggyőződéseit, és hajlandó elfogadni más országok segítségét. De mivel e pontok egyike sem teljesült, elmondhatjuk, hogy a szovjet vezetőség teljesen cserbenhagyta a saját népét, és hagyta a katonáit értelmetlenül meghalni.

Tragikus merülés

A film két helyszín között váltakozik; egy résznél a hozzátartozókat láthatjuk, akik próbálnak információhoz jutni a balesettel kapcsolatban, de ezt lehetetlenné teszik a katonai vezetőség pofátlan hazugságai és ködösítései. A másik helyszín pedig maga a tengeralattjáró, ahol túlélők próbálnak életben maradni addig, amíg kimenekítik őket. Nem egyszerű feladat egy ilyen szűk, kis helyen játszódó cselekményt bemutatni, de az operatőri munka remek, a képi világ jól adja át a bezártság érzetét.

A film befejezése is jó, szerencsére nem csap át giccsbe, de mégis erősen átadja, mit érezhettek a családtagok. Az is kiderül, hogy bár az orosz fejesek gyakran hülyének nézik az embereket, ez nem igaz. Teljesen átlátják, mikor csapják be, árulják el őket, és nem fogják a végtelenségig tűrni, hogy a kormányuk így bánjon velük.

77 Kurszk  (2018)

akció | dráma | thriller | történelmi

A valós eseményeken alapuló film a K-141 Kursk tengerealattjáró katasztrófájának igaz történetét meséli el. Miközben a legénység a túlélésért küzd, a családjaik... több»

0