2018.08.07 22:33 TomÁcs Olvasottság: <100x
1

Harcok, nem csak a jégpályán...

Nem mindennapi történet vagy legalább is nem tudunk hasonlóról. Hatalmas harcok vannak a sportban. És nem csak a pályán, azon kívül is. Általában csak szócsaták és dobálózások, ritkán fajulnak tetlegességig. Mindennapos a rivalizálás, mindenki jobb eredményt akar a másiknál, de talán nem minden áron. Ez a sportban levő rivalizálás manapság elég népszerű filmtéma. Eszembe juttatja a Hajsza a győzelemről című filmet, ahol Niki Lauda és James Hunt Formula 1-es civakodása van terítéken vagy a tavalyi Borg/McEnroe teniszfilm. Tonya Harding története elképesztő volt. Viszonylag nem régi az eset így sok-sok eredeti fotót és videofelvételt lehet róla találni az interneten. Ezeket általában egy az egyben lemásolták a készítők.

Margot Robbie nem volt a legjobb választás a címszerepre. Szerintem ő túl szép Tonyahoz képest, továbbá jóval magasabb is. A 15 éves Tonyát már Margot játszotta. Találhattak volna még egy fiatalabb színésznőt, mert nagyon nem 15 évesnek nézett ki. Maga az alakítással nem volt baj, de az előbb leírtak engem zavartak. Bennem még máig nem tisztázódott, hogy Tonya bűnös volt vagy áldozat. Talán az igazság a kettő között van. Elképesztő gyerekkora volt az erőszakos édesanyával, amit az édesapa sem tudott kezelni ezért egyszerűen lelépett és magára hagyta az őt bálványozó kislányát. Így nem meglepő, hogy a felnőtt Tonya maga is erőszakos volt, indulatait nem tudta kezelni. Fiatalon összejött egy szintén erőszakos férfival, ami csak rontott a helyzeten. Én csodálom, hogy még ma is él.

Harcok, nem csak a jégpályán...

A sport is elképesztően álszent. Nem a sport teljesítmény számít, hanem sok egyéb más. Milyen a családi háttér? Szponzorok? Harding egyértelműen a legjobb volt, de sok volt mögötte a zavaró tényező, ami miatt ezt nem ismerték el. Problémás család, ronda ruha. Nevetséges. Az is milyen érdekes, hogy a jégtánc az egyik legnőiesebb, legfinomabb sport, Harding meg pont az ellenkezője volt. Talán pont a jégpályán érezhettem magát egy kicsit nőnek. Utána, mint megtudtuk profi boxolónak állt, ahol ismét előtérbe helyeződött az erőszakon énje.

Az, hogy részt vett-e bármilyen formában az ellenfél támadásában sosem tudjuk meg. A film az ártatlan Tonyát mutatja be, de bármilyen irodalmat is olvas az ember, mindenhol bűnösnek mutatják be. A büntetése szintén elképesztő. Korábbi címek elvétele, pénzbüntetés, jégkorcsolyától való eltiltás. A filmben a kilencvenes évek retro zenéit jó volt hallgatni. A filmben a szereplők kiszólogatásai a nézőknek nem mindennapi megoldás volt, helyenként illett a filmben, másutt kicsit túlerőltetett elem volt.

83 Én, Tonya  (2017)

dráma | életrajzi | sportfilm | vígjáték

A kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legemlékezetesebb és legnagyobb port felkavaró története Tonya Harding, műkorcsolyázóé. A lány pályafutása elképesztően... több»

1