2023.10.11 21:48 Greta Olvasottság: 854x
0

A háromtest-probléma, ahogyan Cixin Liu megírta

Hálás vagyok, hogy elkészült ez a sorozat, még a Netflix feldolgozása előtt. Az alapot szolgáltató könyvek és a műfaj rajongójaként nagyra értékelem ezt az autentikus, (majdnem) szöveghű adaptációt. Amerikanizálás és PC-mentes, eredeti verzió. Ajánlom azoknak, akik nem szeretnék elolvasni, de érdekli őket a világ, szeretik az olyan sci-fit, amiben tudomány is van, vagy azoknak, akik olvasás után vizuálisan is átélnék a történetet.

Annak, hogy kínai, bőven vannak előnyei, de időnként hátrány is.

A háromtest-probléma, ahogyan Cixin Liu megírta

Aki ismeri a távol-keleti sorozatokat, tudja, hogy egy kissé szájbarágós a metodikájuk. Ismétlésekkel és hangsúlyozásokkal érik el, hogy a nézőnek ne maradjanak homályos foltok a történetben. Jól jön ez egy ilyen intellektuális science-fiction esetén, ahol a szerző tudományos felvetések sokaságával halmoz el és tart izgalomban. Követhető és lebilincselő a történet, de a tv-sorozatokra jellemzően azért lassan halad. A kevés akciójeleneten pedig érződik egy kis amatőr sutaság, ne várjunk tőle hollywoodi ízeket.

A háttérben húzódó filozófiai, történelmi és emberi vonatkozásokat viszont – a megéltségből adódóan – senki nem adhatja át hitelesebben, őszintébben. Ez még úgy is igaz, hogy a kulturális forradalom idején játszódó véresebb jeleneteket egyszerűen és szemérmesen kihagyták. Ahogyan a történetet is átlengi egy kis naivitás helyenként, de ez a regényekre is igaz. Ettől egy kicsit más, mint a megszokott, ami jó, de néha rontja is a színvonalat.

Nemcsak a történetet kapjuk meg változtatások nélkül, hanem a kínai lelkületet is, amivel íródott. Ezért is fontos, hogy ne csak amerikai változatot láthassunk.

A főszerepeket alakító színészek nekem nagyon jól hozzák a könyvbeli karaktereket, szépen játszanak, emlékezetesek maradnak. A mellékszereplőknél már nem volt olyan gondos válogatás.

Időnként cserélik a főcímet és a záróképeket, zenével együtt, így nem válnak unalmassá, de hangulatteremtőek és hatásosak mindig. A Vörös Part Bázis a nagy antennával itt tényleg ikonikus. A díszletekre jellemző a kis költségvetés, nagy kifejezőerővel. A virtuális játékbelső is teljesen kielégíti az igényeimet, nem különleges, de jó.

Persze izgatottan várom a netflixes változatot is. Bizonyára más szemmel és értékrenddel, más céllal is nyúlnak majd hozzá, ami nem gond, ha érdekes lesz és színvonalas. Ám legyen akármilyen profi, lenyűgöző szuperprodukció, nem fogom kevésbé szeretni ezt a kínai verziót. Számomra ez Cixin Liu története. Legalábbis ez a szelete, mert asimovi léptéket csak a teljes trilógia ad. Remek lenne, ha a másik két könyvet is sorozatba öntenék, ahol már távoli időkben és helyeken folytatódik a történet, újféle kihívás lehetne az alkotóknak.

misztikus | sci-fi | thriller

Cixin Liu világhírű sci-fi trilógiájának első könyvét dolgozza fel a kínai sorozat. A világ tudományos társadalmán belül magyarázat nélküli, riasztó események láncolata... több»

0