2018.05.07 17:01 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 114x
1

Feloldani a tabukat

Mivel a Wonder Womant a meggyőző kritikai fogadtatás ellenére sem tudtam szeretni, kicsit magamon is meglepődtem, hogy érdekelni kezdett az elkészítésének története. Ügyesen összerakott címet kapott a film, amellyel be tudott vonzani egy pár képregény rajongót, akik valószínűleg már a film negyedénél rájöttek, hogy ez az eredettörténetnek kikiáltott film csúnyán átdobta őket a palánkon. Ebben a történetben ugyanis Wonder Womannek finoman fogalmazva is csak a kispad jutott. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen száműzték volna filmből, hiszen a képregény kockái szép számmal jelen vannak, illetve a forgatókönyvet dicséri, hogy Olive megjelenésében szépen fel lehet fedezni a Csodanő felszerelését (egy konkrét jelenet alapján pedig akár Gal Gadot-val is fel vehetné a versenyt).

De térjünk vissza a történethez! A film három ember életének drámája, akik az elvárt és megszokott formáktól eltérő életet választottak, ezzel együtt pedig vállalták a megbélyegzést és az elutasítást. Nem tudom, hogy mennyit ferdítettek a sztori kedvéért az igazságon (amennyire utána olvastam azért elég sokat, de ezt más életrajzi filmekben is megtették már, nem jelentett újdonságot), de az alapvetően lassan építkező filmben számomra a megfelelő ütemben bontakozik ki a lényeg, a karakterek éppen a kellő mértékben vannak kidolgozva, s ehhez három olyan színészt sikerült választani, akik együtt képesek arra, hogy felkeltsék a néző érdeklődését a film iránt. Rebecca Hall és egymás tökéletes ellentétei, így remekül érzékeltetik az Elizabeth és Olive személyiségében rejlő kontrasztot, a magabiztosságot és erős női karaktert és az ártatlan érzékiséget.

Feloldani a tabukat

Mit szeret egy férfi a nőben és fordítva? Egyszerre szerelmesek lehetünk-e több emberbe, akár nemtől függetlenül is? Ilyen fontos kérdésekre keresi a választ a film, s még ha egyetemes érvényű választ nem is sikerül adnia, azért egy egyedi történeten keresztül szépen érzékelteti a lényegét. Marston professzor meg is fogalmazza véleményét a film első felében, amikor azt mondja a két teljesen különböző személyiségű szerelmére, hogy tulajdonságaik együttesen jelentik számára a tökéletes nőt. A szexjelenetek érzékiek, de játékosak (nesze neked Szürke ötven árnyalata, így is meg lehet ezt csinálni). Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy Marston professzor életrajzi filmje remekül megvilágítja, milyenek is voltak a női képregényhős megszületésének körülményei. A látottak alapján közel sem volt leányálom, sokkal inkább: pszichológia, édes hármas és kötözős szex.

dráma | életrajzi

Dr. William Marston, a Harvard Pszichológia Karának professzora találta fel a modern hazugságvizsgálót, amelyet rendőrség is alkalmaz. Dr. Marston ezen felül arról is ismert, hogy... több»

1