2019.11.21 18:17 Milanman Olvasottság: 308x
0

Az élet csodálatos és fájdalmas körforgása

"Az élet maga" nem kevesebbre vállalkozik, mintsem bemutatni az emberi élet érzelmi hullámvasútját, a minket érő számtalan hatást, örömöt, bánatot, csodákat és tragédiákat. Több idősík, több helyszín, de a sors furcsa rendezőelve mégis összekapcsolja ezeket az elsőre összeilleszthetetlennek tűnő történetszálakat. Ha van igazi hollywoodi hatásvadászat, akkor az erre a filmre tökéletesen ráillik.

Az egymásba csúszó események rendezőelvéről ordít, hogy egyértelműen a néző érzelmi húrjainak minél erőteljesebb megpengetése okán alakult így, és könnyen rá lehetne húzni, hogy ez így már maga a klasszikus giccs, de valamiért mégis működik. Mert a történet, ha atomjaira szedjük, vagy akár, ha egészében tekintünk rá, képes lehet egy koherens egészet alkotni. Persze, csak, ha hagyjuk neki. Leginkább azért, mert, ha benne is van ez a túlzó sorsszerűségre gyúró erőltetettség, könnyű elismerni és belátni, hogy az élet sokszor valóban ilyen. Mert igen, sajnos számtalan tragédiát hozhat, kinek kisebbet, kevesebbet, kinek többet, nagyobbat, de sokszor megannyi áldással, örömmel és igazi boldogsággal ellensúlyozza azokat. Működik azért is, mert képes lehet arra, hogy igazi hatást, érzelmeket váltson ki a nézőből. Ha meg tudjuk tenni, hogy ilyen szemmel nézzük, egy kedves filmes ajándékot kaphatunk, ez esetben eltekintve a forgatókönyv összes hibájától, rejtőző és valós szentimentalizmusától és helyenként erőltetett mesterkéltségétől.

Az élet csodálatos és fájdalmas körforgása

Ami segíthet, az a színészek összjátéka. Oscar Isaac képtelen hibázni, szinte minden alakításában képes az érzékeny és rendkívül összetett karakterek rendkívül magas szintű megformálására. Olivia Wilde, bár talán kisebb szerepben, de szintén szépen árnyalva hozza a szerepét. A film igazi kedvence azonban számomra az örökifjú Antonio Banderas volt. Mindig öröm őt egy újabb filmben látni, most is maximálisan hozza a tőle elvárhatót, s bár az ő karaktere nem kifejezetten a történet fősodrában helyezkedik el, mégis fontos alakítója az eseményeknek.

"Az élet maga" könnyen besorolható az életmozik-életdrámák népes táborába, és bár talán filmszakmai szempontból nem a legsikerültebb alkotások egyike, nézői szemmel mégis maradandó mű lehet, ha elengedjük a kritikai vonalat, és hagyjuk, hogy úgy hasson, ahogy az alkotók vélhető szándéka volt.

dráma | romantikus

Két New York-i fiatal egymásba szeret. Fiatal románcukból hamar házasság sarjad, majd gyermekük születik - és életük váratlan fordulatai olyan folyamatokat indítanak el, amelyek... több»

0