2018.07.10 12:20 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 136x
0

Egyszer nézhető horrorfilm

Igazából erre a filmre nehéz mit mondani. A Blumhouse eddigi kisköltségvetésű horrorfilmjeinek nagy része tudott egy minőségbeli szintet hozni (nekünk pl. bejött a Tűnj el! és a Boldog halálnapot! is), de akárhogy is nézem, a Felelsz vagy mersz nem ezen alkotások táborát fogja gyarapítani. Maga az alapötlet egyébként nem lenne rossz: a klasszikus, tinédzserek körében népszerű játékot, a „Felelsz vagy merszet” megszállja egy démon, amelynek következtében ha az egyik játékos nem mond igazat, vagy nem hajtja végre az elvállalt feladatot, akkor meghal. Kész, ennyi. A film elején megismerhetünk egy csapat tizenévest, akik a tavaszi szünetüket Mexikóban töltik, s a társaság egyik lánytagja megismerkedik egy „jóképű idegennel”, majd elkezdenek játszani. (oké, a buli hevében bármit, na de azért a fene menne egy elhagyatott templomba egy vadiegennel az éjszaka közepén… a horrorfilmekben mindig ilyen ostobának kell lenniük az embereknek?) A gond ezen az elátkozott helyen fog elkezdődni, hiszen hőseink hiába térnek vissza az Államokba, a „játék” nem nyugszik, követi őket, s folyamatosan bombázza a játékosokat a „Felelsz vagy mersz” rigmussal, így juttatva őket kényszerhelyzetbe.

A film javarészt a tinihorrorok narratíváját követi: a megismert csapat létszáma folyamatosan csökken, az életben maradt tagok pedig próbálják kideríteni, miként tudnának véget vetni ennek az ördögi játéknak. Szegények próbálnának ügyeskedni, csakhogy a „démon” az okosabbik fajtából való, s mindig egy lépéssel előttük jár, s ha már ennyire eszes, ezt ki is használja (lásd: kényes kérdések, amelyek növelik a feszkót a karakterek között, illetve a veszélyesebbnél veszélyesebb tettek). Ugyanakkor a film nagy hibája, hogy külföldön PG-13-as korhatár besorolást kapott (itthon pedig 12-es karikát), így igazán durva jelenetre nem lehet számítani (az sokat mondó, hogy az egyik legnagyobb ijesztgető faktor a snapchat filter-szerű mosoly az emberek arcán). A karakterek kidolgozottsága is eléggé egydimenziós, valamennyi szereplő haláláért azt lehet mondani, hogy nem kár. SPOILER Ennek tipikus esete, ahogy törik magukat, hogy megmentsék a részeges Penelope nevű karaktert, aztán a játék mégis túljár az eszükön SPOILER

Egyszer nézhető horrorfilm

Tény, hogy azzal próbálkoztak a készítők, hogy a szereplőgárda minél színesebb legyen (öribarátnők, coming out előtt álló srác, nagydumás lúzer és így tovább), csakhogy a jellemvonásaik és a konfliktusaik eléggé felszínesek. Mint ahogy a szerelmi háromszög is és a legjobb barátnők folyamatos civakodása a szépfiúért, aki nem igazán tudja eldönteni, hogy a ló kell neki vagy szamár. (Leginkább mindkettő, ez lesz a veszte szegénynek). Ugyan a főszerepben Lucy Hale (Hazug csajok társasága) próbálkozik, de önmagában még kevés ahhoz, hogy ebből egy B-kategóriás horrorfilmnél több legyen.

A sablonszerű történetvezetést pedig csak tetézi a befejezésbéli önfeláldozás, amely SPOILER!!! a sok hűhó semmiért jelleget ölti, majd pedig az újra legjobb barinők végső megoldása, amely inkább nevetséges, mint bravúros, hogy MI ketten megmeneküljünk, áldozzuk fel az egész emberiséget… Ha ez minden problémára a megoldás, akkor azért hamarabb is eszükbe juthatott volna. (Mondjuk legalább némileg keretbe helyezi a sztorit, mert utal az Olivianak a film elején feltett kérdésre, s kiderül, hogy bizony ő sem olyan áldozatkész, mint ahogy előadja magáról) SPOILER!!!

A hibái ellenére a Felelsz vagy merszre nem lehet haragudni: egyszer nézős nyári horrorfilm lett, nem csekély logikai bukfenccel, de ha ezen túl tudjuk magunkat tenni, akkor egy egyszeri kikapcsolódást nyújtó darabként még akár élvezhető is.

horror | thriller

A Blumhouse Productions (Boldog halálnapot, Tűnj el!, Széttörve) új thrillerében egy ártatlannak induló “felelsz vagy mersz” játék halálosra fordul, amikor valaki – vagy... több»

0