2018.10.13 15:42 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
2

Rowan Atkinson harmadszor is Johnny English szerepébe bújt

Mit várhat az ember 2018-ban egy újabb Johnny English-filmtől? A kérdés természetesen csak költői, de annyiban tudok segíteni, hogy nem sokat. Annyit azért hozzátennék, hogy a kritikákat elnézve mintha divat (sőt, már-már kötelező érvényű) lenne szidni Rowan Atkinson kémparódiás filmjeit, de mintha ez egy picit túlzás lenne. Magam részéről nem leszek álszent, mert ugyan elismerem, hogy a készítők nem spóroltak a kínos jeleneteken, de az is igaz, hogy néhány vicces szituációt, valamint jól eltalált poént is sikerült belepréselni a kész műbe. Az egésszel igazából csak az a gond, hogy az utóbbiakból volt igencsak kevés.

Rowan Atkinson tehát immáron harmadjára prezentálja őfelsége kétbalkezes titkos ügynökét, a feladata pedig (akárcsak ez első két kalandjában) a világ megmentése. A narratíva valóban nincs túlbonyolítva, az írói gárda az erejét inkább abba fektette, hogy a főszerelő jellegzetes Mr. Bean-szerű humorát a „csúcsra járassák”. Ez ugyan változatos színvonalon sikerült is, de az alkotók talán mintha túl sokat foglalkoztak volna English karakterével, a többiekről pedig elfeledkeztek volna. Aki ezt megsínyli az szegény Emma Thompson, akit régen lehetett látni egy ennyire semmitmondó karakterben (a színésznő pedig a ripacskodáson túl nem is nagyon tud mihez kezdeni). S még valami vele kapcsolatban: hogyan lehet ennyire naiv, minden a szeme előtt zajlik, de ő észre sem veszi. A többiek sem jártak valami jól: az Olga Kurylenko által játszott Ophelia is inkább csak szépségével, mintsem az érdemben kidolgozott karakterével veteti észre magát. Az antagonistának beállított Jason Volta (Jake Lacey) pedig olyan kevés szerepet kap a szűk másfél órás játékidő alatt, hogy be kellett érnie némi mondvacsinált motivációval a nagy „én leszek a világ ura” tervéhez. Az egyetlen kivételként talán a Ben Miller által játszott Bough-t mondhatjuk, az ő és English alkotta duó képes egy kis üde színfoltot csempészni a történetbe. Újabb hiba viszont, hogy a poénos jelenetek nagy részét a trailerekben már szinte mind ellőtték, így egészében nem ütöttek akkorát, mint amekkorát üthettek volna (a lovagjelmezes és a VR-szemüveges jelenetek azért még igy is viccesek tudtak maradni).

Rowan Atkinson harmadszor is Johnny English szerepébe bújt

Annyi pozitívum még elmondható, hogy az új rész megpróbál reflektálni korunk aktuális trendjeire (például a VR-technológia és a személyes adatok védelme), de az összképen nem sokat változtat: egy helyenként vicces, de összességében feledhető vígjátékot kaptunk az új Johnny English-mozi képében. Aki vevő az Atkinson-féle humorra, az biztosan el fog tudni szórakozni rajta (aki pedig nem, az nem e film által fogja megváltoztatni a véleményét).

akció | kaland | vígjáték

2018-ban az ikonikus komikus, Rowan Atkinson visszatér a véletlenül szupermenő titkos ügynök, Johnny English szerepében. Egy kibertámadás leleplezi az összes aktív angol... több»

2