2020.08.22 11:23 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 282x
2

Miért is kell északi horrort néznem?

Norvég horrormozik? Zseniális. Hogy mi a know-how? Azt nem tudjuk, de ez az a film, ami a Péntek 13 és a Ragyogás című kultuszfilmekre alapoz és tervez kissé.

Az elhagyatott szálló neve norvég nyelven érdekes módon azt jelenti: ragyogás. Gyönyörű, hófödte tájak, egy elhagyatott és félelmetes szálló, ami igen szépen van fényképezve, ráadásul annyira élesek és tökéletesek a képek, hogy néha szinte átcsap fekete-fehérbe, ami nem baj, hiszen nagyban hozzájárul a félelmetes helyszín erősebb kiemeléséhez.

Miért is kell északi horrort néznem?

A film lassan és nyugodtan, szinte vidáman kezdődik, hiszen fiatalok, akik éppen bulizni indulnak, milyen hangulatban is lennének. A szereplők egytől-egyig szimpatikusak és kifejezetten szerethetők, nincsen közöttük sem nagyon negatív, sem nagyon pozitív személy, a balansz rendben van. Ahogy egy kicsit belecsapnak a készítők a lecsóba, amit az egyik szereplő sajnálatos sérülése okoz, na innen folyamatosan nagyobb sebességi fokozatba kapcsol a film.

Kissé szétszélednek az óriási szállóban, amiről persze mindenki hallott másodkézből valami infót. Ekkor viszont iszonyatosan erősen, kegyetlenül berobban az eszkimó ruhában pompázó, az arcára maszkot húzó, a szállodában lakó gyilkos. Szinte egy óriás a fiatalokhoz képest, és ekkor jön a rengeteg gore elem. Na innentől indul a hentelés, hiszen a készítők célja az volt, hogy viszonylag hamar észrevegyék a horrorisztikus őrültet, és felvegyék ellene a harcot.

Igazi slasher üzemmódban utazunk tovább, és a film már nem is lassít. Itt jön az átkötés majd a Péntek 13-hoz, hiszen a végére azért kiderül, hogy a magányos gyilkos, aki iszonyatosan erős, elpusztíthatatlan is. De ezzel a kis intermezzóval is tökéletes. Nagyon jó, sőt kimagaslóan jól sikerült mozi, amit minden horrorrajongónak kötelező megnézni.

horror | thriller

Jannicke és Eirik a barátaikkal, Mikallal és annak barátnõjével, Ingunn-nal, valamint Morten Tobiasszal snowboardozni mennek Jotunheimen hegyei közé. Morten Tobias balestet szenved,... több»

2