2023.08.12 12:48 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Északon is véres minden!

Norvég horror mozi?

Gyerünk, essünk neki!

Északon is véres minden!

Nekem óriási kedvenc!

A skandináv filmeknek speciális hangulata és történései vannak!

Előzmények!

Mikor az embernek már nagyon tele van a tudata a hollywoodi-sikítozós-visongatós filmekkel, na meg a sok remake-kel, vagy éppen reboottal, akkor jöhet egy olyan skandináv „őserő”, amit még nem fertőzött meg az amerikai kommersz és sablonos filmek esszenciája.

Esetünkben a megoldás most a norvégoktól jön, és bár jó szokás szerint egy nagy és félelmetes, plusz gonosz kreatúra kerget benne védtelen fiatalokat, mégis hangulatában és történetében is más az egész, mint a hasonszőrű unalmas, amcsi alkotások.

A stáb!

Roar Uthaug a rendező, aki többek között a Troll és a Tomb Raider rendezője is volt egyben.

A kamerákat mesteri módon kezelő Daniel Voldheim, a zeneszerző, Magnus Beite, a vágó, Jon Endre Mork és a speciális effektekért pedig Morten Borik és Jeppe N. Christensen voltak a felelősek.

Színészi gárda!

Jannicke: Ingrid Bolsø Berdal, Morten Tobias: Rolf Kristian Larsen, Eirik: Tomas Alf Larsen, Mikal: Endre Martin Midtstigen, Ingunn: Viktoria Winge és az álarcos gyilkos: Fjellmannen-Rune Melby.

De miről is szól a történet, mit is láthatunk majd 100 percen keresztül?

Sztori!

A történet öt jó barátról, két párról és egy szingli srácról szól, akik pihenés és kikapcsolódás gyanánt elindulnak a havasokba síelni.

Norvégiában úgysem nagyon lehet mást csinálni tél idején, mondja ezt, aki egy karib-tengeri országban „tengődik!”

Hőseink így aztán neki is vágnak egy gyönyörű hegynek, amit megmásznak, majd ahogy megbeszélték, a tervek szerint a túloldalán lesiklanak.

Ezzel eddig nem is lenne probléma, de, mint a horror mozikban lenni szokott, megtörténik a baj.

Vörös hajú hős srácunk, Morten Tobias a lábát töri, méghozzá egy csúnya nyílt törés formájában, így a móka és a jókedv hamar véget ér.

Hiszen térerő nincs, segítségből pedig úgyszintén hiány van, hiszen a vidék teljesen elhagyatott, és már éppen indulnának vissza a kocsihoz, mikor észrevesznek a hegy alján egy szállót!

Igaz, ahogy odaérnek, szomorúan konstatálják, hogy elhagyatott, de akkor is, a semminél jobb, kihúzzák az éjszakát, és reggel megbeszélik a következő lépéseket!

Kaja és pia van náluk, ennél több most nem is igen kell fiatal hőseinknek!

Sőt, maga az épület szerencsére tűrhető állapotban van, még áramot is sikerül kicsikarniuk a generátorból, és a sérült Morten Tobiast is egész jól helyre rakják, de, amire végképp nem számítottak, a nagyobb baj csak ezután következik. Ugyanis a hotel falai között egy közel két méteres, meleg ruhába göngyölt, őrült gyilkos pszichopata lakik, aki évek óta végez az eltévedt síelőkkel, mielőtt még gyermekként megölte volna a nevelőapját és az anyját!

Az övék volt a szálló, most egyedül „szimpatikus” csákányos gyilkosunk tengeti itt nem is annyira unalmas napjait!

A fiatalok kényelmesen berendezkednek, de a hegyi gyilkos munkához lát!

Értékelés!

A film kifejezetten tetszetős, fantasztikus a téli világ, a havas táj és az elhagyatott szálló.

Szépek a színek, a képi megvalósítás. Igaz, a slasher/gore vonal nem túl erős, és nagyon keveset tudhatunk meg a szereplőkről.

A gyilkosságok kivitelezése sem túl kreatív, itt azért többet vártam volna, bár a film vége, sokuk véleményétől függetlenül, nekem nagyon tetszett!

Sajnos, a maszkos-csákányos gyilkosunk „előéletét” is pár percben letudták.

A hangulata viszont zseniális, és kisebb-nagyobb hibái ellenére egy kifejezetten remek alkotás.

A félelemfaktor is erős gyilkosunk felbukkanása után.

Vérfrissítés, új impulzusok és friss színészi gárda.

Az író-rendező Roar Uthaug végig képes volt fenntartani a filmbéli feszültséget, bár aki azért egynél több ilyen típusú filmet látott már, az nagyjából tudja, mi után mi következik éppen, ezért esik annyira jól, amikor felesleges üresjáratok és lapos akciójelenetek tömkelege nélküli anyag kerül az ember szemei elé!

Mindenképpen ajánlott film!

A TMDB-n 360 szavazat után 62%, az IMDb-n 19 ezer szavazatból 6,2/10-ből, nálam pedig 87% és öt csillag!

horror | thriller

Jannicke és Eirik a barátaikkal, Mikallal és annak barátnõjével, Ingunn-nal, valamint Morten Tobiasszal snowboardozni mennek Jotunheimen hegyei közé. Morten Tobias balestet szenved,... több»

1