2022.04.26 23:52 Kezdő_kritikus Olvasottság: 137x
1

A legfontosabb utazás

A filmben két fiatal indul el közös autóval saját célja felé. Véletlenszerűen találkoznak, de egy irányba visz az útjuk egy darabig. Innentől a film két szálon fut. Az egyik kettejük beszélgetése, a másik pedig maga az utazás. Ez a kettő természetesen összefügg, és gyakran köszönnek vissza a beszélgetésekben felvetett dolgok a kettejük közös utazásában is. Csodás tájakon vezet az út, Németországtól egészen Portugáliáig, Európa legszebb vidékein. Szépek a tájképek, nagyon jók az aláfestő zenék, szerintem jól megalapozzák a film mély mondanivalóját, és minden nehézség ellenére is pozitív hangulatát.

A szereplők jól megválasztottak. A lány karakterét játszó Mala Emde szerintem természetesen, jól hozza a szerepét, de nem rossz a fiút játszó Anton Spieker sem, bár ő néha nekem kicsit sok volt.

A legfontosabb utazás

A történetben, miután a kezdeti súrlódások ellenére beszélgetni kezdenek, megismerjük a szereplők világképét, az emberi természetről, szerelemről, párkapcsolatról alkotott véleményüket. Mindkét fél saját tapasztalatai és benyomásai alapján osztja meg a másikkal, hogy mit gondol a világról, miben hisz. Sokszor más a véleményük egy adott témáról, néha össze is zördülnek, de végül mindig el tudják fogadni a másik gondolatait is, vagy akár közös pontra jutnak. Mindenki hozza a saját sérüléseit, nevelését, de nincs köztük alapvető ellentét, kibékíthetetlen különbség. A felvetett témák aktuálisak, jól körüljárják minden oldalról az adott gondolatokat. Ez a film egyik fontos mondanivalója, ami elgondolkodtatja a nézőt.

Ezzel párhuzamosan maga az utazás a másik, szerintem sokkal fontosabb, és izgalmasabb szál. Ez egy kapcsolat kialakulásának története, ahol a sors egymás mellé sodor két embert, majd elkezd kialakulni köztük valami, amiről kezdetben egyik fél sem tudja hova fog vezetni.

Kezdetben van egy közös ok, amiért elkezdünk egy irányba menni. Lehet ez egy közös úticél, azonos vonat, közös lakótömb, azonos munkahely, bármi, ami összeköt addig, míg észrevesszük a másikat. Majd feltűnik a másik jelenléte, illata, kisugárzása, és elkezdődnek a beszélgetések, amik egyre inkább nem akarnak véget érni. Lassan érdektelenné válik a kezdeti cél, amiért együtt utazunk, csak azt szeretnénk, ha az utazás soha ne érjen véget. Már csak azért utazunk, mert ez a legjobb utazás, amiben valaha részünk volt. Szerintem ez a film fő üzenete. Mindegy, hogy mit beszéltünk meg, mindegy, hogy mi sodort minket egymás mellé, mik a körülményeink, és mi volt az eredeti ok, ami miatt beültünk abba az autóba. Ha összeillünk, akkor ezek mind jelentéktelenné válnak. Az utazás, egy számunkra fontos emberrel, mindent felülír. Jelentéktelenné válik az immunrendszer, DNS, ősemberi vágyak, mert az csak a kezdet, de a lényeg, a szerelem, nem ezekben, hanem az emberi lelkében lakik, azt pedig már nem korlátozhatják tudományos elméletek. Ez az, amit ez a film igazán el szeretne mondani.

Ajánlom mindenkinek, akit mélyebben érdekel a szerelem, a párkapcsolat témája, és nem mellesleg szeret szép tájakat nézni, jó zenéket hallgatni, miközben két fiatal az élet dolgairól beszélget. Nagyon tetszett, 5 csillag. :)

83 303  (2018)

dráma | road movie | romantikus | vígjáték

Két berlini egyetemista, Jule és Jan egy ósdi lakókocsival vágnak neki egy nagy utazásnak. több»

1