:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::
Őszintén szólva nem vártam sokat ettől a filmtől. Nem gondoltam, hogy ebből a témából – egy zsidó férfi arra keresi a választ, hogy mi lesz a neje eltemetett testével – ki tudnak hozni egy olyan alkotást, ami tényleg leköt és főleg, hogy amellett, hogy elgondolkodtat, ilyen jókat fogok rajta nevetni.
Sok vicces pillanatot kapunk amiatt, hogy párosunk egyik tagja egy szabályok szerint élő (majd ezt felrúgó) zsidó kántor, míg a másikuk egy laza életmódot folytató világi tanárember. Nálam borzasztóan működött ez a kettős, mindkét színész előtt le a kalappal. Eredetileg Matthew Broderick miatt néztem meg, akit a Meglógtam a Ferrarival című filmben ismertem meg (egyik legnagyobb kedvencem még most is). Azóta, ha ő szerepel valamiben, azt igyekszem megnézni. Itt is így volt, és utólag elmondhatom, nagyon jól tettem.
A film kezdő képsoraiban láthatjuk, ahogy egy halott nőt (főszereplőnk, Shmuel nejét) lemosnak és betakarják egy lepelbe, majd a koporsóba helyezik. A procedúra végén szinte alig vesszük észre, pedig igen szép jelenet, hogy odakötik az egyik csomóra a jegygyűrűjét. Ez alapján már az elején bízhattam benne, hogy egy jó rendezést fogok látni, ami nem lesz groteszk vagy túl elvont a számomra. Azt mondhatom, nekem még teljesen elfogadható volt a dibuk legenda ellenére is.
Ugyanúgy erős az a pillanat – szintén a film elején –, amikor a búcsúztatáson még nem tudjuk, de biztosak lehetünk benne, hogy a két fiú, akit bevezet egy idősebb hölgy, Shmuel gyerekei. Elég volt hozzá Röhrig Géza egy pillantása (zseniális végig).
A humor, amit helyzetkomikumok és párbeszédek formájában is szép számmal megkapunk, nagyon jól ellensúlyozza, illetve kiegészíti a drámai, sőt megdöbbentő/meghökkentő jeleneteket. Erre egyik első példa a koporsóárussal való beszélgetés. A nyitómondata Shmuel felé az, hogy: "A maga fajtáját itt nem szolgáljuk ki!" Majd miután megtudja látogatásának igazi célját, azaz, hogy megkapja a választ a kérdésre, hogy mi történik a neje maradványaival a földben, a koporsóárus azt feleli: "A test a sok gázokkal hermetikusan lezárva... fel is robbanhat a picsába".
Miután ezt érthetően nem találja elég kielégítőnek, tovább folytatja útját főhősünk, és így jut el a Matthew Broderick által alakított egyetemi biológiatanárig, Albertig, akivel elképesztő kalandokba keverednek, és hihetetlen utat járnak be. Ez az út és tulajdonképpen maga a film azért tartalmaz néhány (gyengébb gyomrúak számára) gyomorforgató jelenetet, amelyek közül a kismalacos kísérlet elmesélése beleég az ember emlékezetébe... Albert mondata tulajdonképp egyfajta összegzés is lehetne ezekre: "Hát ez kurvára morbid".
Ám mégis valahogy olyan hétköznapi kérdés kapcsán merülnek fel ezek a dolgok, mely nem csak Shmuelt érdekelheti, hanem másokat is. Azaz, hogy mi lesz az eltemetett testtel a halál után? Először megnyugvást szeretne kapni, hogy igaza van, amikor azt hiszi, tulajdonképp elporlad a test (úgy vélem, a film címe is erre utal). Később azonban, miután megszállottjává válik a dolognak, és rájön, hogy tényleg ideje továbblépni, elengedné neje emlékét. Hogy megkapja-e a választ és, hogy milyen lezárást kapunk, nem mondanám el. Nézze meg mindenki maga!

64 Porrá (2018)
Egy haszid zsidó kántort teljesen összetör felesége elvesztése. Megnyugvást keres, nem tud szabadulni annak gondolatától, miként fog lebomlani a nő teste. Így rövidesen... több»
Szereplők: Matthew Broderick, Röhrig Géza, Marceline Hugot, Sarah Jes Austell, Stephanie Kurtzuba