2021.01.09 19:26 Melinda Olvasottság: 711x
4

Az elfogadás, a bátorság és az igaz barátság filmje

Nem találok rá megfelelő szavakat. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne látni egy filmet az igaz barátságról, azoknak, akik már ráléptek az elfogadás útjára, és akik még nem, azoknak pláne.

Fontos, hogy a rasszizmusról ilyen könnyed és emészthető formában is legyen szó, mert nemcsak a feketékre irányul ez, ott is megvan, ahol nem számítanánk rá. Személyes példát is eszembe juttatott a film: kárpátaljai magyarokkal volt szerencsém együtt dolgozni még néhány évvel ezelőtt, és a film egyik részlete valóban megtörtént: az egyik munkatársunk elszólta magát, és nem magyarnak, hanem ukránnak titulálta. A kolléganőmnek rettentően rosszul esett, hogy nem tartotta magyarnak az illető, hiszen az ukránoktól élete során szintén számos atrocitás érte, mert nem ukrán, és ekkor feltette a millió dolláros kérdést: ha sem nem magyar, sem nem ukrán, akkor mégis micsoda? Fájdalmas volt látni, hogy mennyire szenved ettől.

Az elfogadás, a bátorság és az igaz barátság filmje

A film megmutatja, milyen, amikor alapvető identitásbeli kérdésekkel, dilemmákkal küzd az ember, milyen, amikor a szerepek, amiket mindenki biztonságosnak hisz, egyszer csak felbomlanak, közel kerülnek hozzánk, és meg kell kérdőjeleznünk mindent, amit eddig gondoltunk. Kicsit hasonlít az Életrevalókra. Mindkettő jó példa arra, mennyire fontos nyitottnak lenni másokkal szemben, és elhagyni a kényelmes buborékunkat, megmaradni kíváncsinak arra, ami a miénktől eltérő.

Láttam, hogy egy kommentelő szerint ez a film a fehéreket hozza jogtalanul rossz helyzetbe, de én ezzel nem értek egyet: ez egy igaz történeten alapuló film, és abban az időben igenis így bántak az afroamerikaikkal. Még akkor is, ha közben az illető a díszvendég volt az estjükön.

dráma | életrajzi | road movie | vígjáték | zenés

Tony Lip nem egy bonyolult fickó, aki szereti inkább az öklével elsimítani a konfliktusokat. Amikor egy kis mellékes melót ajánlanak neki, örömmel elvállalja. Ám a feladatról... több»

4