2023.08.20 11:48 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Sötétben minden tehén fekete!

Jung Bum-shik rendező és csapata folytatja a koreaiak sikertörténetét a horror zsánerfilmek terén, azon belül itt, a found footage műfajában.

A Gon-ji-am című film egy érdekes történet.

Sötétben minden tehén fekete!

Egyvelege a misztikus és a horrorfilmek erős mixének.

Végig szürreális, komor és ambivalens erőket érzünk a film megtekintése közben, ami tökéletes, hiszen ez volt a készítők végső célja a filmmel.

A sztori nem bonyolult, hiszen szerintem már mindenki látott már ilyet, vagy ehhez hasonlót, és mégis...

A stáb!

A rendező Jung-Bum-shik, az operatőr Yoon Byung-Ho, a zeneszerzők Ju-kang Park és Yong Ki Park, a vizuális effekteket Midhun készítette.

A film szereplői!

Ha-jun szerepében Wi Ha-joon, Ji-hyun: Park Ji-hyun, Ah-yeon-Oh: Ah-yeon, Charlotte: Mun Ye-won, Sung-hun Park: Sung-hun, Seung-wook-Lee: Seung-wook.

A filmről, és a sztori!

A film egy olyan fiatalokból álló csapat történetét követi végig, akik szó szerint betörnek az intézménybe, és élőben „streamelve” próbálják rögzíteni a látottakat, a minél nagyobb nézettség reményében.

Az eleinte kissé túljátszott és erősen nézettséghajhász viselkedésüket azonban hamar igazi és komoly pánik és rettegés váltja fel, mikor valóban felfoghatatlan és paranormális jelenségek kezdenek történni körülöttük, a Gon-ji-am elmegyógyintézetből pedig, amire hamar rádöbbennek, nincs kiút.

Alapvetően ez a film a Grave Encounters mintáját követi valamilyen szinten, csak sokkal „izmosabb”, és jóval kidolgozottabb.

Itt is adott egy szellemvadász csapat, akik felszerelnek kamerákat az épületben, de persze mindegyikőjük pluszban még a saját kézi kamerájával is veszi az eseményeket.

A found footage jelleg zseniálisan és erősen működik, pláne a 2018-ban elengedhetetlen technikai vívmányok (drón, GoPro, VR kamera, POV-kamera) brutális szerepeltetésével.

Személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy a film nyugodtan és lassan építkezik, épp elég időt hagy a hangulatkeltésre, kellően felkészít, de amikor ijesztgetni kell, akkor tényleg nagyon odateszi magát.

Azért főként jumpscare ijesztésekkel operál, de ezek legalább nagyon kreatívak, kellően hatásosak, és pont tökéletesen vannak időzítve.

A film vége pedig egyszerűen bravúros, ennél jobban nem is lehetett volna lezárni a sztorit, hisz a csavaros befejezés az egész legendának megadja a kellő tiszteletet.

A Gon-ji-am legendája pedig továbbra is élni fog!

A Gonjiam: Haunted Asylum számomra az utóbbi évek egyik hatalmas meglepetése horrorfilmes fronton, tényleg nagyon rég láttam már ennyire hangulatos, egyben kifejezetten ijesztő found footage horrort, ami nem nézi teljesen hülyének a nézőit, és nem akarja béna és hatásvadász CGI-rémségekkel a frászt hozni rájuk, hanem az atmoszférára, az intézet háttértörténetéből eredő nagyon nyomasztó hangulatra alapozva teremti meg a kellő átélést. Igazándiból „fű” alatt érkezett movie, de bőven megéri megnézni és rácsodálkozni!

A TMDB-n 544 értékelésből 74%-os lett, az IMDb-n 13 ezer véleményből 6,4/10-es, nálam pedig 90%-os és kőkemény öt csillag!

87 Gon-ji-am  (2018)

horror

Egy webes horror-sorozatot forgató csoport ellátogat egy elhagyott elmegyógyintézetbe, ám a helyszínen sokkal több mindent találnak, mint amire számítanak.  több»

1