2022.05.17 17:16 Kóborló Olvasottság: 108x
1

Visszatér a kobold

1993-ban egy bizonyos Mark Jones nevezetű úriember, megírta élete első, egész estés filmjének a forgatókönyvét, majd úgy gondolta (miután talált is befektetőket a forgatókönyvének a megfilmesítésére), hogy miért is ne üljön saját maga a rendezői székbe, és debütáljon rendezőként is a Gyilkos kobold című filmmel. A film elkészült, és ha nem is lett egy kasszasiker, de a közönség kimondottan pozitívan fogadta.

Az első rész sikere, nagyrészt a film története miatt lehetett, de mindenképp említésre érdemesek a benne szereplő színészek is. Bizonyára a legtöbben a filmbéli Tory-t alakító Jennifer Anistont (akinek ez volt az első egész estés szerepe) emelnék ki a színészek közül, de nekem sokkal jobban tetszett a kobold szerepét betöltő Warwick Davis.

Visszatér a kobold

A film producerei is így érezhették, hisz míg Warwick Davis, további részekben is a kobold szerepét alakította, addig a mindig gyönyörű Jennifer Aniston nem tért vissza a szériához.

A későbbi részekben, sokkal de sokkal nagyobb szerepet kapott a kobold, és talán egy kissé félve írom le, de a gyilkos kobold is belépett az úgynevezett horrorikonok elitjébe.

Azért írom kissé félve, mert talán egyik részére sem tudtam úgy tekinteni, mint egy vegytiszta horrorra (talán csak a 2014-ben napvilágot látott Leprechaun: Origins volt az, amit kimondottan horrorként akartak beállítani, de az a rész egyáltalán nem működött). A 2014-es rész negatív fogadtatása miatt, közel öt évig jegelték a koboldot, míg végre 2019-ben visszahozták a nézők és jómagam örömére, és egyben visszatért azt a fajta sajátos humorvilág is, ami annyira emlékezetessé tette számomra eme szériát.

A kobold visszatérésének a megrendezésére, egy bizonyos Steven Kostanskit kérték fel (aki az elmondása szerint, nagy rajongója volt a szériának és örömmel vállalta el a munkát). Amikor megláttam, hogy a filmet eme úriember fogja levezényelni, be kell hogy valljam, kissé tartottam attól, hogy ismét ki fogják hagyni a humort a kobold karakteréből, de szerencsére tévedtem, hisz tökéletesen megtalálta a rendező, a horror és a fekete komédia közti vékony határt, és szinte tökéletesen építette bele mindkettőt a filmjébe. Kezdetben volt még egy nagy hiányérzetem a filmmel kapcsolatban. Sajnos nem tért vissza az első hat rész koboldját alakító Warwick Davis, de szerencsére a helyére beválogatott Linden Porco színész is szépen lehozta a rábízott karaktert. Tulajdonképpen a film szinte összes szereplője jól játszott, mint ahogy stáb is jól teljesített, hisz egy kimondottan szórakoztató, de sok esetben mégis vérbő alkotást tettek le arra a bizonyos asztalra.

Engem azzal is meg tudtak lepni, hogy ez a rész egy közvetlen folytatása az 1993-ban készült Gyilkos koboldnak, csak történet szerint eltelt 25 év. Figyelmen kívül hagyja az eddigi folytatásokat. Ráadásként érezhető volt az egész stábon, hogy tisztelettel nyúltak hozzá a szériához. Úgy gondolom, hogy akik kedvelték a szériát (a rengeteg hibája ellenére is), azok végre ismét kaptak egy kimondottan szórakoztató Gyilkos kobold epizódot.

fantasy | horror | vígjáték

A Gyilkos kobold ismét felébred álmából, hogy egy társaság életére törjön.

1