2019.05.02 19:49 JokerOmen Olvasottság: <100x
0

Az Asobi Asobase a 2018-as anime szezon egyik, ha nem a legnagyobb meglepetése. Történetünk három lányra fókuszál: Kasumira, aki ugyan visszafogott és szégyenlős, de nem gyáva. Oliviara, aki külföldinek adja ki magát, holott végig Japánban nevelkedett, és Hanakora, aki a társaság legfurcsább tagja. Ők hárman összeállnak, hogy alapítsanak egy klubot, aminek a lényege, hogy együtt játsszanak.

Elsőre kifejezetten lányosan és "cukiskodón" hangzik, ugye? Nos, a tizenkét epizódból álló sorozatnak az első részén kívül a további tizenegy felvonásában átlagosan a negyedik percnél elszabadul a pokol. A lányok egy teljesen átlagos szituációból olyan kalamajkát kerekítenek, ami után szem nem marad szárazon. Egy átlagos társasjátékozás olyan dramaturgiailag súlyos(nak) beállított eseményekhez vezet, amit képtelenek vagyunk nevetés nélkül kibírni. Konkrét példákat kár lenne felhozni, hiszen a komikum lényege az, hogy mi magunk tapasztaljuk meg az élményt.

Az anime rajzolására nem lehet okunk panaszkodni. Szép, letisztult és a megfelelő helyzetekben sokkoló, vicces. Ha nyugati példával kellene élnem, talán a Spongyabob lenne a legmegfelelőbb hasonlat, hiszen ott is hasonlóképp váltakozik a gyermeteg grafika és a sokkoló, pillanatképnyi ábrázolásmód. Zenék terén a mű kicsit ismétlődőnek hathat, hiszen, ha jobban odafigyelünk, ugyanaz a négy-öt szám váltakozik bizonyos szituációkhoz illesztve. Ezt nem negatívumnak rónám fel, bár egy idő után kicsit kiábrándítható lehet. Viszont a különböző effektek kiválóan illeszkednek a jelenetekbe, így le a kalappal a hangkeverők előtt. A szinkronhangot is hasonlóan remek módon tudták összeválogatni, elmondhatjuk, hogy a színészek erre a szerepre születtek. Kiemelendő, hogy a műben a lányok nincsenek feleslegesen túlszexualizálva, nem csak a másodlagos nemi jellegeket felvonultató viccek viszik a hátukon a műsort, bár akadnak benne 16+-os viccek is.

Összességében nyugodt szívvel ajánlom az animét a veteránok számára. Azoknak, akik még soha nem néztek japán alkotásokat, talán kicsit sok lehet ez a fajta humor, viszont, ha a Spongyabob tetszett, és egy felnőtteknek szóló, japán lányokat központba helyező verzió is érdekel titeket, akkor az Asobi Asobase a legjobb választás.

0