2020.09.08 13:00 Artemisia Olvasottság: 420x
9

Az év legtöbb újdonsággal szolgáló filmje

Cristopher Nolan 2020-as aduásza, és az eddigi legnagyobb várakozással övezett filmje is. A legjellegzetesebb Nolani kézjegy, hogy filmjei mindig egyfajta misztikummal közelítik meg a tudományost, avagy tudományosan közelítik a misztikumot. A várva várt Tenet ezúttal a rejtélyes Sator-négyzet égisze alatt tárja elénk az idő manipulálásának, az időugrásnak, valamint az időinverziónak és reverziónak Nolani értelmezését. Annyit viszont már elöljáróban le lehet szögezni, hogy a Tenet több egy puszta időutazásos filmnél.

Az időinverzió elvont, nehezen emészthető, mégis roppant intelligens és kreatív kezelésével ugyanis egy új szintre emeli az az idővel való játék jelenségét. A Sator-négyzet palindromához hasonlóan az időinverzió is olyan egy palindrom, melyben minden mindennel összefügg. A film megértése nem kevés agytornát igényel, de ha nem követjük a filmben elhangzott tanácsot: "Ne értsd! Érezd!", akkor nem is megyünk vele semmire.

Az év legtöbb újdonsággal szolgáló filmje

A cselekmény sokszor szaggatottnak, kifordítottnak tűnik, az akciójelenet az időben visszafelé játszódnak, sok jelenet csak a film vége felé, vagy lineáris újrajátszás után nyer értelmet. A film látványvilága kifogástalan, az akciójelenetek mégsem a látvány minőségére vagy az izgalom fokozásra szolgálnak, hanem a logikai kirakós részét képezik.

Az színészgárda szintén elsőosztályú. A film kulcsfigurája az egyszerűen csak Főhősnek nevezett John David Washington, aki elsőre meglehetősen merevnek és távolságtartónak tűnik, a cselekmény végére viszont kikristályosodik, hogy miért is éppen rá esett Nolen választása. Robert Pattinson kellemesen karizmatikus a rejtélyes Neil ügynök szerepében. Kenneth Branagh-nál félelmetesebb és karizmatikusabb főgonoszt nem is találhattak volna, és nagyszerűen tükrözik egymás karakterét Elizabeth Debickivel.

Összességében a Tenet inkább az elmének lakoma, mint a szemnek, és a hozzá fűzött reményt inkább abban a vonatkozásban váltotta be, hogy az év legtöbb újdonsággal szolgáló filmje lett.

71 Tenet  (2020)

akció | sci-fi

A Földet egy rendkívüli katasztrófa miatt a pusztulás fenyegeti. A harmadik világháború küszöbén az események különleges összjátékaként egy brit ügynökre (John David... több»

9