Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
71%

Tenet (2020)

Tenet
Filmadatlap
 
27
Szereplők
25
Vélemények
22
Képek
5
Videók
Tenet
 
harnas1207   2021. 04. 28.

legújabb vélemény

0

Túlságosan divatosak lettek azon filmek, melyek arra alapoznak, hogy az átlag néző hülye a film megértéséhez, és bármit le lehet nyomni a torkán. Nem tesz fel kérdéseket, mert a látvány elfeledteti vele a kínzó logikai kérdéseket. A többség amúgy is ... több»

 
myatom   2020. 12. 27.

a nap véleménye

2
Tenetséges-e szóviccel nyitni egy filmkritikát?

Szinte biztosan ízlésTenetség. De hát lássuk be, minőségi kritika-konTenetet nagyon nehéz írni, eddig csak magyarul publikálódott 50+ rövidebb-hosszabb írás. Azt gondolom, felháborító, hogy sokan Tenetlenségig nyomják a szóvicc-hype-ot. Egyébként úgy... teljes kritika»

3

 
Harper   2020. 08. 28.

11
Zavaros, időugrásos látványfilm gyenge kivitelben

Nagyon vártam már ezt a filmet, nemcsak Christopher Nolan miatt, hanem az előzetesek élvezetes akciógazdagsága és a téma érdekessége okán is. A Mafab révén nyert mozijegyekkel megnézhettem végre (ezúttal is köszönet nekik). Most pedig a produkcióró... teljes kritika»

 
Artemisia   2020. 09. 08.

8
Az év legtöbb újdonsággal szolgáló filmje

Cristopher Nolan 2020-as aduásza, és az eddigi legnagyobb várakozással övezett filmje is. A legjellegzetesebb Nolani kézjegy, hogy filmjei mindig egyfajta misztikummal közelítik meg a tudományost, avagy tudományosan közelítik a misztikumot. A várva... teljes kritika»

 
7ETEDIK   2020. 08. 30.

7
A Tenet közel sem retTenet

Nolan szereti a csavaros sztorikat, és jól kelti a feszültséget, ezt már számos mozijában bizonyította. Sok helyen olvastam, hogy nem lehet megérteni a filmet, pedig a rendező nem csinált mást, mint néhány tudományos elméletet a maga képére formált. Hisz milyen jól néz már ki egy robbantás visszafelé tekerve, nem igaz? A moziból jövet én is eljátszottam a gondolattal, milyen lenne, ha minden visszafelé történne, és egész jól szórakoztam. Ez adja a mozi lényegét, a többi már csak hab a tortán (mint pl. a valódi megarepcsi zúzása). Branagh lazán hozta a vadállatot két Poirot között is, Pattanás viszont nem sok vizet zavart, akárki játszhatott volna helyette. Félve ültem be rá, de végül nem csalódtam, mert valóban egyedi és ötletes mozi született.

 
csd   2020. 08. 27.

4
Christopher Nolan legújabb mesterműve?

Nincs könnyű helyzetben az, aki a Tenetről szeretne véleményt formálni, ráadásul mindezt úgy, hogy ne spoilerezzen le bármit is a cselekménnyel kapcsolatban. Christopher Nolan kétségtelenül egy lángelme, ezt már nagyon sokszor elhangzott korábban is,... teljes kritika»

 
elekm90   2020. 08. 31.

4

Christopher Nolan legújabb agymenése még az Eredetnél is merészebb történetet tár elénk, bár minőségben egyértelműen elmarad attól. Be kell, hogy valljam, hogy eleinte nehéz volt befogadni az inverz világot, de a film előrehaladtával fokozatosan sike... több»

Galéria (22)

John David Washington
John David Washington
John David Washington
Robert Pattinson
Himesh Patel
John David Washington
Robert Pattinson
John David Washington
Christopher Nolan
Christopher Nolan
John David Washington
Christopher Nolan
John David Washington

Videók (5)

A film összbevétele 334 000 000 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 307 733 657 forintot termelt. A hazai mozik összesen 188 612 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film címe dupla-, sőt tulajdonképpen triplafenekű. (1) Önmagában értelmes – a filmhez kapcsolódó – angol szó a Tenet, magyarul a jelentése az alakban is hasonló "tan", továbbá: (alap)elv, meggyőződés, nézet, dogma. Több utalás is van erre a Tenetre a filmben a 'valóság' kontextusában, nemcsak ködös, misztikus valami az egész. (2) Az angol Ten (=tíz) palindrómosított változata a Tenet, ez a tíz pedig az utolsó nagy akciójelenet speciális 10 percére utal, amikor egyszerre mennek közösen időben előre és hátrafelé a kék és vörös katonák, amolyan időjellegű (temporális) spéci ollóban. Az egész dolog picit komplikáltabb, mert a kék csapat 1 órával korábban reverz módban, időben visszafelé halad (hogy beszámolójával támogassa az 1 órával később előre induló normál piros csapatot), és 50 perc múlva találkozik a fent emlegetett közös 10 perce a két csapatnak. Hogy ezt pontosan érteni lehessen, ahhoz meg kell nézni a filmet, ami után az én feltételezésem szerint senki nem lesz beljebb a lényeget illetően. :) (3) A legfontosabb-legkomplexebb címmegfejtés: a wikipedia szócikket érő Sator-Négyzet multipalindromja (angolul "Sator Square"): Sator-Arepo-Tenet-Opera-Rotas sorokkal. Nyilván belekódolta Cristopher Nolan ezt a filmjébe, aminek a centrumában a Tenet van. Sator ugye a főgonosz neve, az egész film a Kijevi operában kezdődik, a Rotas pedig egy biztonsági cég neve, míg Arepo egy képhamisító.

(myatom)
 

Érdekesség, hogy a központi karaktert, a legfontosabb figurát, vagyis azt az ügynököt, aki a világ megmentését célzó nyomozást vezeti, a film alatt egyetlen alkalommal sem szólítják nevén. John David Wahington neve mellett a plakátokon, honlapokon általában vagy üres a hely (hiányzik az általa megformált karakter megnevezése), vagy csak annyi van ott, hogy főnyomozó vagy főhős, esetleg főszereplő (the protagonist).

(Scriptor)
 

Robert Pattinson egy interjúban elmondta, hogy Christopher Nolan filmje annyira csavaros, hogy még ő maga sem értette, miről szól.

(hp)
 

Christopher Nolan választása azt követően esett John David Washingtonra, hogy látta a színész meggyőző alakítását a BlacKkKlansman - Csuklyásokban.

(hp)
 

A film főszerepét Denzel Washington fia, John David Washington alakítja.

(hp)
 

Christopher Nolan ismert arról, hogy a praktikus effekteket részesíti előnyben a CGI-helyett. A rendező ezt ezúttal is bizonyította, ugyanis a forgatáson felrobbantott egy valódi Boeing 747-et utasszállítót.

(hp)
 

A Tenet forgatása 2019 májusában kezdődött meg. A forgatási helyszínek: Dánia, Észtország, India, Olaszország, Norvégia, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok.

(hp)
 

Christopher Nolan számos filmjén dolgozott együtt Lee Smith vágóval, aki azonba az 1917 munkálatai miatt nem tudta vállalni a produkciót. A helyettese Jennifer Lame lett.

(hp)
 

Christopher Nolan szerződésének értelmében a rendező 20 százalékot kap a film nyitónapi bevételeiből.

(hp)
 

Az IndieWire 300-350 millió dollárra becsülte a film marketing költségét. Az Observer becslései alapján a Tenetnek legalább 450-500 millió dollárt kell keresnie a nullszaldóhoz.

(hp)
 
Nolan mindig a rendhagyó ötleteiről és sajátos rendezői stílusáról volt híres, ízig-vérzői szerzői filmes volt, amit most ismét megcsillogtat a Tenet című filmjében. Én lepődtem meg a legjobban mennyire tetszett a film, teljesen berántott és végig fenntartotta az érdeklődésemet, annak ellenére, hogy tudtam nem fogok minden kérdésemre választ kapni, sőt valószínűleg több lesz a kérdőjel a stáblista legördülése után, mint amikor elkezdődött. Viszont még így is nagyon szórakoztató, friss és igazán vagány filmet hozott össze Nolan, kétségkívül az összes filmje közül ez az eddigi leglazább, és a Batman-trilógia óta a legerőszakosabb is. több»
 
A Tenet mindenkinek ajánlható, azzal kell csupán megbarátkoznunk, hogy miután a film két és fél órán át masszírozza az agyunkat, az ezalatt a fejünkbe toluló kérdések legtöbbje megválaszolatlan marad. több»
 
Az év ezen szakában általában Godard-t nézek, idén sem történik ez másként, néztem a régi Godard-t a friss Nolan-film ízével a számban, és arra gondolok, hogyan lehet gondolat nélkül mozit csinálni, és miért harapózott ez annyira el a mában? több»