Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
71%

Tenet (2020)

Tenet
Filmadatlap
 
27
Szereplők
32
Vélemények
22
Képek
6
Videók
Tenet

Galéria (22)

John David Washington
John David Washington
John David Washington
Robert Pattinson
Himesh Patel
John David Washington
Robert Pattinson
John David Washington
Christopher Nolan
Christopher Nolan
John David Washington
Christopher Nolan
John David Washington

Videók (6)

 
drg0602   2022. 03. 27.

legújabb vélemény

1

Ez nagyon cselekményes, jól kitalált történettel rendelkező sci-fi akciófilm, ami számomra nagyon jó időtöltés volt. Helyenként teli van akcióval, pörgős jelenetekkel. Nem bántam meg, hogy megnéztem. Christopher Nolan jó rendező, itt is bebizonyította! Színészek szimpatikusak. Mindenféleképpen érdemes megnézni. 10/8.

 
myatom   2020. 12. 27.

a nap véleménye

3
Tenetséges-e szóviccel nyitni egy filmkritikát?

Szinte biztosan ízlésTenetség. De hát lássuk be, minőségi kritika-konTenetet nagyon nehéz írni, eddig csak magyarul publikálódott 50+ rövidebb-hosszabb írás. Azt gondolom, felháborító, hogy sokan Tenetlenségig nyomják a szóvicc-hype-ot. Egyébként úgy... teljes kritika»

3
 
Harper   2020. 08. 28.

14
Zavaros, időugrásos látványfilm gyenge kivitelben

Nagyon vártam már ezt a filmet, nemcsak Christopher Nolan miatt, hanem az előzetesek élvezetes akciógazdagsága és a téma érdekessége okán is. A Mafab révén nyert mozijegyekkel megnézhettem végre (ezúttal is köszönet nekik). Most pedig a produkcióró... teljes kritika»

 
Artemisia   2020. 09. 08.

9
Az év legtöbb újdonsággal szolgáló filmje

Cristopher Nolan 2020-as aduásza, és az eddigi legnagyobb várakozással övezett filmje is. A legjellegzetesebb Nolani kézjegy, hogy filmjei mindig egyfajta misztikummal közelítik meg a tudományost, avagy tudományosan közelítik a misztikumot. A várva... teljes kritika»

 
Periodista   2021. 12. 02.

9
Áltudományos és gyengécske

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Érdekes ez az entrópia meg invertálás téma, amire a film épül és amiről nagyon keveset tudunk. Nekem kicsit áltudományos fantasydolognak tűnik, akárcsak az időutazás meg a jövőből érkező hétfejű sárkány. A filmjében Christopher Nolan beadja nekünk, hogy lehet visszafelé haladni a mozdulatokban, miközben mégis előrefelé haladnak az események. És mindehhez egy maszk kell, meg egy "átfordító gép". Bájos. Ezt leszámítva a film magában véve is nagyon gyengusz. A főgonosz Andrei Sator (Kenneth Branagh) kezében nincs valódi motiváció, az egész történetvezetés homályos, senki nem tudja, mire megy ki a játék, és hogy a Sator mögött álló rejtélyes erők kik és honnan származnak (jövőből, idegen civilizációból stb). John Davis Washington is gyenge, mint a vizezett meggysör. Így az egész igazából egy sokat sejtető katyvasz, ami azt az érzést kelti benned, hogy te vagy a hülye, ha nem áll össze. Értékelés: 35%, jóindulattal.

 
HE7EDIK   2020. 08. 30.

7
A Tenet közel sem retTenet

Nolan szereti a csavaros sztorikat, és jól kelti a feszültséget, ezt már számos mozijában bizonyította. Sok helyen olvastam, hogy nem lehet megérteni a filmet, pedig a rendező nem csinált mást, mint néhány tudományos elméletet a maga képére formált. Hisz milyen jól néz már ki egy robbantás visszafelé tekerve, nem igaz? A moziból jövet én is eljátszottam a gondolattal, milyen lenne, ha minden visszafelé történne, és egész jól szórakoztam. Ez adja a mozi lényegét, a többi már csak hab a tortán (mint pl. a valódi megarepcsi zúzása). Branagh lazán hozta a vadállatot két Poirot között is, Pattanás viszont nem sok vizet zavart, akárki játszhatott volna helyette. Félve ültem be rá, de végül nem csalódtam, mert valóban egyedi és ötletes mozi született.

 
csd   2020. 08. 27.

4
Christopher Nolan legújabb mesterműve?

Nincs könnyű helyzetben az, aki a Tenetről szeretne véleményt formálni, ráadásul mindezt úgy, hogy ne spoilerezzen le bármit is a cselekménnyel kapcsolatban. Christopher Nolan kétségtelenül egy lángelme, ezt már nagyon sokszor elhangzott korábban is,... teljes kritika»

A film összbevétele 334 000 000 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 308 739 282 forintot termelt. A hazai mozik összesen 308 620 592 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film címe dupla-, sőt tulajdonképpen triplafenekű. (1) Önmagában értelmes – a filmhez kapcsolódó – angol szó a Tenet, magyarul a jelentése az alakban is hasonló "tan", továbbá: (alap)elv, meggyőződés, nézet, dogma. Több utalás is van erre a Tenetre a filmben a 'valóság' kontextusában, nemcsak ködös, misztikus valami az egész. (2) Az angol Ten (=tíz) palindrómosított változata a Tenet, ez a tíz pedig az utolsó nagy akciójelenet speciális 10 percére utal, amikor egyszerre mennek közösen időben előre és hátrafelé a kék és vörös katonák, amolyan időjellegű (temporális) spéci ollóban. Az egész dolog picit komplikáltabb, mert a kék csapat 1 órával korábban reverz módban, időben visszafelé halad (hogy beszámolójával támogassa az 1 órával később előre induló normál piros csapatot), és 50 perc múlva találkozik a fent emlegetett közös 10 perce a két csapatnak. Hogy ezt pontosan érteni lehessen, ahhoz meg kell nézni a filmet, ami után az én feltételezésem szerint senki nem lesz beljebb a lényeget illetően. :) (3) A legfontosabb-legkomplexebb címmegfejtés: a wikipedia szócikket érő Sator-Négyzet multipalindromja (angolul "Sator Square"): Sator-Arepo-Tenet-Opera-Rotas sorokkal. Nyilván belekódolta Cristopher Nolan ezt a filmjébe, aminek a centrumában a Tenet van. Sator ugye a főgonosz neve, az egész film a Kijevi operában kezdődik, a Rotas pedig egy biztonsági cég neve, míg Arepo egy képhamisító.

(myatom)
 

Érdekesség, hogy a központi karaktert, a legfontosabb figurát, vagyis azt az ügynököt, aki a világ megmentését célzó nyomozást vezeti, a film alatt egyetlen alkalommal sem szólítják nevén. John David Wahington neve mellett a plakátokon, honlapokon általában vagy üres a hely (hiányzik az általa megformált karakter megnevezése), vagy csak annyi van ott, hogy főnyomozó vagy főhős, esetleg főszereplő (the protagonist).

(Scriptor)
 

Robert Pattinson egy interjúban elmondta, hogy Christopher Nolan filmje annyira csavaros, hogy még ő maga sem értette, miről szól.

(hp)
 

Christopher Nolan választása azt követően esett John David Washingtonra, hogy látta a színész meggyőző alakítását a BlacKkKlansman - Csuklyásokban.

(hp)
 

A film főszerepét Denzel Washington fia, John David Washington alakítja.

(hp)
 
Christopher Nolan megrendezte minden idők legbonyolultabb és egyben egyik legbutább Bond-filmjét. több»
 
A Tenet tehát olyan film, amit könnyű élvezni, de sajnos ironizálni is túl könnyű rajta. több»
 
A legendás alkotó ezúttal saját eszén is túljárt, és magát szorította sarokba azzal, hogy cselekményszövésének elemei és agyzsibbasztó fordulatai önmagukért kell, hogy létezzenek. több»