2020.11.18 09:39 szf Olvasottság: 772x
3

Ellentétek

Érdekes. Megvannak a maga hibái, mégis nagyon berántott, és öt nap alatt egyéb teendőim mellett végeztem is vele. Az első évadban megölik az egyik főszereplőt, és kihallgatnak mindenkit. Innen indulunk ki, ezek a jelenetek szivárogtatnak nekünk információcseppecskéket a gyilkosság részleteiről, de amúgy megy a cselekmény, és egyre közelebb kerülünk a nagy eseményhez, amit a kihallgatás rövidke snittjei szakítanak meg.

Három diák kerül be a Las Encinas magániskolába ösztöndíjjal, mert az előző suli épülete rájuk szakadt. Itt kezdődik az egész évadot (igazából sorozatot) körülölelő motívum, a szegények és gazdagok ellentéte. A sorozat viszonylag sok szereplővel dolgozik, de hatalmas pozitívuma, hogy mindenki történetét kidolgozza. Ez egyben kissé negatívum is, mert a harmadik évad körül már előfordult, hogy egy-két karakter szála sokkal kevésbé érdekelt a másikénál, mégis elég sokat kaptunk mindenkiből így is.

Ellentétek

Az első évad végén a néző számára megoldódik a rejtély, mert hát persze direkt úgy mozgatták a szálakat, hogy mindenkinek legyen ellentéte a bizonyos szereplővel, akit megölnek, hogy rátereljék a gyanút. Tetszett. Itt azonban nem ér véget a történet, mert a hatóságok számára nem oldódott meg az ügy, illetve egy másik bonyodalommal is szembe kell néznünk a második évadban: egy fontos kulcsszereplő eltűnik.

A második felvonásban azért már több a bonyodalom, sokkal jobban megismerhetjük a régi szereplőinket, és bejön a képbe kettő új is, akik szintén kaptak annyi képernyőidőt, hogy megtudjuk a háttértörténetüket. Itt már láthatjuk, hogy nem minden fekete és fehér, az emberek nem csupán gazdagok vagy szegények, a sorozat megmutatja, hogy nem csak ezek határoznak meg minket, ellenben igen mélyen betekinthetünk a bürokrácia útvesztőibe is. Az első évadból hozott kérdés (Ki is a valódi gyilkos?) még itt sem ér véget, bár már egyre többen kezdik kapiskálni, illetve a tettes vall is egyik szereplőnknek, akit a titok súlya teljesen felemészt.

A szívemhez nőtt néhány karakter, és a harmadik évadban borzasztó volt látni a szenvedésüket. Engem valamiért érzelmileg nagyon megviselt az utolsó nyolc rész, mert azonkívül, hogy a napos Spanyolországban henyélünk egy magániskolában, ahol minden másnap bulit tart valamelyik kőgazdag diák, rengeteg nyomasztó jelenettel találkozhatunk. Itt is van egy megoldatlan ügyünk, aminek részleteire csak az utolsó részben derül fény, addig mindenféle irányba tologatnak minket, mindig másra terelődik a gyanú, de itt már ez annyira nem érdekelt. Sokkal jobban foglalkoztatott, hogy mi lesz a karakterek sorsa.

Hosszú idő után először érzem azt, hogy egy sorozat űrt hagyott bennem maga után, jelenleg fogalmam sincs, mit kezdjek az életemmel. Nem számítottam arra, hogy ennyi fontos témát fog boncolgatni a sorozat a homoszexualitástól és az igaz barátságtól kezdve a vérfertőző kapcsolaton, a hatalomért, vagyonért bármit megtevő gazdagok indítékain és az elnyomáson át a poliamoriáig, de örülök neki, mert egészen emészthető formában kaptuk meg ezt az Elite-től.

84 Elit  (2018)

dráma | krimi | thriller

Amikor három munkásosztálybeli kamasz bekerül egy elit iskolába, a két csoport közötti feszültség végül gyilkossághoz vezet.  több»

3